Det er kulturskolene i ungdommenes hjemkommuner som nominerer. I år har Farsund kulturskole nominert en, Kvinesdal en, Lyngdal en og Flekkefjord to kandidater.

Lea Schou fikk Kvinesdal kommunes kulturstipend i 2018. Foto: Bjørn Hoel
Lea Schou i aksjon under en forestilling i Farsund i 2018 sammen med Melissa Maria Hagen. Foto: Olav Hoel

Danser

Fra Kvinesdal kulturskole er den 18 år gamle danseren Lea Schou nominert.

For tiden går Lea tredje og siste året på danselinja på Vennesla videregående skole. I tillegg tar hun kveldsklasser på Spinn Dansestudio og Sharons Dansestudio.

– Disse tre årene har jeg trent dans nesten hver dag og hatt rundt 25 timer med dans og trening i uka. Jeg har også deltatt på en rekke forestillinger både på Kilden og Q42, skriver Lea Schou.

Via skolen har hun også vært med på å starte opp et eget danse-crew ved navn KV/ DC. Høsten 2018 vant hun også kulturstipendet i Kvinesdal kommune.

– Drømmen min er å studere dans i utlandet og reise rundt og oppleve nye dansekulturer, og deretter bringe nye dansestiler og teknikker med meg hjem til Norge. Jeg ønsker å begynne med å studere dans i Barcelona, hos skolen Institute of the Arts, skriver Schou i sin presentasjon.

Hun reiser ned til Barcelona i mai for å gå på audition til denne skolen.

Drømmen min er å studere dans i utlandet og reise rundt og oppleve nye dansekulturer, og deretter bringe nye dansestiler og teknikker med meg hjem til Norge.

Den 18 år gamle skribenten Monica Celine Jacobsen er nominert som Farsund kommunes kandidat. Foto: Silje Grønolen

Skribent

18 år gamle Monica Celine Jacobsen er nominert som Farsund kommunes kandidat. Hun er skribent og har blant annet vært spaltist i regionavisen Lister tidligere.

– Drømmen min er å få folk til å føle noe. Jeg synes samfunnet vi lever i uttrykker følelser på en passiv måte, med likes og delinger, isteden for å utfolde følelsene sine. Vi sitter på hver vår topp og holder fast på følelsene, isteden for å dele dem med mennesker som sitter rett ved siden av. På veien min til å få folk til å føle noe, må jeg spre tekstene mine. Jeg må være med på UKM flere ganger. Jeg må skrive mer. Jeg vil få til et større skriveprosjekt. Jeg vil gi ut en bok. Det er klisje å si, men jeg vil bli forfatter, skriver Jacobsen blant annet i sin presentasjon.

Drømmen min er å få folk til å føle noe.

Kardo Kiis (15) spiller både piano, trommer og tenorsaksofon. Foto: Tom Arild Støle

Spiller tre instrumenter

Kardo Kiis (15) er Lyngdal kulturskoles nominerte. Han spiller hele tre instrumenter: Piano, trommer og tenorsaksofon. Piano har han spilt siden han var fem år gammel.

Kiis kommer fra en musikalsk familie. Foreldrene hans Margot er sanger og sangpedagog og dirigerer for tiden korene Salt i Lyngdal og Nordvesten i Farsund. Hans far Kaldo Kiis er organist i Lyngdal kirke og også kjent som trombonist fra den lokale konsertserien «Blow your heads up».

– Drømmen min akkurat nå er å utvikle mine ferdigheter på saksofon, trommer og piano. Etter hvert har jeg lyst å spille i storband og kanskje orkester. Etter at jeg har fått noe erfaring fra disse tingene, ønsker jeg å gå som soloartist, skriver Kardo Kiis blant annet i sin presentasjon.

– Den endelige drømmen min er å spille i New York og New Orleans, både i storband og som soloartist, fortsetter han blant annet.

Pianotalent

15 år gamle Jakub Ulfig er opprinnelig fra Polen, men bor nå i Flekkefjord og er en av to kandidater fra kulturskolen der. Jakub er pianist. Han har spilt piano siden han gikk i første klasse og har siden spilt hver eneste dag.

Han kom til fylkesfinalen i UKM i 2019, og har planer om å delta i år også.

Dette er drømmen hans:

– Jeg vil leve av å spille musikk foran et publikum, spille solo konserter, spille med andre musikere, spille i bryllup, på fest og andre steder. Jeg har lenge drømt om å spille på Chopin-konserten i Warszawa, der de beste musikerne fra hele verden kommer for å spille hans musikk, skriver Ulfig.

Jeg vil leve av å spille musikk foran et publikum.

Han drømmer videre om å ta høyere utdanning innen musikk ved Universitetet i Agder - via musikklinja på videregående i Vennesla.

– Når jeg blir profesjonell pianist skal jeg ha et stort flygel hjemme som jeg skal spille på hver dag. Det er vanskelig å finne ord for hvor mye jeg elsker musikk, så jeg gjør det gjennom å spille piano, avslutter Ulfig.

Gerda Kristin Kvelland (17) fra Flekkefjord tegner og maler. Foto: Privat

Tegner og maler

Gerda Kristin Kvelland (17) er Flekkefjord kulturskoles andre kandidat. Hun driver med tegning og maling.

– Selv om det i seg selv hadde vært helt sykt å få et drømmestipend, så har jeg en ting som jeg har lyst å få til. Jeg har lenge hatt lyst til å reise til Korea og oppleve kulturen på nært hold. Jeg har veldig lyst til å oppleve konserter og gå rundt og utforske alle plassene jeg har sett på nettet i videoer, serier og på film. Da vil jeg føre en reisedagbok i form av tegning, der jeg tegner og skriver om alle opplevelsene mine, skriver hun i sin søknad.

Blant annet har hun lyst til å gå på en konsert med K-pop-gruppa SHINee.

En av Gerda Kristin Kvellands tegninger. Foto: Privat