Leserinnlegg

Det skrives i tidsskrifter at noen mener at jordkloden er flere milliarder år gammel, og de endringer i klima og værforhold det har vært i denne perioden, er nok helt utenfor menneskets fattevne. Det er nok atmosfæren og solsystemet i universet som styrer både klima og værforholdene i denne verden, og det som mennesker bidrar med av forurensing med biler og industri blir liggende på bakken og i elver og hav, det som stiger til værs forsvinner nok av seg selv på et vis. Det var stor hysteri om dette ozonlaghullet for noen tiår siden, hvor ble det av det?

Været lever sin egen verden, men en håndfull i et klimapanel krever allikevel en del latterlige endringer i menneskets og dyrs levesett i håp om å forandre vær og klima. En ting som ikke er latterlig er at vi trenger kraft og energi. Hadde alle hatt el-biler hadde nok snøen vært like hvit langs veikanten hele vinteren. Men, uansett så trenger vi oljeplattformer ute i våre havområder til å produsere olje og gass, på lik linje som vi trenger kraft fra vann, vind og sol.

Norge er nok flinke til enkelte ting, men er en sinke og ligger langt etter andre land i for eksempel veiutbygging med midtdeler, vindkraft og solenergikraft. I sommer kjørte jeg flere tusen kilometer på motorveier i Danmark og Sverige, på flotte fire- og seksfeltsveier, og utallige vindmølleparker langs veien og også noen solenergifelt, og lurte på hva våre naboland har skjønt og får til som ikke Norge får til. Gjør ikke saken bedre at det brukes flere tiår på utreding av et veiprosjekt eller en flokk med motstandere som herjer hver gang det skal bygges et elle annet, om det er vei eller kraft.

Vindkraft og solenergi har de hatt i alle kontinenter i lang tid, og det bygges ut i stor skala verden over, både på land og til vanns. Da er Fremskrittspartiet i ferd med å bidra til at Norge skal fortsatt være en sinke og bli liggende langt bak andre land på dette kraftområdet, ved at 1. nestleder i Fremskrittspartiet reiser land og strand rundt og sier at klimavennlig kraft er noe svineri og forsøpling av naturen. Siden det er slik kraft som er fremtiden, kan jo like godt dette partiet kalle seg Tilbakeskrittspartiet.

Noen vindmøller i disse enorme fjell og skogarealer, og fjell og knauser langs kysten i dette landet, blir bare bagateller arealmessig i forhold til Svartevannsdammen i Sirdal og alle de andre hundrevis av dammer rundt om i landet, der dammene strekker seg fra fjell til fjell og fyller opp store dalstrøk som blir sperret for ferdsel. Men vannkraft trenger vi, men de har vel snart brukt opp det som er av elver og fosser til dette formålet, som også medfører regulering av elver på godt og vondt.

Det er nokså ille når lokale folk fra Listerområdet kjefter og smeller på partier som har vedtatt utbygging av vindmøller.

Det er nokså ille når lokale folk fra Listerområdet kjefter og smeller på partier som har vedtatt utbygging av vindmøller, kjefter like mye og kaller partier og enkeltpersoner i partiene ufine ting, selv om de sier de muligens vil snu og være på motstanderens side. Om det kommer vindmøller, både her og der, er det nok av plass til både sauer og jaktfolk, og viltet vil heller ikke forsvinne. Når en ser på disse dronefilmene som blir lagt ut av motstandere, så ser en at det er ikke mye areal i naturen som går tapt i disse enorme områdene, for eksempel Tonstad Vindpark, rett og slett bare noen veier som blir bygd med noen tilhørende lagringsplasser. Blir flotte turområder etter hvert og også bra for brannbiler som må opp i områdene for å slukke eventuelle branner.

Nils Edvin Eiesland,

Kvinesdal

27. august 2019