Kong Harald får operert inn permanent pacemaker i dag, opplyser Slottet.

– Hans Majestet Kongen vil i dag få innlagt en permanent pacemaker. Inngrepet finner sted på Rikshospitalet i formiddag. Kongen vil etter dette forbli på sykehuset i noen dager, skriver slottet i en pressemelding.

Kongen ble syk med en infeksjon 27. februar under en ferietur i Malaysia og lagt inn på sykehus. Han fikk operert inn en midlertidig pacemaker under sykehusoppholdet.

Han ble første helgen i mars fraktet hjem med fly og lagt inn på Rikshospitalet i Oslo. Kongen er sykmeldt i to uker.

Etter innleggelsen ble det kjent at kongen har for lav hjertefrekvens og vil trenge en permanent pacemaker.

NTB

Full beredskap på Flesland etter røykutvikling i fly

Nødetatene rykket søndag ettermiddag ut til Flesland lufthavn i Bergen etter melding om et fly som hadde røykutvikling i cockpit under landing.

Like før klokken 18 melder 110-sentralen Vest at flyet har landet.

Ifølge Vest politidistrikt har nødetatene sendt mye ressurser til stedet. Det aktuelle flyet er et passasjerfly fra Widerøe som var på vei fra Bergen til Kjevik lufthavn i Kristiansand.

– Flyet har nå landet trygt, men det observeres røyk fra en motor. Avinor overtar koordineringen lokalt, skriver Hovedredningssentralen Sør-Norge på X.

Pressevakt Helene W. Jensen i Avinor opplyser til TV 2 at det har vært røykutvikling i cockpit. Data fra FlightRadar viser at flyet kom så langt sør som Haugesund, før det måtte snu.

Widerøe opplyser til kanalen at det var 54 passasjerer om bord.

– Normal prosedyre er at kaptein på flyet har en debrif med passasjerene i etterkant og forklarer hva som har skjedd. Så blir passasjerene booket om til senere avganger, sier pressevakt Catharina Solli.

Brannvesenet meldte først at flyet hadde motorproblemer, men Solli forteller at det kun skal være snakk om røykutvikling, og at hun ikke har hørt noe om motorproblemer om bord.

Klokken 18.10 melder 110-sentralen at brannvesenet avbryter oppdraget.

(©NTB)

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Helseetaten fant avvik ved 22 av 26 badeanlegg i Oslo

En rapport fra helseetaten viser avvik ved 22 av 26 kontrollerte badeanlegg i Oslo. Ved flere anlegg manglet det blant annet sikkerhetsutstyr.

«Mengden avvik oppfattes som betydelig», skriver helseetaten i rapporten.

Fra april til september ble det ifølge Aftenposten ført tilsyn ved 14 kommunale og 12 private badeanlegg i Oslo. Det tilsvarer omtrent halvparten av alle badeanleggene i kommunen.

Totalt ble det avdekket 49 avvik ved 22 av de 26 anleggene.

Rundt halvparten av dem dreier seg om sanitæranlegg som ikke er «helsemessig tilfredsstillende», eller at anlegget ikke er utformet i tråd med krav til helse, hygiene og sikkerhet.

Ni av avvikene gjelder dårlig hygiene i vannet, mens fem gjelder manglende sikkerhetsutstyr som alarmanlegg og førstehjelpsutstyr.

Byråd Anita Leirvik North (H) for kultur og næring understreker at kommunen tar avvikene på alvor.

– Jeg vet at det er satt i gang gode prosesser for å lukke avvikene som er dokumentert, sier byråden til Aftenposten.

(©NTB)

NTB

19 straffet for fart

Utrykningspolitiet (UP) gjennomførte søndag formiddag trafikkontroll på E39 ved Rekevik i Flekkefjord.

Ifølge operasjonsleder Audun Eide i Agder-politiet ble det her delt ut 19 forenklede forelegg for fart. Den høyeste hastigheten som ble målt var 94 km/t i 70 km-sone.

NTB

Bil punkterte på E39

Politiet i Agder fikk klokken 12.46 søndag melding om kjøretøystans på E39 ved Vatlandsvann i Lyngdal.

- En bil har punktert på et dekk. Bilberger er på vei. Trafikken går greit forbi, opplyser operasjonsleder Audun Eide på X.

Ved 14.15-tiden var bilen tauet bort, og veien åpen for fri ferdsel.

NTB

Listhaug gjenvalgt som Frp-leder til stående applaus

Sylvi Listhaug er klar for to nye år som Frps partileder. Foto: Terje Pedersen / NTB

Sylvi Listhaug fikk helhjertet oppslutning fra Fremskrittspartiets landsmøte og fortsetter i en ny periode som partileder.

– Jeg er toppmotivert for å fortsette, sier Listhaug.

Hun fikk varm applaus fra sine egne da hun ble gjenvalgt på Frps landsmøte på Gardermoen søndag.

I en kort tale til landsmøtet la Listhaug vekt på at hun ser framover mot stortingsvalget neste år. Nå må partiet bruke tiden godt slik at landet får en ny regjering med et stort Frp med mye innflytelse, påpekte hun. Hun varslet at hun nok vil dukke opp rundt omkring i landet med en blå bobil med slagord på for å lede an i valgkampen.

– Hvis dere er klar for to nye år, så er jeg det. Jeg stiller meg til disposisjon. Jeg syns det er et stort privilegium å få lov til å være leder i dette fantastiske partiet, sa hun.

Det var ingen motkandidater, og Listhaug ble valgt ved akklamasjon.

Valgkomiteens leder Eivind Stene mener det var åpenbart å innstille på at Listhaug skulle fortsette.

– Sylvi var innstilt som leder, selvfølgelig! Ingen tvil om det. Hun har gjort en veldig god jobb, vi er veldig glad for den jobben hun har gjort, sa han.

Listhaug var den eneste i partiledelsen som var på valg på årets landsmøte. Hun velges for to år.

Liv Gustavsen og Kristoffer Sivertsen ble gjenvalgt til sentraltstyret, og Marte Joan Monstad ble valgt inn som nytt medlem.

(©NTB)

NTB

To psykiatere skal vurdere siktede i apotekdrapet i Arendal

To rettspsykiatere skal vurdere den psykiske helsen til mannen i 60-årene som er siktet for drapet Miriam Daniela Ayres Cea (35) i Arendal for tre uker siden.

Den siktede har fremdeles ikke ønsket å la seg avhøre av politiet, sier påtaleansvarlig Vanja Bruvoll overfor Agderposten.

I en kjennelse fra Agder lagmannsrett kom det fram at en sakkyndig har foretatt en foreløpig vurdering av mannens psykiske helse. På spørsmål om hva politiet mener om siktedes tilregnelighet, sier Bruvoll at Agder tingrett nå har gitt mandat til to rettspsykiatere.

– De skal vurdere siktedes tilregnelighet. Rapport om dette kommer som regel seks til åtte uker etter at mandatet er gitt, legger hun til.

Tirsdag morgen 2. april ble 35 år gamle Miriam Daniela Ayres Cea funnet hardt skadd utenfor apoteket der hun jobbet i Arendal sentrum. Kort tid etter ble hun erklært død, og den foreløpige obduksjonsrapporten tyder på at hun ble drept med kniv.

(©NTB)

Olav Hoel

Rådyr påkjørt

Politiet i Agder fikk ved 07-tiden søndag morgen melding om skadet rådyr i Trolldalen i Flekkefjord. Ifølge operasjonsleder Eyvind Formo er viltnemda varslet.

Olav Hoel

Beruset mann gikk til feil adresse

Politiet i Agder fikk klokken 02.48 natt til søndag melding om innbrudd i en privat bolig ved Øvre Berge i Lyngdal.

- Politiet har vært på stedet. Viste seg å være en beruset mann som hadde gått til feil adresse, opplyser operasjonsleder Eyvind Formo på X.

Olav Hoel

Til legevakt etter å ha blitt slått ned ved utested

Politiet i Agder fikk klokken 02.35 natt til søndag melding om at en mann er slått ned ved et utested i Farsund sentrum.

- En mann har fått noe skader i ansiktet og er kjørt til legevakt med ambulanse. Politiet har vært på stedet. Andre involverte hadde forlatt stedet. Politiet oppretter sak på forholdet, skriver operasjonsleder Eyvind Formo på X.

Olav Hoel

Bortvist fra sentrum

En mann ble klokken 02.13 natt til søndag bortvist fra Farsund sentrum.

- Vedkommende forstyrret ro og orden ved et utested, opplyser operasjonsleder Eyvind Formo i Agder politidistrikt på X.

Olav Hoel

Kom over beruset mann

Politiet kom klokken 01.40 natt til søndag over en en beruset mann i Farsund sentrum. Vedkommende ble ifølge politiet i Agder på X kjørt hjem.

Olav Hoel

Mistanke om kjøring i påvirket tilstand

Politiet i Agder meldte på X like før klokken 23 lørdag kveld at en bilfører mistenkes for kjøring i påvirket tilstand på Uenes i Flekkefjord, og ble tatt med til legevakt for nødvendige prøver.

- Vedkommende forsøkte å unndra seg kontroll av politiet ved å løpe fra bilen, men ble innhentet etter kort tid, opplyser operasjonsleder Ole B Kleivane på X.

Litt senere meldte politiet at bilføreren har fått førerkortet beslaglagt, og at politiet oppretter sak på forholdet.

NTB-André Lorentsen / Anna Nesje

Mann i 40-årene drept i Halden – mann i 30-årene pågrepet

En mann i 40-årene er død etter en voldshendelse i Halden lørdag kveld. En mann i 30-årene er pågrepet, siktet for drap.

Operasjonsleder Ronny Samuelsen bekrefter overfor NTB at den mistenkte mannen i 30-årene ble innlagt på sykehus etter drapet, lettere skadd.

Søndag morgen opplyser politiet til NRK at den skadde er utskrevet fra sykehuset, og at han er pågrepet og siktet for drap.

Politiet ble varslet om saken av personer i nærheten av åstedet ikke langt fra Fredriksten festning i Halden, rundt klokken 22.30 lørdag kveld. Mange politibiler og tre ambulanser rykket til stedet.

Funnet innendørs

Voldshendelsen skjedde umiddelbart før dette, opplyser politiet til NTB. Det ble forsøkt livreddende hjelp på stedet, men mannen ble erklært død.

– Avdøde ble funnet innendørs. Politiet etterforsker saken som drap, forteller operasjonsleder Ronny Samuelsen i Øst politidistrikt.

Han ønsker foreløpig ikke å kommentere om det er brukt våpen.

Kriminalteknikere kom til stedet natt til søndag.

Politiets innsatsleder på stedet, Frode Pettersen, sier til Halden Arbeiderblad at de fikk melding om støy på stedet fra personer som bor i leilighetskomplekset.

Det er seks utleieboliger på den aktuelle adressen.

Knyttes til hendelsen

Advokat Tor Magnus Fagermo er oppnevnt som forsvarer for siktede. Han sier at klienten har forklart seg for politiet natt til søndag.

– Han erkjenner ikke straffskyld, men knytter seg til stedet, sier Fagermo.

Advokaten sier mannen har samtykket til varetektsfengsling av hensyn til etterforskningen.

Dette er den 20. drapssaken norsk politi har fått i hendene så langt i år, viser NTBs oversikt over drap i 2024. Til sammen er 25 personer drept her i landet til nå i år.

NTB-DPA

Mann hadde koronasmitte i 613 dager

En mann var koronasmittet i 613 dager før han døde, ifølge nederlandske forskere. De advarer om faren for at viruset kan dukke opp i farligere varianter.

Det dreide seg om en eldre mann som hadde svekket immunforsvar som følge av tidligere sykdommer. I februar 2022 ble han innlagt på et sykehus i Amsterdam med koronasmitte. Det ble påvist kontinuerlig smitte i kroppen hans fram til han døde i oktober 2023. Da var det gått 613 dager.

Forskere fra Universitetet i Amsterdam med Magda Vergouwe i spissen har gjennomført studien. De planlegger å legge fram resultatene på en kongress i regi av European Society for Clinical Microbiology and Infectious Diseases i Barcelona i slutten av april.

Forskerne tok gjentatte prøver fra mannen underveis i sykdomsforløpet for å analysere virusets genetiske sammensetning. De fant over 50 mutasjoner, blant annet mutasjoner som gjorde at viruset klarte å omgå kroppens immunforsvar.

Bare 21 dager etter at mannen hadde fått behandling med et medikament, utviklet viruset motstand også mot dette legemiddelet. Mannen døde til slutt da en av hans tidligere sykdommer brøt ut igjen.

– Denne saken understreker risikoen for at nye immun-unnvikende varianter av SARS-CoV-2 kan oppstå hos pasienter med nedsatt immunforsvar, sier forskerne.

De mener dette viser at viruset kan endre seg svært mye hos pasienter som er smittet over lang tid. Det medfører risiko for at nye varianter av viruset kan oppstå raskere og dermed også smitte friske folk.

Ut fra det som så langt er kjent, ser det ikke ut til at den innlagte mannen i Amsterdam smittet noen andre med den endrede varianten av viruset som han hadde i kroppen.

NTB-DPA

(©NTB)

NTB-AP

To småbarn døde og 15 ble skadd da kjøretøy kjørte inn i bursdagsselskap i USA

Et søskenpar er døde og 15 andre skadd etter at et kjøretøy kjørte gjennom en bygning nær Detroit i USA, der barn og voksne var samlet til barnebursdag.

Søskenparet, en gutt på fem år og ei jente på åtte år, er bekreftet døde etter hendelsen, opplyser sheriff Troy Goodnough i fylket Monroe i delstaten Michigan.

15 andre ble skadd, flere av dem alvorlig. Både barn og voksne er blant de skadde.

Hendelsen skjedde ved 15-tiden lørdag da et kjøretøy kjørte inn i en bygning tilhørende båtklubben Swan Creek i Berlin Township, der bursdagsfeiringen fant sted. Kjøretøyet havnet omtrent 8 meter inne i bygningen.

Sjåføren, en 66 år gammel kvinne, ble pågrepet, mistenkt for å ha kjørt i beruset tilstand.

NTB-AP

(©NTB)

Marlene Nilsen og Olav Hoel

Rykket ut til brann i gravemaskin

Brannvesenet rykket lørdag ettermiddag ut til brann i en gravemaskin i Kvås. Foto: Marlene Tollaksen Nilsen

- Politi og brannvesen rykker ut til brann i gravemaskin. Det skal ikke være spredningsfare og ingen personer er meldt skadet, meldte operasjonsleder Ole B Kleivane i Politiet i Agder på X like før klokken 16.

Ved 16.15-tiden skal brannen, som var i Kvåsveien, være slukket.

Arnt Helge Dragland, som var politiets innsatsleder på stedet, opplyste til Lister24 at brannen startet under arbeid, men at de foreløpig ikke kan si noe mer om brannårsaken.

- Det er ikke noe personskader knyttet til dette. Jeg har forstått at det gikk forholdsvis raskt å slukke brannen da brannvesenet kom til stedet og brukte sine slukkemidler. De som var på stedet da det begynte å brenne greide ikke å slukke brannen med brannslukningsapparat, sier Dragland.

Arnt Helge Dragland var politiets innsatsleder på stedet. Foto: Marlene Tollaksen Nilsen
NTB

Politiet advarer mot svindel – mann utgir seg å være fra politiet

Politiet i Trøndelag har mottatt tre meldinger om telefonsvindel lørdag der en mann blant annet har bedt om bankinformasjon fra folk han ringer.

– Melderne til politiet har blitt oppringt. En person som snakker norsk, sier han er fra politiet, og at det er blitt tatt opp et lån i vedkommendes navn, skriver politiet på X/Twitter.

Videre har svindleren bedt om bankinformasjon fra den som har blitt oppringt.

Politiet minner om at de aldri ringer og ber om slik informasjon.

(©NTB)

Olav Hoel

Anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort

Politiet gjennomførte lørdag formiddag promillekontroll på Farsundveien ved Kvåvikmoen i Lyngdal.

- Promillekontrollen ga ingen reaksjoner. En bilfører blir anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort, skriver operasjonsleder Arve Johan Myklebust i Agder politidistrikt på X.

NTB

Helsemyndighetene vil stramme inn kjønnsbehandling for barn

Norske helsemyndigheter vil stramme inn kjønnsbehandling for barn. Foreningen Fri er kritisk og frykter det vil føre til mer risikofylt selvmedisinering.

Direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet sier til Klassekampen at de vil endre retningslinjer for behandling av kjønnsinkongruens når Oslo universitetssykehus har laget en modell for utprøvende behandling.

Kjønnsinkongruens er opplevelsen av at kjønnsidentiteten ikke samsvarer med registrert kjønn ved fødsel. Dette kan behandles ved å gi barn hormoner som utsetter uønsket pubertet eller fører til kroppslige endringer, såkalt kjønnsbekreftende behandling.

Men nå er helsemyndighetene blitt enige om at dette faller inn under definisjonen av « utprøvende behandling ».

– De fire helseforetakene har bestemt seg for at det er utprøvende behandling. Vi støtter opp under det, sier Guldvog.

Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, er negative til at kjønnsbehandlingen defineres som utprøvende.

– Det er uholdbart og feil og vil resultere i at mange personer blir stående uten nødvendig helsehjelp. Vi vil sannsynligvis se en videre økning av selvmedisinering og smerteøkning som følge av manglende tilgang på kjønnsbekreftende behandling. skriver leder Viljar Eidsvik i Fri i en epost til Klassekampen.

(©NTB)

NTB

Rekordmange hunder og katter er forsikret

Aldri før har så mange kjæledyr vært forsikret. Bare i fjor ble over 15.000 nye hunder og katter forsikret.

– Mange kjøper forsikring for å sikre lavere kostnader og raskere behandling i tilfelle ulykker og skader. De beste hundeforsikringene dekker i tillegg tann- og tannkjøttsykdommer, hoggormbitt og valpeforsikring, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

De siste fire årene har antallet forsikrede kjæledyr i Norge økt med nesten 25 prosent. Tall fra Finans Norge viser at over 337.000 kjæle- og nyttedyr var forsikret ved årsskiftet, noe som er en økning på drøyt 4 prosent fra året før.

Antallet dyreforsikringer har nærmest doblet seg siden 2016.

– Folks ønske om kjæledyr steg markant under pandemien, og at flere og flere forsikrer sine firbeinte venner, er forståelig, sier Brandeggen.

Anslagsvis finnes det 585.000 hunder og 620.000 katter i Norge.

(©NTB)