En kvinnelig ansatt gikk til søksmål mot sin tidligere arbeidsgiver etter det hun mente var omgåelse av fortrinnsrett til stilling i bedriften. Kvinnen ble sagt opp i 2017 med begrunnelse i virksomhetens forhold. Etter forhandlinger ble kvinnen tilbudt 20 prosent stilling som renholder som hun takket ja til.

I etterkant har en person sluttet i bedriften og kvinnen selv, som har vært sykemeldt siden hun ble oppsagt for over to år siden, mener at denne stillingen burde hun fått tilbud om. Kvinnen, som er i 50-årene, mener bedriften bevisst har omgått regelverket for å få et familiemedlem av eier inn i bedriften, blant annet ved at familiemedlemmet jobbet gratis en periode for at fortrinnsretten ikke skulle slå inn.

Bedriften selv viste i retten til at personen som ble ansatt, først ble fast ansatt etter at fortrinnsretten var over da det var en ledig stilling å tilby. De viste også til at stillingen som er besatt stiller helt andre krav enn stillingen som kvinnen i 50-årene hadde og krever andre kvaliteter.

Lister tingrett finner det ikke sannsynliggjort at bedriften foretok ansettelsen etter at fristen for fortrinnsretten gikk ut bevisst. De viser blant at til at familiemedlemmet hadde råd til å jobbe gratis grunnet forskudd på arv. Arbeidsforholdet var for å se om arbeidet var passende en gang i framtiden. Retten mener det ikke er gjort med hensikt i å omgå stillingsvernreglene. Derfor må bedriften ikke betale erstatning. Saksøker må derimot betale 104.870 kroner i saksomkostninger.