Verdens helseorganisasjon erklærer internasjonal folkehelsekrise som følge av coronavirus-utbruddet. Det har bare skjedd fem ganger det siste tiåret.

Kommuneoverlege for Farsund, Hægebostad og Åseral, Ann-Margret Haaland, forteller at kommunene får fortløpende informasjon om epidemien og oppfølgingen av denne fra Fylkesmannen i Agder, samt at de følger Folkehelseinstituttes (FHI) råd.

– Rådene blir fortløpende vurdert etter som epidemien utvikler seg og vi får mer kunnskap, sier Haaland.

Rådene blir fortløpende vurdert etter som epidemien utvikler seg

Løpende informert

– Kommunene har både rutiner og planer for å håndtere utbrudd av smittsomme sykdommer og kommunene forbereder seg på at viruset også kan komme til Listerregionen. Om smittede personer skulle komme til vår region, er målet å tilby dem god helsehjelp og forhindre at de smitter andre.

Legevakt og fastleger holdes løpende informert.

– I disse dager går også kommunene igjennom sine smittevernplaner med tilhørende pandemiplaner for å være forberedt dersom viruset for alvor etablerer seg i Norge.

– Økt beredskap

Hun formidler at det viktigste budskapet til publikum er:

– God hånd- og hostehygiene er effektive tiltak for å forebygge smitte av både coronavirus, influensavirus og andre forkjølelsesvirus. Hold deg hjemme hvis du blir syk, uansett virus. Spis fornuftig og skaff deg nok søvn. Det har ingen hensikt med rutinemessig bruk av munnbind utenom kontakt med smittede.

Smittevernlege i Flekkefjord kommune, Christine Arentz, forteller at også Flekkefjord følger FHIs råd med tanke på corona-viruset.

– Det vil si at vi er nå i fase med økt beredskap, hvor vi har gått gjennom beredskapsplaner. Blir det vurdert fra FHI at vi går inn i ny fase med tanke på mulig pandemi, settes det i gang ytterligere tiltak, forteller Arentz.

Vi er nå i fase med økt beredskap, hvor vi har gått gjennom beredskapsplaner.

– Nå har vi fått munnbind inn igjen. Vi var utsolgt en periode, sier Saleban Diriye ved Apotek 1, Amfi Farsund. Foto: Cecilie Nilsen

Tomme for munnbind

Flere apotek i Lister merker en økt etterspørsel etter munnbind den siste tiden. i Flekkefjord er noen apotek tomme.

– Vi merker noe økt etterspørsel, men apotekene i området er tomme for munnbind, sier apoteker Mette Kristensen Åsly ved Apotek 1 Amfi Flekkefjord.

Vi merker noe økt etterspørsel, men apotekene i området er tomme for munnbind.

– Vi informerer kundene våre om Folkehelseinstituttet sine anbefalinger der god håndhygiene, for eksempel Antibac, hvis man ikke har mulighet for å vaske hendene, er det viktigste, sier Åsly.

– Falsk trygghet

Også på Apotek 1 i Kvinesdal viser til de Folkehelseinstituttets anbefalinger, med særlig fokus på håndhygiene og være forsiktig med hva man spiser, spesielt hvis man skal ut å reise.

– Det er ikke veldig stor etterspørsel etter munnbind, selv om vi selvfølgelig har merket en liten økning. Men Helsedirektoratet mener at vanlige munnbind bare gir en falsk trygget, da de ikke gir god nok beskyttelse mot corona-viruset. Dermed er dette heller ikke noe vi anbefaler, sier Anne-Grethe Aagesen, bestyrer ved Apotek 1 i Kvinesdal.

Helsedirektoratet mener at vanlige munnbind bare gir en falsk trygget, da de ikke gir god nok beskyttelse mot corona-viruset.

Bestilt ekstra munnbind

Også i Lyngdal har apoteket merket en økt etterspørsel etter munnbind.

– Vi har hatt en økning i etterspørselen siste uke, men vil kanskje ikke si at vi har en stor etterspørsel, sier Therese Skåland ved Apotek 1 i Handelsparken i Lyngdal.

– Det er en del som spør, vi måtte bestille litt ekstra inn, forteller Ugne Zukauskiene fra Apotek 1 Lyngdal.

– Veldig stor etterspørsel, bekrefter også Renathe Reppen ved Apotek 1 Flekkefjord i Brogata.

Apotek 1 i Farsund har ikke merket økt etterspørsel etter munnbind.

– Jeg opplever ikke at det er en voldsom frykt blant de jeg kjenner her i Malaysia, men man følger med på situasjonen og hvordan den utvikler seg, sier Karoline Johannessen Litland. Foto: Privat

Oppfordret til håndvask

– Mediene her skriver en del om corona-viruset. Det siste jeg leste er at det er påvist åtte tilfeller her i Malaysia, forteller Karoline Johannessen Litland som for tiden har et praktikantopphold på ambassaden i Malaysia.

– Forrige helg var det kinesisk nyttår, og da var mange kinesere til fest. Mange var redde for at det kunne føre til økt smittespredning, men foreløpig er det som sagt bare åtte smittede.

Det siste jeg leste er at det er påvist åtte tilfeller her i Malaysia.

– Jeg opplever ikke at det er en voldsom frykt blant de jeg kjenner her i Malaysia, men man følger med på situasjonen og hvordan den utvikler seg, sier Karoline Johannessen Litland, som oppholder seg i Malaysia. Foto: Privat

Nektet adgang

Johannessen Litland forklarer at Malaysia tar visse forholdsregler, og etter hva hun kjenner til, er kinesere fra Wuhan og Hubei-provinsen nektet adgang til landet. Alle flyvninger fra Kina til Sabah i Malaysia er kansellert på grunn av smittefare.

– Vi blir oppfordret til å huske å vaske hender og bruke Antibac. Jeg opplever ikke at det er en voldsom frykt blant de jeg kjenner her i Malaysia, men man følger med på situasjonen og hvordan den utvikler seg, sier hun og forteller at en del mennesker hun møter på gata bruker munnbind.

– Men det er litt vanskelig å si om det kun skyldes viruset, for en del bruker også munnbind til vanlig for å beskytte seg mot luftforurensning. Jeg tror imidlertid det har vært en økning i folk på gaten med munnbind den siste uken, og senest i dag gikk jeg forbi et par gateselgere som solgte munnbind til forbipasserende, sier Johannessen Litland.

Senest i dag gikk jeg forbi et par gateselgere som solgte munnbind til forbipasserende.

– Jeg mener det hele er medieoppblåst, sier Alf Birkrem. Foto: Privat

– Medieoppblåst

Alf Birkrem oppholder seg for tiden i Pattaya.

– Jeg er overhodet ikke bekymret, sier Birkrem.

– Det er langt flere enn vanlig. Seks til åtte prosent som bruker munnbind, kanskje, anslår han.

Selv bruker han ikke munnbind.

– Munnbind er bare tull mot virus. Den tøyfilla stopper ikke virus, men kanskje en flue eller to.

Den tøyfilla stopper ikke virus, men kanskje en flue eller to.

Birkrem forteller at han ser mange kinesere og indere som de ivrigste munnbind-brukerne.

– Jeg tror ikke corona-viruset er så ille. Jeg mener det hele er medieoppblåst, sier Alf Birkrem.