Dette melder avisen Agder.

Sommeren 2023 ble det kjent at Flekkefjord sparebank ikke lenger ville ha ordinære åpningstider i lokalene de har drevet fra ved Torget.

Nylig ble det kjent at lokalene er solgt til Thomas Valand som driver flere spisesteder i Flekkefjord. Han vil overta lokalene 1. mars.

Ifølge avisen planlegger Valand å starte opp en kafe som vil ligne på et av restaurantkonseptene han driver i Flekkefjord.

Tom Arild Støle

12 ble tatt for å kjøre for fort i 60-sone

Utrykningspolitiet (UP) hadde torsdag formiddag fartskontroll i 60-sonen på E39 ved Rom i Lyngdal.

Totalt ble det tatt 12 fartssyndere.

Høyeste målte hastighet var 80 kilometer i timen. Sjåføren måtte her ut med 8.200 kroner i forenklet forelegg, ifølge gjeldende satser for fartsovertredelser.

Ingen personer fikk førerkortet beslaglagt i fartskontrollen. Grensen for å miste førerkortet i en 60-sone er 86 kilometer i timen.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Tom Arild Støle

Songdalen: Mann omkom etter mopedulykke

En mann er bekreftet omkommet av lege på stedet etter en trafikkulykke i Songdalen i Kristiansand torsdag.

Politiet fikk melding klokken 11.42 melding om at en moped hadde kjørt ut av veien.

Tre kvarter senere ble det meldt at en mann hadde omkommet. Ifølge politiet er det snakk om en mann i 80-årene.

De pårørende er blitt informert.

Ifølge operasjonsleder Eyvind Formo i Agder politidistrikt klokken 12.25 er hendelsesforløpet ukjent, og dette vil bli videre etterforsket. Ulykken skal ha skjedd på privat grunn.

NTB

En av Norges rikeste kvinner er død

Rannfrid Rasmussen, som var øverste kvinne på Kapitals liste over Norges rikeste i 2023, sovnet stille inn 14. april, 89 år gammel.

Det går fram av en dødsannonse, skriver avisen Avisen Kristiansand.

Forretningskvinnen Rasmussen hadde en formue på 9,05 milliarder kroner i 2023, ifølge Kapital. Det gjorde henne til Norges 34. rikeste person.

Hun var hovedaksjonær i Rasmussen Gruppen gjennom sitt heleide Rasmussen Investment og private aksjer.

Hun figurerte i en årrekke på Kapitals 400-liste og formuetoppen ved offentliggjøringen av skattelistene hvert år.

NTB

Helsedirektoratet lyser ut 560 millioner kroner for å få flere fastleger

Helsedirektoratet lyser ut 560 millioner i tilskudd til kommunene for å få på plass flere fastleger. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Helsedirektoratet lyser ut 560 millioner i tilskudd til kommunene for å få på plass flere fastleger.

Det skriver de i en pressemelding.

– I 2023 fikk vi over 500 nye fastleger. Selv om det også sluttet 300 fastleger i perioden, ble det en økning på over 200 fastleger totalt. Det er flott å se at rekrutteringen har gått betydelig opp, og i vi ser nå at antallet som er uten fastlege endelig har begynt å falle, sier divisjonsdirektør Helen Brandstorp.

Direktoratet mener samtidig at man ennå ikke er i mål.

– Vi er ikke i mål og trenger at flere velger spesialiteten allmennmedisin og blir fastlege. Derfor er det så viktig at allmennlegetjenesten er en attraktiv og trygg karrierevei, og tilskuddet er et svært viktig bidrag. Fastlegeordningen blir gjerne omtalt som grunnmuren i helsetjenesten, sier Brandstorp.

NTB

Andersen forklarer seg i retten i dag

Jan Helge Andersen skal forklare seg torsdag. Tegning: Ane Hem / NTB

Nå skal Sør-Rogaland tingrett få høre Jan Helge Andersens versjon av hva som skjedde i Baneheia 19. mai 2000.

– Det er mange sider av hans forklaring, han skal fortelle retten om sin versjon av hendelsen, vi får høre og se hvordan den blir, sier statsadvokat Johan Øverberg til NTB onsdag.

Øverberg er sammen med Andreas Schei aktor i saken der Jan Helge Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Fra før er Andersen dømt og har sonet 19 års fengsel for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og medvirkning til voldtekt på Paulsen.

Andersen nektet tirsdag straffskyld for drapet på Paulsen da rettssaken startet, men har tidligere erkjent drapet på Sørstrønen. Han fastholder sin forklaring om hva som skjedde i Baneheia den dagen, den samme forklaringen som han har stått ved siden han ble pågrepet i september 2000.

Han har alltid sagt at barndomskameraten Viggo Kristiansen var hovedmann bak Baneheia-drapene, mens Kristiansen alltid har hevdet sin uskyld og også ble frikjent i 2022.

– Hvordan skal dere forholde dere til at han fastholder sin versjon?

– Det får vi komme tilbake til.

Under innledningsforedraget tirsdag antydet aktoratet at de kan spørre Andersen om anmeldelser som kom svært nylig. Politiet har de siste årene funnet overgrepsmateriale og tekster som seksualiserer barn på hans digitale enheter.

Rettssaken foregår i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes, men onsdag var retten og andre på en liten avstikker til Kristiansand for å være på befaring i Baneheia.

Forklaringen til Andersen skulle egentlig begynne tirsdag, men etter anmodning fra ham og forsvarerne ble den flyttet til torsdag. Andersen var heller ikke til stede på befaringen i Baneheia, og han har ikke tenkt å være til stede under mesteparten av den åtte uker lange rettssaken.

NTB

Prinsesse Märtha Louise vil ikke lenger snakke med pressen

Durek Verrett og Märta Louise har fått nok av det de kaller norsk presses løgner om paret. Nå vil de ikke lenger uttale seg til pressen. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Foto: Heiko Junge / NTB

Prinsesse Märtha Louise skriver på Instagram at hun og Durek Verrett ikke lenger kommer til å snakke med pressen.

– Vi vet at deler av pressen vil fortelle løgner om oss idet bryllupet nærmer seg. Mens vi forbereder oss på den store dagen, er vi dedikerte til å ta vare på hverandre, skriver prinsessen på Instagram tidlig torsdag morgen.

I sommer skal de gifte seg i Geiranger i Møre og Romsdal.

Tirsdag denne uken gikk prinsesse Märtha Louise hardt ut mot Se og Hør.

– De gjentar løgner helt til alle tror på dem, skrev hun på Instagram.

– Prinsesse Märtha Louise står fritt til mene hva hun vil. Vi har ettergått det sjaman Durek har skrevet og sagt. I sin bok «Spirit Hacking» beskriver han detaljer om sin bakgrunn som ikke stemmer med våre opplysninger, skrev sjefredaktør Ulf Andre Andersen i Se og Hør i en kommentar til NTB tirsdag.

– Vi har gjort vår rett og plikt og bringer klarhet i hva som er sannheten. Det er vår journalistiske oppgave, skrev Andersen videre.

NTB

Flere kjente artister klare for russens landstreff i Kongeparken

Det er få uker igjen til årets russekull skal samles på landstreff. Foto: Carina Johansen / NTB

Landstreff Stavanger er klare med sin liste over hvilke kjente artister som skal opptre for årets russ, deriblant store navn som Wiz Khalifa, Arif og Sigrid.

Årets lineup av artister inkluderer internasjonale artister og DJ-er som Wiz Khalifa, Metro Boomin og Martin Garrix, opplyser Stavanger Landstreff i en pressemelding.

I tillegg skal flere av Norges største artister opptre, deriblant Arif, Sondre Justad, Gabrielle, Sigrid og Kamelen. Komikerne Jonis Josef og Javad El Bakali skal også gjøre opptredener på landstreffet.

Landstreffet blir avholdt 3.–5. mai i Kongeparken i Gjesdal kommune sør for Stavanger. Det er 37. gang landstreffet blir arrangert.

(©NTB)

Olav Hoel

Inviterer til nettverksmøte

Førstkommende mandag inviteres det til nettverksmøte om ombruk i byggebransjen i Lister-regionen i Flekkefjord.

Det er Egðastrek som i samarbeid med blant annet Lister nyskaping, Flekkefjord kommune Ab Interiørdesign, Ombruks-HUB Sørlandet, Innoventus Sør og Bølgen bærekraftsenter har gått sammen om å invitere til nettverksmøtet, som vil finne sted i Kirkegata 50 i Flekkefjord, for å avdekke muligheter for samarbeid og utvikling i næringen. Her vil både ulike aktører fra bransjen, samt klimarådgivere og forskere samles for å forsøke å skape løsninger.

I invitasjonen, som blant annet er lagt ut på Bølgen bærekraftsenter sin hjemmeside, vises det til at det nå stilles krav i byggeteknisk forskrift om ombrukskartlegging ved riving, rehabilitering eller transformasjon av eksisterende yrkesbygg og boligblokker. Dette fører ifølge invitasjonen til økt kunnskap om hvilke materialer som kan ombrukes, og vil tilgjengeliggjøre en stor mengde byggematerialer som tidligere har blitt avhendet.

– Ombruk av byggematerialer er en betydelig og viktig løsning for å redusere klimabelastningen fra byggenæringen. Resultatet blir mindre avfall, lavere utslipp og bedre utnyttelse av ressursene. Hvis vi skal lykkes i å vesentlig øke ombruksgraden, må den sirkulære verdikjeden for brukte byggematerialer bli like effektiv som dagens praksis for kjøp, bruk og avhending av nye byggematerialer, heter det i invitasjonen.

Arrangementet starter med åpning av Jørgen Tjørhom i Lister nyskaping og Grete Lill Ausland Homme fra Ombruks-HUB Sørlandet. Deretter vil sistnevnte holde en presentasjon før det blir presentasjoner av Katrine Lohne Nilsen fra Egdastrek og Aina Birkeland fra Abi Design, Jan Rune Johansen fra Dagfin Skaar AS, Joakim Gitlestad fra Materialbanken for bygningsvern og om ombruk: Forskning og utvikling av Reyn Joseph O’Born, førsteamanuensis institutt for ingeniørvitenskap UiA. Etter en pause blir det idéverksted og oppsummering.

NTB

Makspris på 1,81 kroner per kWh for strøm torsdag

Torsdag blir det høyest strømpriser i Midt-Norge. Mellom klokken 7 og 8 på morgenen vil strømprisen der ligge på 1,81 kroner per kilowattime (kWh).

I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir prisen 1,75 kroner per kWh på sitt høyeste, og i Nord-Norge blir den 39,8 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 2,48 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen torsdag blir mellom klokken 23 og 00 i Nord-Norge, da på 35,9 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst- og Vest-Norge 71,3 øre, Sørvest-Norge 71,7 øre og Midt-Norge 50,002 øre.

Tirsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 73,1 øre per kWh og 37,1 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,71 kroner per kWh og 39,1 øre per kWh.

Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.

NTB

Bufdir ber på nytt om full adopsjonsstans

Etter tre måneders tenkepause vil Bufdir fortsatt ha full stans i adopsjoner fra utlandet, melder VG.

I januar anbefalte Bufdir – Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, som har ansvaret for adopsjoner til Norge, full stans i utenlandsadopsjoner.

Den gangen var ikke barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) overbevist, men ba om mer informasjon før hun skulle bestemme seg, skriver VG.

Onsdag sendte Bufdir denne informasjonen til Toppe, og anbefalingen er den samme som i januar: Direktoratet vil ha en stans fram til en omfattende gransking av adopsjoner er gjennomført.

– Vi mener fortsatt midlertidig stans er det best egnede og mest effektive tiltaket for å sikre at ulovligheter ikke finner sted i perioden granskingen av utenlandsadopsjoner pågår, sier divisjonsdirektør Anders Henriksen i Bufdir i en uttalelse på direktoratets hjemmesider.

Det er opp til Barne- og familiedepartementet om de skal følge anbefalingen.

– Jeg vil gå grundig gjennom anbefalingene og snarest mulig komme tilbake med en avgjørelse i saken. Jeg prioriterer denne saken høyt da den angår mange barn og familier. Adopsjoner til Norge må være trygge og i tråd med internasjonale forpliktelser og i hensyn til barns beste, sier Toppe til NTB.

(©NTB)

NTB

Støre til TV 2: Vil legge fram forslag til ny abortlov før sommeren

Statsminister Jonas Gahr Støre forsikrer at regjeringen tar sikte på å legge fram et forslag til ny abortlov før sommeren, melder TV 2.

Avgangen til helseminister Ingvild Kjerkol har ifølge kanalen ført til usikkerhet i Stortinget om hvorvidt arbeidet med en ny abortlov blir forsinket. Støre avviser dette i et intervju med TV 2.

– Jeg kan ikke gi noen dato nå, men vi har planer om å kunne legge den fram før sommeren, sier Støre.

Forslaget går ut på at grensen for kvinners selvbestemmelse av abort utvides fra 12 til 18 uker.

NTB

Klimaaktivister stormet landskamp på Ullevål – må betale 28.000 kroner

To klimaaktivister er dømt til å betale til sammen 28.000 kroner etter å ha stormet en landskamp på Ullevål stadion i september i fjor.

Det var under EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Georgia 12. september at klimaaktivistene fra gruppen «Stopp oljeletinga» stormet banen og midlertidig stanset kampen, skriver Nettavisen.

De nektet i etterkant å betale bøtene på henholdsvis 12.000 og 10.000 kroner, noe som førte til at saken endte i Oslo tingrett.

Onsdag kom dommen, som konkluderer med at banestormerne forstyrret fred og orden, og retten viste til at det var et stort arrangement med mange seere.

Retten fastslo at de to må betale bøtene, som til og med ble oppjustert til henholdsvis 14.000 kroner og 12.000 kroner. De må også betale sakskostnader på 1000 kroner hver.

(©NTB)

NTB

Ny måling gir stor velgerflukt fra Solberg til Listhaug

Velgerne går fra Høyre, men mange fortsetter i samme retning og ender opp hos Fremskrittspartiet. Det gir et kraftig fall for opposisjonsleder Erna Solberg.

Den nye meningsmålingen Opinion har gjennomført for Dagsavisen og FriFagbevegelse , viser store endringer i velgermassene fra mars til april.

Velgerne går bort fra Høyre og deres leder Erna Solberg. Hvis det hadde vært valg nå, hadde Høyre endt opp med 22,2 prosent av stemmene. Det er en nedgang på 4,5 prosentpoeng siden forrige måling.

– Her er det litt sprik fra andre målinger. Det gjenstår å se om dette står seg over tid. Men utslaget er stort. Samtidig har Frp en klar framgang. Det er mer i tråd med de andre målingene, sier valgforsker og forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, til FriFagbevegelse.

Frp-leder Sylvi Listhaug kan juble over at partiet stjeler velgere fra Høyre. De styrker seg til 16,8 prosent, en økning på 3,6 prosentpoeng.

– Det er veldig hyggelig med gode målinger. Målingene vil sikkert variere framover, men vi skal i alle fall stå opp for folks frihet og trygghet, sier Sylvi Listhaug i en kommentar til FriFagbevegelse.

Regjeringspartiene tjener ikke mye totalt på Høyres fall. Arbeiderpartiet går opp 2,5 prosentpoeng til 19,3 prosent. Senterpartiet faller derimot til 6 prosent, en nedgang på 1,8 prosentpoeng.

For de andre partiene ser målingen slik ut (endring fra marsmålingen i parentes): Rødt 5,9 (+0,1), SV 10,9 (+0,7), MDG 2,8 (-1,8), KrF 3 (-1,2), V 7,3 (+1,7) og andre 5,8 (+0,5). I kategorien andre ligger INP, som alene ville fått 2,7 prosent.

1000 personer er intervjuet i målingen, hvorav 735 personer har avgitt svar om partipreferanse. Feilmarginen varierer fra 3,0 prosent til 1,2 prosent avhengig av størrelsen på oppslutningen. Undersøkelsen er gjort i perioden 9.–15. april.

(©NTB)

NTB

Støre åpner for justeringer i landbrukspakken – men kun på timetall

Etter hard kritikk åpner nå også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) for å justere på timetallet for bøndene. Men resten av landbrukspakken vil han ikke endre.

– Jeg registrerer at det pågår diskusjoner om akkurat dette med timetallet. De diskusjonene mener jeg kan føre fram til en enighet. Vi er villige til å se på det, og se på justeringer. Men det overlater jeg nå til dyktige forhandlere i Stortinget, sa statsministeren i Stortinget onsdag.

Torsdag skal Stortinget stemme over nye inntektsberegninger for landbruket, som del av en plan for å løfte inntektene til bøndene. Regjeringen har fått pepper for at man legger til grunn at bøndene skal jobbe flere timer enn andre i løpet av et år.

Kan komme endringer

Akkurat på dette punktet har også finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) varslet at det kan komme endringer.

Støre avviser imidlertid at de vil endre på andre deler av opplegget som er lagt fram.

– Når det gjelder om vi er villige til å gå med på «det punktet», på «det punktet», resten av den pakken, så er svaret nei. For vi har lagt fram et ansvarlig opplegg, sier Støre.

Statsministeren ble spurt ut av SV-leder Kirsti Bergstø, som ville vite hvorfor regjeringspartiene ikke vil være med på et kompromissforslag fra SV, KrF, Rødt og MDG når det gjelder inntektsberegningen. Regjeringen har i stedet søkt flertall sammen med Høyre og Venstre.

– Nå pågår disse forhandlingene. Innspurten er i Stortinget, og det skal stemmes i morgen. Jeg mener at vi har lagt fram et godt balansert samlet opplegg, sier Støre.

– Har lagt ned ett gårdsbruk hver dag

KrF-leder og tidligere landbruksminister Olaug Bollestad mener at «rundballen» nå ligger hos regjeringen.

– Det er faktisk opp til regjeringen å ta grep for å finne en bedre løsning på det de selv har foreslått. Vi er klare til å forhandle om en bedre avtale. På din vakt, Støre, er det sånn at man har lagt ned ett gårdsbruk hver dag. Det er flere bønder der ute som er oppgitt, skuffet og sinte, sa hun i Stortinget.

Høyre: Svært uryddig

Høyres Lene Westgaard-Halle reagerer sterkt på Støres svar.

– Jeg vet ikke om jeg skal kalle det tragisk eller komisk. Dette er svært uryddig, sier Westgaard-Halle til Altinget.

Hun sier Høyre allerede har strukket seg langt fordi de ønsker en stabil enighet som holder gjennom skiftende regjeringer.

– Så går regjeringen ut og sier «nei, vi er ikke enige med oss selv, så nå skal vi forhandle vekk det vi har lagt fram i stortingsmeldingen, som vi har et flertall for».

(©NTB)

NTB

Høyre og Frp krever svar fra regjeringen etter UDI-avsløring

Høyre og Frp ber justisministeren komme til Stortinget for å svare etter avsløringen om at UDI henlegger over tusen saker der asylsøkere mistenkes for juks.

Ifølge UDI henlegges sakene på grunn av mangel på kapasitet og for å kunne ta tak i de mer alvorlige sakene.

En norsk-eritreer som åpent støtter det eritreiske regimet han flyktet fra, fikk sin sak henlagt etter koden «ikke kapasitet», skrev NRK tirsdag.

Høyres innvandringspolitiske talsperson Mari Holm Lønseth sier til NRK at det må få konsekvenser for personer som gir uriktige opplysninger eller lyver for å få opphold i Norge og ber justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) komme på banen.

– Skal folk ha tillit til asylsystemet, kan ikke myndighetene se gjennom fingrene med juks. UDI må ha nok kapasitet til å ettergå asyljuks.

Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug reagerer også på avsløringene og vil ta opp saken i Stortinget.

– Når du får beskyttelse fra et regime som du åpenlyst støtter, og regjeringen henlegger saken, så er det ekstremt skadelig for norsk asylpolitikk, og en hån mot asylretten og alle eritreere som har flyktet av en grunn, sier Listhaug.

(©NTB)

Svein Morten Havaas

Planlegger for Lundheimrittet

Lundheimrittet planlegges lørdag 27. april. På bildet sykler Jona Oessenich (foran) og Ahmed Malik inn i målområdet på Gåseholmen i Farsund, som Lions Club ønsker å disponere også i år. Foto: Olav Hoel

Lions Club Farsund søker Farsund kommune om lov til å sperre av en del av parkeringsplassen på Gåseholmen, rett over broa, lørdag 27. april i forbindelse med arrangeringen av årets Lundheimritt. Dette området har i flere år blitt benyttet til adkomst og premieutdeling i sykkelrittet for mennesker med ulike funksjonsvariasjoner.

Ifølge Hans Erling Syvertsen, som har skrevet søknaden, regner man med rundt 120 deltakere og medhjelpere fra Lions Club Moi, Bjerkreim, Flekkefjord og Egersund.

Arrangørene ber også om at toalettanlegget for båtturister holdes åpent for bruk av deltakerne i sykkelrittet den samme dagen.

NTB

Statsadvokaten anker ikke dommen i gruppevoldtektssaken i Bergen

To av mennene ble i Gulating lagmannsrett i Bergen frifunnet under dissens, men må betale 240.000 kroner i erstatning til kvinnen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Statsadvokaten har besluttet å ikke anke dommen i gruppevoldtektssaken i Bergen. Tre menn ble frifunnet i lagmannsretten.

Statsadvokat Benedicte Hordnes sier til TV 2 at de nå har bestemt seg for å ikke anke.

– Nåløyet for å få en ny vurdering i Høyesterett er veldig lite. Men vi har gjort en grundig vurdering av om vi kunne anke for det vi mener er feil lovanvendelse i saken, sier Hordnes.

– Skuffet

– Vi mener flertallet i retten ikke har foretatt en helhetlig vurdering av omstendighetene kvinnen befant seg i. Vi mener det har betydning for de objektive vilkårene i voldtektsbestemmelsen, forklarer hun.

Kvinnen er skuffet over at det ikke ble anke i saken, opplyser bistandsadvokat Hilde Cecilie Matre til Bergens Tidende.

– Vi er enig med mindretallet som mente at bevisene var sterke nok til straff og ikke bare til erstatning, skriver hun.

Har traumer etter hendelsen

Tre menn på 24, 25 og 27 år var tiltalt for gruppevoldtekt mot en kvinne i 20-årene. Hendelsen skjedde på fest i Bergen natt til 3. januar 2021. Mennene var tiltalt for å ha slått, bundet og voldtatt kvinnen, men mente at det var snakk om frivillig gruppesex.

Kvinnen fortalte i retten at hun har traumer etter hendelsen.

To av mennene ble i Hordaland tingrett dømt for gruppevoldtekt. De to ble frifunnet under dissens i Gulating lagmannsrett. De må imidlertid betale 240.000 kroner i erstatning til kvinnen.

Den tredje mannen ble enstemmig frifunnet og må heller ikke betale erstatning. Han ble også frifunnet i tingretten.

– Kan gå videre med livet

Maria Hessen Jacobsen forsvarer en av mennene som ble frifunnet. Hun sier at selv om man skulle være uenig i lovanvendelsen, så er det riktig vurdert at den ikke kan tas opp i Høyesterett.

– Selv mener jeg at både bevisbedømmelsen og lovanvendelsen er riktig, sier Jacobsen til Bergens Tidende.

– Våre klienter er nå ved rettskraftig dom frifunnet og kan begynne å gå videre med livet sitt, fortsetter hun.

Advokat John Christian Elden forsvarer den 24 år gamle mannen. Han mener avgjørelsen fra statsadvokaten er klok, og at det ikke er grunnlag for å anke til Høyesterett.

– Dommen er strafferettslig klar og frifinner på tre ulike bevismessige grunnlag, sier Elden til Bergens Tidende.

NTB

Bøndene skroter frokost for politikerne i protest mot ny jordbrukspolitikk

Norges Bondelag demonstrerer ved å plassere ut tomme kjøleskap utenfor Stortinget onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Foto: Javad Parsa / NTB

Politikerne kan glemme å bli servert bondefrokost i forkant av årets jordbruksforhandlinger, sier Bondelaget, som raser mot regjeringens nye inntektsberegning.

De siste ti årene har Bondelaget invitert stortingspolitikerne på en tradisjonell bondefrokost på Eidsvoll plass som en oppkjøring til jordbruksforhandlingene. Men i år står kjøleskapene tomme.

– I år har vi avlyst bondefrokosten, vi har avbestilt scene, lyd, appellanter og matbestilling, opplyser Bondelaget onsdag morgen.

– Vi har ikke lyst å by på frokost når næringskomiteen på Stortinget serverer en innstilling som ikke tar hensyn til realitetene når bondeinntekten skal måles.

Avlysningen skjer etter at regjeringen torsdag forrige uke sikret seg flertall for ny landbrukspolitikk for hvordan bøndenes inntekt skal beregnes. I beregningen legges det blant annet opp til at bøndene skal jobbe 145 timer mer enn andre i året.

– Økt bondeinntekt er en forutsetning for økt selvforsyning, sier Bondelaget, som onsdag formiddag holder en protest utenfor Stortinget.

– Tomme kjøleskap kan bli realiteten dersom metoden for å beregne inntektene i landbruket ikke bedre gjenspeiler bondens situasjon.

NTB

Nå flyttes Baneheia-rettssaken til Baneheia

Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble funnet drept i mai 2000. Før det hadde de badet i vannet 3. stampe, som ligger til venstre i bildet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

I dag skal tingretten på befaring til Baneheia, der Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble drept i 2000. Tiltalte Jan Helge Andersen blir ikke med.

– Vi skal se på de relevante stedene i Baneheia. Befaringen blir ledet av politiet, sier statsadvokat Andreas Schei til NTB.

Han er aktor i saken der Jan Helge Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Fra før er Andersen dømt og har sonet 19 års fengsel for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt på Paulsen.

Andersen nektet straffskyld for drapet på Sløgedal Paulsen da rettssaken startet tirsdag, men har tidligere erkjent drapet på Sørstrønen.

Den nye rettssaken mot Jane Helge Andersen startet i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes tirsdag. Onsdag flyttes hele rettssaken til Kristiansand, der retten skal på befaring i det idylliske skogsområdet der de to jentene ble funnet drept for snart 24 år siden.

Hele dagen er satt av til at retten skal gå en rute på rundt 6,5 kilometer, der man skal innom en rekke steder som påtalemyndigheten mener er relevante.

Tidlig i befaringen skal retten innom boligområdet på Eg på østsiden av Baneheia, der Viggo Johansen og Jan Helge Andersen bodde. Retten skal også til innsjøen 3. stampe, der jentene badet før de ble drept, og selve åstedet for drapene.

– Vi ønsker at retten skal få referanser og gjøre seg kjent med stedet, sånn at det blir lettere å plassere når det kommer forklaringer, sier Schei.

Tiltalte Jan Helge Andersen skal ikke være med på befaringen.

– Det er hans valg, sier Schei.

– Han har rett til å være med, men ingen plikt til det. Det var heller ikke noe spesielt ønske fra vår side at han skulle være med, sier han videre.

Statsadvokaten sier at det ikke vil være noen forklaringer på stedet, bortsett fra at noen åstedsgranskere vil gi noen kommentarer.

– Vi skal bli vist rundt. Sånn sett har det ingen betydning om han er med eller ikke, sier Schei.

– Hadde det ikke vært relevant å få forklart hvordan drapet han har innrømt ble begått?

– Vi legger opp til at han gjør det i retten.

Aktor Andreas Schei sier at målet med befaringen i Baneheia er at retten skal bli kjent med stedet. Bak sitter de drepte jentenes mødre Klara Sløgedal (t.v.) og Ada Sofie Austegard. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB
Tom Arild Støle

Væpnet aksjon i Sirdal

Bevæpnet politiet rykket ut til Tonstad i Sirdal tirsdag kveld etter å ha fått melding om en mann i 20-årene som gikk rundt med en pistol-lignende gjenstand, mens han hadde en livestream på nett.

Ifølge Stavanger Aftenblad skal mannen ha filmet seg selv både inne i sin egen bolig og utenfor en butikk på Tonstad.

Politiet opplyser til avisen at folk skal ha blitt skremt av det de så på livestreamen, men at de ikke skal ha informasjon om at noen ble direkte truet.

Mannen ble pågrepet i den væpnede aksjonen, og ble tatt med til politihuset i Stavanger. Det er uvisst hva slags våpen mannen hadde.