Til sammen 250 ungdommene fra hele Vest-Agder - 55 av de fra Lister-regionen - kommer til Mandal til helgen på UKM-festivalen. I år er festivalen over to dager, med en forestilling lørdag og en søndag. Billettene til disse har ligget ute siden i forrige uke.

ÅRETS festival er mer ungdomsstyrt enn noen gang - etter påtrykk fra ungdommene selv.

– Ungdommene har ønsket seg to dager, flere sosiale møteplasser under festivalen og de er med å ta ansvar både foran og bak scenen og i utstillingslokalet, sier fylkeskontakt for UKM, rådgiver Inga Lauvdal i Vest-Agder fylkeskommunes kulturavdeling.

Midt på dagen lørdag skal de som ikke er på teknisk prøve gå i parade fra Byen over broa og ned til Amfi-senteret i Mandal. Det vil foregå med musikk og flagg og dans.

URG - ung ressursgruppe for UKM fylkesfestival i Vest-Agder gleder seg til helgen. Gruppen består av fra venstre: Natalia Wdowik, Kevin Holen, Julie Tyrkiel og Fredrik Vegar Sundnes. I midten: Andreas Ingebretsen og framme: Kaja Fauske. Foto: UKM

ETTER forestillingen på hovedscenen er det åpen scene på klubbscenen hvor deltakerne kan spille og opptre for hverandre ut over kvelden. Det blir og rigga «kosekrok» på mesaninen, pynting av cupcakes, improteater, taggevegg og kunstverksted.

– UKM er en fantastisk opplevelse. Det er ikke bare å komme og «gjøre sin greie» på scenen og gå igjen. Deltakerne skal bli kjent med hverandre og ha det sosialt gøy. De får også mulighet til å opptre flere ganger på åpen scene, uttaler Fredrik Vegar Sundnes fra Lyngdal, som er med i URG - ung ressursgruppe - ved årets UKM fylkesfestival.

Frida My Egeland Ravndal (15) fra Feda skal synge «Stone Cold» av Demi Lovato i Buen søndag. Foto: Tom Arild Støle
Kajsa Elisabeth Dugan (15) fra Kvinesdal skal fremføre «Your heart is as black as night» av Melody Gardot i Buen lørdag. Foto: Tom Arild Støle

UKM har utviklet seg over mange år, og det er blitt en festival i flere fylker og nasjonalt.

Fokuset om å komme videre er tonet ned. Aktiviteten og det sosiale har fått større plass.

Det er Vest-Agder fylkeskommune som har ansvaret for fylkesfestivalen, men samarbeidet med ungdom, musikkrådet, barne- og ungdomsrådet og Buen kulturhus er helt nødvendig for å komme i havn, opplyser Inga Lauvdal.

Frida Kasin Seiler (17) fra Kvinesdal skal synge «Like I’m Gonna Lose You» av Meghan Trainor i Buen lørdag. Foto: Tom Arild Støle

UTSTILLING er en viktig del av UKM. Det er med 60 utstillingsverk som blir stilt ut i foajeen på kulturhuset. Mandag blir utstillingen flytta til et tomt butikklokale på torget i Mandal. Det gamle lokalet til Afrodite Dameklær. Der skal utstillinga stå i 14 dager.

– Det gjør vi fordi ungdommene lager så mye fint at vi vil flere skal se det. Utstillingen har ofte fått mindre oppmerksomhet enn det som skjer på scenen i UKM-sammenheng. Og ingenting er vel så stusselig som tomme butikklokaler i et sentrum? sier fylkeskontakt Inga Lauvdal.

Anna Kvinlaug (13) fra Kvinesdal deltar på UKM-fylkesfestival i Buen i Mandal med denne laftehytta laget i selvherdende leire. Foto: Tom Arild Støle

OGSÅ I ÅR er det en kommune i Vest-Agder som får Turbo-prisen. I fjor gikk den til Kristiansand kommune. Turbo-prisen er en pris, nominert av fylkeskomiteen, men initiert av UKM Norge. Det følger med et diplom og 5.000 kroner. Denne prisen blir delt ut under forestillingen lørdag.

Produsenten for UKM-festivalen, Harald Stensland, sier Buen kulturhus passer perfekt til denne type arrangement. Derfor kommer festivalen stadig tilbake.

30 deltakere og ledere drar fra denne fylkesfestivalen til Trondheim i slutten av juni. Der møtes 600 kreative ungdommer fra hele landet til fire dagers landsfestival, med Olavshallen som hovedarena