Lørdag kveld ble det avholdt et krisemøte i Farsund kommune. Bakgrunnen for møtet er at Flekkefjord sykehus stenger alle legevaktstjenester relatert til luftvei. Både avdelingen i Flekkefjord og i Farsund.

– Sørlandet sykehus avdeling Flekkefjord kan av helsetekniske årsaker ikke brukes for å ta imot personer med luftveisplager, sier informasjonsansvarlig Øystein Mikalsen i Farsund kommune til Lister24.

Alcoahallen Foto: Flyfoto: Kenneth Østhassel

Sørlandet sykehus avdeling Flekkefjord kan av helsetekniske årsaker ikke brukes for å ta imot personer med luftveisplager.

Minker smitterisikoen

Arbeidet med å klargjøre Alcoa-hallen i Farsund til å bli en luftvei-legevakt pågår nå for fullt for å bli ferdige til allerede tirsdag. Det betyr at kommunen har 48 timer på seg til å rigge det Mikalsen kaller den største helsedugnaden i Farsunds historie.

– Hvem kontaktet Farsund kommune for å få i stand dette?

– Flekkefjord kommune, vertskommune for legevaktsamarbeidet i Lister, kom med denne oppfordringen til oss etter at Fylkesmannen ba oss om å dele funksjonene, opplyser Mikalsen.

Den nye legevakten opprettes dermed i samarbeid mellom Farsund legevakt og Flekkefjord interkommunale legevakt. Farsund legevakt fungerer som luftveislegevakt for begge distriktene hele døgnet. Farsund kommune har i den anledning altså besluttet å flytte luftveis-legevakten til Alcoaparken.

Flekkefjord interkommunale legevakt skal fungere som legevakt for øvrige henvendelser for hele distriktet.

Da Lister24 var i Alcoaparken mandag var flere i full gang med å få den nye luftvei-legevakten på beina.

– Nå jobber vi med å få på plass alt med PC, telefon og faks. Vi må også lage et hvilerom for legene, forteller enhetsleder i enhet for forebygging og koordinering, Håland.

I den ene gangen ble det laget uren og ren sone og en smittesluse ble etablert mot utgangen.

Ved den nye luftsveis-legevakten skal de fleste møtes i bilene på utsiden. For konsultasjoner blir det rigget til legekontor innendørs. Det er foreløpig ikke snakk om å bruke noen av hallene.

Seks kommuner

Legevakten i hallen skal være disponibel for innbyggerne i Farsund, Kvinesdal, Flekkefjord, Lyngdal sør, Lund og Søndre Sokndal. Men man kan ikke bare møte opp, alle må ringe fastlegen eller 116117 for vurdering og prioritering i forkant.

Hvorfor gjøres så dette?

– Av smittevernhensyn for befolkningen bør ikke pasienter med luftveissykdommer oppholde seg i samme lokaler som andre pasienter. De bør behandles av helsearbeidere som ikke samtidig behandler andre pasienter. Det betyr i praksis at legevaktfunksjonen må deles i en luftveislegevakt og en legevakt for andre henvendelser. Dette gjelder også pasienter som henvender seg til fastlegekontor, heter det i en pressemelding sendt ut søndag ettermiddag.

Omorganiseringen støttes ifølge meldingen av alle kommuneoverlegene i regionen og av foretaksledelsen i Sørlandet sykehus.

Lang reisevei

Løsningen vil gi ulemper i form av lengre reisevei for noen.

– Kvinesdal kommune jobber nå opp mot sentrale og regionale myndigheter for å se på muligheten for å åpne tunnelene på E39, heter det pressemeldingen.

Innbyggerne i Hægebostad skal når ordningen trer i kraft, fortsatt ringe 116117. De som trenger legetilsyn vil få tilbud gjennom interkommunal ordning i Åseral og Lyngdal nord.

Kvinesdal kommune jobber nå opp mot sentrale og regionale myndigheter for å se på muligheten for å åpne tunnelene på E39.

Trenger frivillige

Mikalsen forteller at kommunen vil trenge bistand av mennesker med nødvendig kompetanse, men lørdag kveld var det forsatt usikkert hvordan personellsituasjonen skal løses. Arbeidet med dette vil ha høyeste prioritet på søndag.

– I første omgang blir det en akutt løsning, men vi rigger for at situasjonen kan bli langvarig. Dessuten må vi ta høyde for mange pasienter, sier Mikalsen.

Han forteller at hallen vil bestå av mange ulike stasjoner, organisert slik at folk ikke kommer i kontakt med hverandre.

– Behovet for frivillige er stort. Vi trenger mennesker der døgnet rundt. Alt fra trafikkdirigering til forpleining og andre ting. Denne store operasjonen skal være oppe å gå på tirsdag. Alle som melder seg vil få ordre om hva de skal gjøre. Først og fremst ønsker vi helsepersonell og kommunalt ansatte, som nå er uten arbeid på grunn av koronautbruddet. Deretter andre frivillige, sier han.

I første omgang blir det en akutt løsning, men vi rigger for at situasjonen kan bli langvarig.

En nasjonal kjempedugnad

Farsunds ordfører Arnt Abrahamsen forteller at kommunen går inn i prosjektet med alle ressurser de har, men at det er et stort behov for frivillige.

– Vi er ute etter alle som vil gjøre en stor innsats. Dette en en nasjonal kjempedugnad. Ikke vær redd for å henvende deg, sier han.

En stor utfordring

– Dette er en stor utfordring, men vi er nødt til å rigge en løsning som har kapasitet og fleksibilitet, og som kan bli langvarig, forteller kommuneoverlege Ann-Margret Haaland.

Hun understreker at ingen med luftveisplager vil blir tatt imot, uten at de har ringt til legevakten først og avtalt. Dette er viktig å forholde seg til, så man ikke setter liv og helse i fare.

Dette er en stor utfordring, men vi er nødt til å rigge en løsning som har kapasitet og fleksibilitet.

Massiv respons

Etter at saken ble kjent sent lørdag kveld har Farsund kommune fått massiv respons fra frivillige. Søndag jobbes det med å kontakte alle som har meldt seg til tjeneste. - Det er meget gledelig at folk melder seg på denne måten. Utfordringen vår er at ingen vet hvor stor pågangen vil bli. Derfor er det viktig å ha nok personell for «worst case», sier kommuneoverlege Ann-Margreth Haaland i en kommentar på kommunens Facebook-side.

Det er meget gledelig at folk melder seg på denne måten.

Og videre:

– Alle de som har meldt seg vil ikke bli satt i arbeid umiddelbart, men hvis tallet på smittede øker er det viktig å ha lister over tilgjengelig personell klart. Ettersom legevakten skal være operativ døgnet rundt, og trolig i lang tid fremover må vi ha nok av folk.

– Alle de som har meldt seg vil ikke bli satt i arbeid umiddelbart, sier kommuneoverlege Ann-Margret Haaland. Foto: Øystein Mikalsen