Foreldrene til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen tviler på at det kommer et svar de kan slå seg til ro med.

Det sier bistandsadvokat Håkon Brækhus til Fædrelandsvennen.

– Slik saken har vært håndtert av Oslo politidistrikt, er det nå lite håp om at det kan presenteres noen sikre svar, som de kan stole på eller slå seg til ro med, sier Brækhus.

Til avisen forteller han at han reagerer på hvordan saken har blitt håndtert av Oslo-politiet, som overtok etterforskningen da saken ble gjenåpnet i 2021.

Fredag leverte Oslo statsadvokatembeter sin innstilling i saken til Riksadvokaten, men det er foreløpig ikke kjent hva denne innstillingen er.

– Hva er det ved håndteringen du reagerer på?

– Det er mange ting, men det er vanskelig å trekke ut noe spesielt. Det gjelder hvordan saken har blitt håndtert totalt sett, sier Brækhus.

Andersen ble dømt for drapet på Stine Sofie Sørstrønen, men frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen. For å kunne tiltale ham på nytt må frifinnelsen først gjenåpnes av Gjenopptakelseskommisjonen.

Dersom saken ikke blir gjenåpnet vil drapet på Paulsen bli stående som uoppklart.

Det var i utgangspunktet Viggo Kristiansen som ble dømt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen. Han ble frikjent da hans sak ble gjenopptatt i høst, over 20 år etter at han ble pågrepet første gang.

Andersen har i avhør i 2021 og 2022 fastholdt forklaringen han tidligere har gitt. Han hevder også at Viggo Kristiansen drepte den eldste jenta og truet Andersen til å drepe den yngste.

Svein Holden er forsvarer for Andersen. Han forventer at saken blir henlagt og at det ikke blir begjært gjenåpning mot hans klient.

– Det har med hvordan vi vurderer bevisbildet, sa Holden til NTB fredag.

(©NTB)

Åse Astri Bakka

Rykker ut på krattbrann

Foto: Tor Olav Rydlende

Klokka 19.53 onsdag kveld melder 110 Agder at brannvesenet i Flekkefjord rykker ut etter at de har fått inn meling om krattbrann.

Stedet er ved Løland.

- Brannvesenet fremme på stedet. Ingen fare for spredning til bebyggelse. Cirka 50 kvadrat som brenner i terrenget, opplyses det fra brannvesenet 10 minutter senere.

Brannvesenet melder at de har kontroll på stedet klokka 20.53.

Foto: Tor Olav Rydlende
Foto: Tor Olav Rydlende
Foto: Tor Olav Rydlende
Foto: Tor Olav Rydlende

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Åse Astri Bakka

Mange klager på støy

Politiet mottar klager på støy mange steder i politidistriktet natt til 17.mai.

- På grunn av mange andre gjøremål har vi ikke kapasitet til å følge opp alle pr nå, opplyser politiets operasjonsleder like før klokka 00.30.

Åse Astri Bakka

To ungdomsgrupper ville slåss

Politiet har fått melding om to grupper ungdommer som vil slåss med hverandre i Farsund sentrum.

- Politiet kom til stedet og fikk hindret slåsskamp mellom partene. Det er kontroll på en person som har framsatt trusler, utført vold mot politiet og ikke ikke fulgt pålegg gitt av politiet, opplyser operasjonsleder John Repstad i Agder-politiet klokka 00.14.

Åse Astri Bakka

Politiet: Flere slåss på Varbak

Like over klokka 22.30 fikk politiet melding om at flere personer slåss utendørs oppe i Varbak i Farsund.

- Ukjent om noen er skadet, opplyser operasjonsleder Arve Johan Myklebust i Agder-politiet.

Klokken 22.55 oppdaterer operasjonsleder med å fortelle at politiet er ankommet stedet. Da fikk folk fart på seg:

- 20 personer løp da patruljen ankom. Pr. nå ikke funnet noen personer som er skadet. Vi gjør undersøkelser og har forebyggende tilstedeværelse, opplyser Myklebust.

Det er også hørt et par høye smell i området, men det er uvisst om disse kan knyttes til selve Varbak.

Det er kanskje på sin plass å minne om denne saken fra i går, der det lokale politiet ber foreldre være litt ekstra årvåkne akurat 16. mai - som er kjent som en stor fest- og utelivsdag, også for ungdom under 18 år.

Åse Astri Bakka

Barnehagebarna øvde seg til den store dagen

Foto: Privat

Torsdag øvde Lyngtua barnehage i Lyngdal til 17. mai.

- Det var stor ståhei og stormende jubel gjennom hele nabolaget da det store barnetoget kom, forteller Linn Therese Røysland-Egebø i barnehagen.

På veien hjem kom til og med nesten kongen og dronningen en tur innom for å hilse på store og små. Selv om det ikke var det helt ekte kongeparet, synes barna det var stas.

- Tradisjonen tro var det ulike aktiviteter, lek og musikk resten av dagen. Spesielt godt var det med lapskaus som barna selv lagde, opplyser Røysland-Egebø.

Det er kanskje ikke helt den ekte kongen og dronningen, men likevel stas. Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
NTB

Flere enn i fjor planlegger sommerferie i Europa

Mange nordmenn planlegger ferie i Europa i år. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Svak kronekurs til tross: Nesten halvparten av nordmenn legger sommerferien til et europeisk land i år.

Det viser sommergallupen fra NHO Reiseliv. 46 prosent av de spurte svarer at de planlegger ferietur til et europeisk land utenom Skandinavia. Det er en økning på 8 prosentpoeng fra i fjor.

Våren har vært preget av mange nyhetsoppslag om den svake norske krone, som medfører at nordmenn får betydelig mindre for pengene på utenlandsferie. Det later ikke til å stanse reiselysten.

Tallene tyder på at de fleste som skal på utenlandsferie også planlegger å feriere i Norge.

– Det kan virke som flere kombinerer utenlandsferie og norgesferie heller enn å velge bort norgesferien, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Norgesferie er fortsatt populært hos mange. 63 prosent svarer at de vil tilbringe hele eller deler av sommerferien i Norge.

– På grunn av den svake kronen forventer vi også at flere utenlandske turister tar turen til Norge i år. Det ligger med andre ord an til en god sommer for norsk reiseliv, sier Krohn Devold.

Vestlandet og Agder er ønsket feriemål for mange nordmenn. En av fem i utvalget planlegger sommerferie til et av disse fylkene. Nord-Norge er området flest ville reist til om de kunne velge helt fritt. Nesten en av tre svarer at de helst ville reist til et av de tre nordligste fylkene.

Sommergallupen er en årlig undersøkelse som kartlegger nordmenns reiseplaner for sommerferien. Undersøkelsen er gjennomført av Kantar for NHO Reiseliv. 1033 respondenter har svart.

NTB

Økte reklameinntekter for mediene

Omsetningen for utendørsreklame har økt 7,5 prosent, eller over 16 millioner kroner. Foto: Foto: Mariam Butt / NTB

Den totale reklameomsetningen for mediene har økt med 1,6 prosent i første tertial fra samme periode i fjor.

– Men det er for tidlig å friskmelde markedet, sier daglig leder Camilla Gåre i Mediebyråforeningen, som står bak Mediebarometeret.

Omsetningen for lydreklame har økt med over 37 millioner sammenlignet med samme periode i 2023. Det er en oppgang på 22,4 prosent.

Dobling for podkast

Radioreklame har hatt en økning på 25 millioner kroner, opp 16,2 prosent, mens for podkast har det vært en dobling. Reklameomsetningen har økt 103,2 prosent, eller over 12 millioner kroner.

Kino viser en forsiktig økning på 3,5 prosent, noe som betyr nærmere 2 millioner kroner.

– Kino har også hentet seg inn etter et svakere første kvartal. Det skjer til tross for noe svakere billettsalg. Vi opplever høy etterspørsel i det andre kvartalet, og ikke minst inn mot sommerens filmer, fortsetter forhandlingsdirektør Gary Vanderhill fra IPG Mediabrands.

Svak start for TV

TV-omsetningen viser en marginal tilbakegang på 0,5 prosent og ligger nå på omtrent samme nivå som fjoråret.

TV-markedet har hatt en svakere start i år enn i fjor.

– Nå er det derimot forventet noe bedre tall ut første halvår og inn i sommeren med OL. Utfordringene fortsetter med fallende seertall på de kommersielle kanalene, og annonsørene må supplere med andre kanaler for å nå målgruppene sine, sier Vanderhill.

Printmedier og direct marketing (DM), som er reklameaviser og lignende, fortsetter den negative trenden. Omsetningen er redusert med over 39 millioner kroner fra samme periode i fjor, hvorav DM står for en nedgang på over 20 millioner kroner.

NTB

2700 ansatte i staten kan gå ut i streik i neste uke

Jens B. Jahren, leder i YS Stat, Egil André Aas, leder i LO Stat, Guro E. Lind, leder i Unio stat, Gisle Norheim, statens personaldirektør og Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat før lønnsoppgjøret startet 22. april. Det ble brudd i forhandlingene, og i neste uke kan det bli streik. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: Foto: Lise Åserud / NTB

Nær 2700 ansatte tas ut i streik i neste uke dersom meklingen i hovedoppgjøret i staten ikke fører fram. Det kan ramme eksamener ved universiteter og høgskoler.

LO Stat tar ut totalt 4200 ansatte dersom det blir streik. I første omgang vil 1097 ansatte i Oslo tas ut, blant annet ansatte ved Universitetet i Oslo og Oslo Met.

1067 av dem som tas ut, er medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL), som er det største LO-forbundet i staten.

YS, Akademikerne og LO Stat brøt forhandlingene med Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet 30. april, og partene har siden 2. mai meklet hos Riksmekleren.

Fristen for å bli enige er ved midnatt torsdag 23. mai. Dersom de ikke lykkes, vil de ansatte streike fra klokken 6 fredag morgen.

Kan ramme regjeringens arbeid

– En eventuell streik begynner midt i eksamensperioden, og både undervisning, eksamen og sensur vil bli påvirket, slår NTL fast.

Også en rekke ansatte i 14 av 16 departementer tas ut i streik.

– Staten har allerede et lønnssystem med langt større muligheter for differensiering enn mange andre sektorer, og mulighet til å gi lønnsøkning til de som er vanskelige å beholde i et arbeidsmarked med mye konkurranse, skriver NTL i en pressemelding.

Akademikerne tar ut 1240 medlemmer. Også her rammes flere departementer.

– Med dette streikeuttaket vil regjeringens arbeid med å legge fram nye politiske forslag forsinkes, sier leder Kari Tønnessen Nordli i Akademikerne stat.

Oslo-politiet og Kripos

Også ansatte i Oslo politidistrikt, Kripos og Mattilsynet står klare til å streike.

YS Stat tar ut 320 medlemmer i første omgang. Ansatte i departementene, i Politidirektoratet og Skattedirektoratet er blant dem som er tatt ut.

I dag er det to avtaler i staten, én for ansatte organisert i YS og LO, og én tilsvarende for Akademikerne og Unio. YS Stat-leder Jens B. Jahren mener det er viktig at det er én felles avtale for alle ansatte i staten.

– Dette vil ivareta våre medlemmers interesser på en bedre måte enn i dagens avtalestruktur, hvor arbeidsgiver må forholde seg til flere avtaler. Fortsetter vi med flere avtaler, frykter vi at lønnsgapet mellom gruppene på de forskjellige avtalene vil øke, sier han.

Olav Hoel

Årets første cruiseanløp

Førstkommende søndag ankommer årets første cruise-anløp i Farsund da skipet Renaissance ankrer opp.

Ifølge Lindvirke vil cruiseskipet, som skal ha 1498 passasjerer og en besetning på 600, denne dagen bli liggende fra klokken 10 til 18.

I den anledning har butikkene i Farsund sentrum, etter søknad til Statsforvalteren i Agder, fått lov til å ha søndagsåpent.

NTB

Forbud mot seksualundervisning til barn under ni år i England

Statsminister Rishi Sunak utenfor kontoret i Downing Street tidligere denne uka. Han forsvarer forslaget om forbud mot seksualundervisning og undervisning om kjønnsidentitet for yngre elever. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Foto: Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

Regjeringen vil forby skoler å gi seksualundervisning til elever under ni år i England. Forbudet vil også gjelde undervisning om kjønnsidentitet.

Forslaget legges fram senere torsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP. Deretter vil det være gjenstand for en ni ukers høring, før det lovfestes.

Grepet kommer etter at en rapport i april tok til orde for «ekstrem varsomhet» i bruken av hormonbehandling for barn som sliter med egen kjønnsidentitet.

– Det vil ikke bli gitt undervisning om den omstridte teorien om kjønnsidentitet, heter det i en uttalelse fra utdanningsdepartementet.

Når det gjelder seksualundervisning, kommer den fra femte skoleår til å være basert på et «et utelukkende vitenskapelig ståsted», heter det.

– Når foreldre sender barna sine til skolen, stoler de på at de er trygge og ikke blir utsatt for forstyrrende innhold som er upassende for deres alder, uttaler statsminister Rishi Sunak.

Fagforeningen NAHT, som organiserer skoleledere, har omtalt den aktuelle rapport som «politisk motivert». De hevder det ikke finnes noen bevis for et utbredt problem med upassende innhold i undervisningen, melder BBC.

– Hvis det som er lekket, stemmer, må regjeringen legge fram bevis som utvetydig viser at en slik aldersgrense vil bedre støtten, beskyttelsen og sikkerheten til barn og unge, sier NAHTs generalsekretær Paul Whiteman.

NTB

Postnord advarer mot svindel

Postnord advarer mot svindelforsøk via epost og SMS der avsender utgir seg for å være selskapet. Foto: Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Postnord advarer mot svindelforsøk via epost og SMS der avsender utgir seg for å være selskapet.

Det er også svindelannonser på ulike sosiale plattformer, skriver Postnord i en pressemelding.

– Det er viktig å huske at Postnord ikke har noe med denne typen epost eller SMS å gjøre. De sendes uten vår viten og vilje, og det er dessverre utenfor vår kontroll å stoppe dem, skriver de.

Selskapet sier det jobber aktivt med å ta ned nettsteder som ulovlig bruker merkevaren deres.

– Den beste måten å beskytte deg mot svindlere på, er å alltid være på vakt. Klikk aldri på lenker hvis du ikke er sikker på hvor de fører deg, skriver Postnord.

De anbefaler å bruke selskapets app for å holde styr på pakker du har kjøpt. Postnord sender normalt sett aldri ut lenker på epost eller tekstmeldinger med lenker til ulike betalingssider.

NTB

Enighet i grossistoppgjøret – unngår tomme hyller

Flere butikker kunne gått tom for varer dersom det hadde blitt streik blant lagerarbeidere og sjåfører. Streiken ble unngått etter at partene i lønnsoppgjøret ble enige åtte timer på overtid. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Fellesforbundet, Parat og Yrkestrafikkforbundet (YTF) er blitt enige med Virke i årets lønnsoppgjør for grossister. En streik kunne ført til tomme butikkhyller.

Åtte timer på overtid ble partene torsdag morgen enige om en ny grossistoverenskomst i lønnsoppgjøret.

– Vi er glade for å ha kommet til enighet, og at vi dermed unngår en streik som ville rammet mange forbrukere over hele landet. Våre medlemsvirksomheter fyller landets butikker med mat og andre varer som er viktige for folk, sier administrerende direktør i Virke, Bernt G. Apeland.

Grossistoverenskomsten gjelder for ansatte på lager, varedistribusjon og i transportbedrifter.

Mer forutsigbar arbeidshverdag

Partene har blitt enige om en lønnsvekst innenfor frontfagsrammen.

– Det er også kommet på plass bestemmelser som åpner opp for at flere av våre medlemmer kan få en mer forutsigbar arbeidshverdag, og bedre kompensasjon for å jobbe på lørdag, sier Parats forhandlingsleder, Kjell Morten Aune.

Yrkestrafikkforbundets forhandlingsleder Josefine Wærstad er svært fornøyd med resultatet.

– Spesielt at vi har fått gjennomslag for vårt desidert viktigste krav utover generelt tillegg, nemlig heving av fagbrevtillegget, sier hun.

4000 streikeklare arbeidere

Partene har sittet i tvungen mekling hos Riksmekleren siden tirsdag klokken 10 etter at Fellesforbundet krevde brudd i den frivillige meklingen 10. mai.

Meklingsfristen var ved midnatt natt til 16. mai.

Rundt 4000 lagerarbeidere og sjåfører sto klare til å streike dersom partene ikke hadde blitt enige. Det ville raskt ført til tomme butikkhyller for mange matbutikker.

NTB

Ny utfartshelg – Vegvesenet ber om myk kjøring

I 2022 var det mange biler på vei ut av Oslo fredag før pinse. Foto: Foto: Geir Olsen / NTB

17. mai og pinse gir oss enda en langhelg og dermed er det trolig flere som skal ut på veien. Statens vegvesen ber folk ta det med ro for å unngå ulykker.

– Unngå raske feltskifter og forbikjøringer, og hold en luke til bilen foran. Det gir deg mulighet til myke oppbremsinger, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Kjappe feltskifter og brå oppbremsinger forplanter seg bakover og skaper kø, forklarer hun.

– Dersom du også er uoppmerksom og har kort avstand til bilen foran, øker sannsynligheten for alvorlige ulykker.

Siden 17. mai faller på en fredag i år, tror Ranes at trafikken vil fordele seg over flere dager fordi det varierer om folk reiser før, på, eller etter nasjonaldagen.

– Vi forventer derfor mer spredning i utfartstrafikken enn en vanlig pinse, sier Ranes.

Den store hjemreisedagen blir trolig 2. pinsedag, men de siste to årene har det vært relativt lite forsinkelser denne dagen.

– Strekningene med noe forsinkelse er E6 Svinesund–Oslo og E18 Kragerø–Oslo, sier Ranes.

Inn mot Oslo er det mer kø for tiden etter at det nylig ble innført elbilforbud i kollektivfeltene i Oslo og Akershus. Det gjelder særlig på E18 fra Asker inn mot Oslo.

I resten av landet er det bare mindre forsinkelser, og mest inn mot de store byene, ifølge Ranes.

NTB

Norges Bank: Økonomene venter prisstigning på 3,6 prosent det neste året

Det blir økt lønn og økt kjøpekraft i år, tror økonomene. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Lønna øker med 5,1 prosent i år, og det blir lavere prisvekst og dermed økt kjøpekraft hvis økonomenes forventninger slår til.

Det viser forventningsundersøkelsen til Norges Bank.

Økonomene har skrudd opp forventningene til reallønnsvekst siden forrige kvartal. De tror nå på en gjennomsnittlig reallønnsvekst på 1,2 prosent i år – opp 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Dessuten tror økonomene nå på en noe lavere prisstigning enn de trodde for tre måneder siden.

Om tolv måneder har prisene på varer og tjenester steget med 3,6 prosent, anslår økonomene. Det er ned 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Høyere forventninger til økt kjøpekraft

Også partene i arbeidslivet har høyere forventninger til økt kjøpekraft. De tror på en reallønnsvekst på 1,3 prosent, opp 0,6 prosentpoeng fra forrige kvartal.

De forventer en prisstigning på 4,1 prosent, som er ned 0,4 prosentpoeng, og en årslønnsvekst på 5 prosent, ned 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Næringslivslederne forventer en årslønnsvekst i egen bedrift på 5,1 prosent for inneværende år, opp 0,4 prosentpoeng fra forrige kvartal.

– Kjempegode nyheter

– Dette er en betydelig oppjustering av reallønnsveksten. Det er kjempegode nyheter for folk flest, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank1 SR-Bank.

For rentebanen kan dette imidlertid skape utfordringer og utsette rentekutt. Høyere reallønnsvekst kan øke forbruket og skaper som kjent press i norsk økonomi, påpeker Knudsen.

Inflasjonsforventningene har falt, både fra partene i arbeidslivet, økonomene og næringslivslederne.

– Det er veldig gledelig og kan være et signal om at inflasjonen er på vei ned, sier han.

Næringslivslederne venter at inflasjonen skal være 4,6 prosent om 12 måneder.

– Det viser at bedriftene er forberedt på det verste, og på at prisveksten vil vare lengre enn Norges Banks anslag, sier Knudsen.

Folk flest tror på både høyere lønn og priser

Husholdningene forventer en lønns- og pensjonsutvikling på 3,7 prosent de neste 12 månedene, opp 0,4 prosentpoeng fra forrige kvartal. De forventer en prisstigning på 2,8 prosent, opp 0,1 prosentpoeng.

Lønnsoppgjøret i frontfaget endte på 5,2 prosent. Teknisk beregningsutvalg har anslått en prisvekst på 4,1 prosent i år. Hvis anslaget slår til, vil det tilsi en økt kjøpekraft på 1,1 prosent.

NTB

Strømprisen holdt flat utvikling gjennom vinteren

Strømprisene økte 0,1 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år. Foto: Foto: Paul Kleiven / NTB

Strømprisene gikk opp med 0,1 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år, ifølge SSB. Det er 4,4 prosent lavere enn samme periode i fjor.

Når man trekker fra strømstøtten, endte den gjennomsnittlige strømprisen for husholdningene på 137,5 øre per kilowattime. Uten strømstøtte ville snittet ligget på 148,6 øre kilowattimen.

Strømprisene i statistikken gjelder for husholdningene, og omfatter avgifter og nettleie. Strømstøtten i de første tre månedene i år var på i gjennomsnitt 11,1 øre per kilowattime. Satsene var høyest i første del av januar. Siden starten av februar har det vært færre timer hvor strømprisene har ligget så høyt at det har utløst strømstøtte.

– I første kvartal var utbetalingene til strømstøtte høyest i Sør-Norge, særlig i januar, da temperaturen i denne delen av landet lå godt under normalen og spotprisene var vesentlig høyere enn i Midt- og Nord-Norge, sier Ståle Skrede, rådgiver i Statistisk sentralbyrå.

Siden september i fjor har strømstøtten blitt beregnet ut fra pris og forbruk per time. Før dette ble beregningene gjort per måned.

Olav Hoel

Rådyr påkjørt

Politiet i Agder fikk klokken 06.50 torsdag morgen melding om påkjørt rådyr på FV4080 Rosnesveien ved Austad i Lyngdal.

Ifølge operasjonsleder Eyvind Formo er viltnemda varslet.

Olav Hoel

Høy musikk forstyrret naboer

Politiet i Agder fikk klokken 23.05 onsdag melding om støy fra en fest på privat adresse som forstyrret naboer.

- Politiet har vært på stedet og pålagt eier å sørge for nattero, opplyser operasjonsleder Eyvind Formo på X.

NTB

Norske jøder rammes - tredobling i antisemittismesaker

De fleste registrerte antisemittisme-sakene omhandler hatefulle ytringer, hensynsløs atferd og skadeverk. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Gaza-krigen mellom Israel og Hamas påvirker norske jøders hverdag. Det har vært en kraftig vekst i registrerte antisemittismesaker hos politiet i år.

Politiets eget fagorgan, Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet, fører oversikt over registrerte straffesaker som handler om antisemittisme, eller jødehat.

Her har Vårt Land har hentet ut tall for første tertial, altså perioden januar-april, i år og i fjor. Tallene viser at antallet saker er nesten tredoblet:

Det var 21 saker første tertial 2024 – mot åtte saker i første tertial 2023.

Til sammenligning ble det meldt 19 saker med antisemittisme som hatmotiv i hvert av årene 2022 og 2021, opplyser politiet.

Ifølge Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet er det et klart skille 7. oktober 2023. Da gikk Hamas inn i Israel og drepte rundt 1.200 og tok et hundretall gisler.

Ifølge politioverbetjent Tina Håvelsrud Eklo i politiets fagorgan for hatkrim handler de fleste registrerte sakene om hatefulle ytringer, hensynsløs atferd og skadeverk.

NTB

Unge voksne svikter nettavisene

Unge bruker mye tid på nettet, men det er ikke nettavisene som trekker. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB

Siden 2017 har antallet unge voksne som leser nettaviser daglig falt med 20 prosent. Det er en utvikling som bør bekymre oss, mener medieforskerne.

I 2017 leste 72 prosent av nordmenn i alderen 20 til 24 år en nettavis daglig, men i 2023 har tallet sunket til 51 prosent. Det viser tall Klassekampen har fått fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Norsk mediebarometer 2023 viser at 47 prosent i aldersgruppen 16 til 24 år leser en nettavis daglig, en nedgang på åtte prosent fra 2022. Samtidig ser 79 prosent i samme aldersgruppe nyheter gjennom sosiale medier, spesielt Tiktok.

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken, i VG, mener det er bekymringsfullt at unge får nyhetene sine gjennom ikke-redaktørstyrte medier.

– Vi har en sterk posisjon blant de unge, men ser på tallene våre at det er en utfordring å nå dem – ikke minst i konkurranse med sosiale medier, sier hun.

Medieforsker Tellef Raabe påpeker at nettaviser har vært uendret i format de siste 15–20 årene, og at mediebransjen lenge har slitt med å nå de unge. Mens man gjerne forventer at når folk kommer i etableringsalder, så vil de starte å betale for nyhetsmedier, er det ikke noen naturlov, sier han.

– Mediebruk handler i stor grad om sosialisering. Når papiraviser fases ut fra norske kjøkkenbord og hyllene på Rema, kan det føre til at merkevarene blir mindre synlige, og at folk ikke har et så sterkt forhold til dem.

NTB

Enighet i sykehusforhandlingene

Natt til torsdag ble YS-forbundene, Fagforbundet og Spekter enige i sykehusoppgjøret. Det blir gitt et generelt tillegg til alle på minst 22.000 kroner, eller 3,7 prosent.

I tillegg vil minstelønnsnivåene for fagarbeidere og høyskoleutdannede med lang ansiennitet økes ytterligere.

Nå går oppgjøret videre til lokale forhandlinger der det ifølge Fagforbundet forventes at oppgjøret samlet sett blir på linje med frontfaget, altså om lag 5,2 prosent.

– Vi fikk til en akseptabel løsning som gir medlemmene et godt lønnsløft. I tillegg skal det gjennomføres lokale forhandlinger hvor mange av våre medlemmer vil få ytterligere tillegg, sier forhandlingsleder og Delta-leder Trond Ellefsen.

Ellefsen er særlig fornøyd med å ha fått på plass økte tillegg for arbeid på kveld, natt og helg, samt en styrket satsing på heltid, kompetanse og oppgavedeling.

– Sykehusene er helt avhengige av våre medlemsgrupper. Det må også gi seg utslag i lønn. Det må være attraktivt å jobbe på sykehus. Det må være et lønnsnivå som bidrar til at vi makter å beholde og rekruttere sykehusansatte i de mange viktige gruppene sykehus er avhengige av, sier Delta-lederen.

Fagforbundets delegasjon er også tilfreds med resultatet.

– Etter flere år med reallønnsnedgang har vi sikret gode sentrale tillegg til alle, og vi har fått til et løft på minstelønnsnivåene for fagarbeidere, sier Helene Skeibrok, forhandlingsleder for Fagforbundet.

Forhandlingene omfatter både helsefagarbeidere, ambulansepersonell, helsesekretærer, barnepleiere, portører, aktivitører, audiografer, kjøkkenansatte, renholdere og administrative og tekniske tjenester.