Per Tore Bjerge har vært frontfigur for Luxus Leverpostei i 28 år. Nå driver han eget reklamebyrå. Foto: Julie Johansen

Per Tore Bjerge har blitt et kjent fjes for hele Norge gjennom bandet Luxus Leverpostei. I 28 år har han og bandkameratene pumpet ut musikk som de beskriver som rølp. Men det fenger for folk flest. Nesten hele Norge synger med når de kjente sangene dukker opp over et høyttaleranlegg.

Til daglig bor han i Kvinesdal og startet nylig reklamebyrået BB Reklame AS.

– Jeg ga meg som prosjektleder i Handelshuset Kvinesdal i fjor etter nesten 10 år. Jeg hadde gått fra å ha en rolig 50 prosent stilling til en 80 prosent, og da ble det liten tid til musikken. I håp om at det skulle være litt enklere å drive musikk ved siden av, startet jeg reklamebyrået. Men det har vært mye å gjøre siden starten. Jeg har ikke engang klart å få laget en facebookside til byrået engang, sier Bjerge og ler.

DET HAR GÅTT slag i slag siden åpningen på reklamebyrået i februar. Selv om det kan virke som at musikken har tatt opp mesteparten av Bjerges tid, har han faktisk rukket å være innom en god del forskjellige yrker.

– Jeg startet som avisbud for å kunne dra til Danacup da jeg var yngre. Jeg har også vært innom jorbærplukking, melkekjøla på Coop, tunnelarbeider, kriminalomsorgen, støttekontakt, og vært lærervikar i seks år. Til visse tider hadde jeg tre og fire jobber, sier han.

– Jeg er utdannet teknisk tegner, og før jeg dro til militæret var jeg i jobb noen måneder i et reklamebyrå.

– Jeg er litt som Pippi «det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert». Jeg syns alltid det er gøy med utfordringer. Jeg sier ja til alt for mye, sier han og ler.

Jeg er litt som Pippi «det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert». Jeg syns alltid det er gøy med utfordringer. Jeg sier ja til alt for mye.

Bjerge har nok å gjøre med reklamebyrået som han startet opp i februar. Foto: Julie Johansen

BJERGE VAR BARE 18 år da han fikk sin første platekontrakt. Den gangen spilte han i et heavyband som satset stort, men gjennombruddet kom som kjent med rølpebandet Luxus Leverpostei. Bandet vant nylig den gjeve kulturprisen i Kvinesdal.

– Det var litt spesielt, men veldig gøy. Det er veldig tøft og vågalt av Kvinesdal kommune å gi oss denne prisen. Vi har fått tre gullplater og én platina, så vi har definitivt satt Kvinesdal på kartet, sier han.

– Denne prisen er veldig høyt verdsatt av innbyggerne i Kvinesdal. Folk, unge og gamle, kommer i ettertid og gratulerer meg på gata, fortsetter han.

DEN TIDEN HVOR bandet var mest aktive tenkes tilbake på med gode minner.

– Vi trodde egentlig vi skulle bli bura inne når vi først ga ut sangene våre, men det gikk bra. Etter vi slo gjennom var det kun musikk i 15 år. Vi har opplevd utrolig mye gøy, men vi var også veldig mye bortreist fra kjente og kjære her hjemme, forklarer han.

Vi trodde egentlig vi skulle bli bura inne når vi først ga ut sangene våre, men det gikk bra.

– Vi har blitt spurt om å lage dokumentarfilm, og flere kjente forfattere har spurt om de kunne skrive bok, men vi har takket nei til alt, forteller Bjerge.

ETTER 15 ÅR med musikken som hovedprioritet ville Bjerge roe litt ned for å få tid til å stifte familie med samboeren.

– Da ble det litt roligere perioder og vi var litt mer hjemme, men det kommer an på hvem du spør. Samboeren er nok ikke helt enig, sier han og ler.

- Hadde aldri ambisjoner om å bli millionær, men vi må ha sånn at vi klarer oss.

I godstolen på kontoret til BB Reklame AS blir det tilbrakt en god del timer i uka. Foto: Julie Johansen

– Hva gjør du på fritiden?

– Jeg er egentlig en sportsfreak. Jeg har spilt fotball i mange år, jeg gjør det enda. Vi er en gjeng med oldboys som trener én gang i uka. Men jeg har vært innom all mulig idrett: Tennis, karate, svømming, pistolskyting, langrenn, leikaring dans og volleyball, forklarer Bjerge.

– Da jeg begynte å få trøbbel med ryggen fikk jeg beskjed om å gå tur i skogen. Men begynte heller med golf, og da ble jeg helt hekta. Hadde jeg hatt tid, så hadde jeg spilt golf hver dag, sier han videre.

BJERGES BIL ER dekket av logo og spillere fra favorittlaget, Liverpool. Det er lett å kjenne igjen han når bilen kommer kjørende i gatene.

– Det er Liverpool som gjelder. Jeg har tatt 12 turer over til England for å se på Liverpoolkamper. Begge barna spiller fotball, men jeg vil ikke presse dem. Så enten heier de ikke på noe lag, eller så heier de på Liverpool, sier Bjerge og ler.

Jeg har så vinnerinstinkt, jeg liker å vinne. Samboeren pleier å si til meg «du er ikke en dårlig taper, men en utrolig dårlig vinner».

– Selv da banksjefen her utfordret meg til en liten konkurranse på ski gikk jeg inn for å vinne. Han var nok kanskje en bedre skiløper enn meg, men jeg ringte til en venn av meg, Reidar Røiseland, som har vært på skismører på landslaget. Han gir meg beskjed om å møte opp 10 minutter før start, så skulle han komme med utstyret. Jeg fikk beskjed om at jeg bare trengte å holde meg på beina og stake. Da starten går og jeg har tatt ett stavtak, er jeg nesten 50 meter foran banksjefen, forteller Bjerge.

– Jeg trenger ikke alltid å være best selv, men med litt hjelp blir det bra likevel, avslutter han.

– Hvordan ser hverdagen ut for deg?

– Det går egentlig i ett fra tidlig morgen til sent på kveld. Det blir mye jobb, fotballtreninger, musikkøvelse, og familie. Da jeg planla at reklamebyrået skulle være en litt rolig jobb ved siden av musikken booket jeg flere avtaler, i tillegg er jeg med i et annet band, Heltan, ved siden av Luxus. Jeg sier egentlig ja til alt for mye, sier kvindølen og ler.

– Hva liker du å gjøre på en rolig kveld hjemme?

– Jeg ser mye fotball, men jeg er også veldig glad i å spille litt brettspill med familien en gang i mellom. Vi har ufattelig mye brettspill. Det blir ganske høy temperatur når vi er i gang. Jeg har så vinnerinstinkt, jeg liker å vinne. Guttungen er helt lik. Samboeren pleier å si til meg «du er ikke en dårlig taper, men en utrolig dårlig vinner», sier han.

– Jeg har aldri latt ungene mine vinne, selv ikke da de var små, ler han.