Det skriver seniorrådgiver i Statkraft, Knut A. Mollestad, til ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen.

– Der vil det samlet sett være oppdatert utbyggingsløsning som reduserer de negative virkningene, samtidig som produksjonen nesten fordobles sett i forhold til utbyggingsløsningen som lå til grunn for gjeldende konsesjon. For Lyngdal kommune har vi i arbeidet med en ny utbyggingsløsning nesten halvert konsesjonsarealet, samt redusert antallet vindturbiner fra seks til to, og direkte arealbruk med cirka 80 prosent, vektlegger han.

For Lyngdal kommune har vi i arbeidet med en ny utbyggingsløsning nesten halvert konsesjonsarealet, samt redusert antallet vindturbiner fra seks til to, og direkte arealbruk med cirka 80 prosent.

Attestert Lyngdal-ordfører

Ifølge Statkraft henviser mailen til kontakt om Kvinesheia vindkraftverk, i siste i kommunestyremøte i Lyngdal 21. november 2019.

Skrivet er blant annet attestert til Lyngdals ordfører Jan Kristensen, som i flere sammenhenger har tatt til orde som en sterk motstander av vindmøller. Kristensen sto som kjent også bak oppropet mot etablering av vindmøller ved juletider i fjor, og fikk støtte fra 32 andre ordførere.

I slutten av november 2019 sendte NVE et brev med varsel om endring i forvaltningspraksis, som vil si at de som ikke hadde påbegynt utbygging innen 2021 ikke ville få utsatt frist. Statkraft har søkt dispensasjon i forhold til dette, men den saken er ikke avgjort.

– Rask avklaring

– Vi håper på en rask avklaring fra NVE, og med en utsatt frist for idriftsettelse utover 2021 ønsker Statkraft å jobbe aktivt videre med sikte på å realisere Kvinesheia vindkraftverk, skriver Mollestad.

I brevet påpeker han at Statkraft ønsker gi en oppdatert status for sitt arbeid med å endre den eksisterende konsesjonen for Kvinesheia vindkraftverk.

Vi håper på en rask avklaring fra NVE, og med en utsatt frist for idriftsettelse utover 2021

Utsatt frist

– Statkraft har 15. mai 2020 sendt brev til NVE der vi anmoder NVE om å ta søknad om utsatt frist for idriftsettelse til behandling og at NVE treffer vedtak i saken, slik at vi kan komme videre med arbeidet frem mot realisering av prosjektet, står det og fortsetter:

– Med bakgrunn i den uavklarte situasjonen som har oppstått må sannsynligvis fremdriftsplanen for prosjektet revideres igjen. Vår vurdering er at dette dreier seg om ytterligere et par år utsettelse jamnfør den tidsplanen som er fremlagt i MTA, men at dette vil være avhengig av når de nødvendige godkjenningene fra konsesjonsmyndighet er på plass. Det blir dessuten påpekt at Statkraft er kjent med at Lyngdal kommune ikke ønsker at det etableres vindkraftverk i kommunen.

– Samtidig forholder vi oss til at det foreligger en eksisterende konsesjon for Kvinesheia vindkraftverk etter en lang konsesjonsprosess, og dette stiller prosjektet i en spesiell situasjon, påpeker Mollestad.

Samtidig forholder vi oss til at det foreligger en eksisterende konsesjon for Kvinesheia vindkraftverk etter en lang konsesjonsprosess, og dette stiller prosjektet i en spesiell situasjon.