Gjennom dette året skal den Kristiansand-bosatte kvinnen født på Hawaii jobbe med innholdet i Knertenland og UNDER.

– I AM PROUD to be an AMERICAN, regardless of who is running the country. Men jeg tror ikke det å være amerikansk er den eneste måten å leve på. Jeg elsker fargene i verden. Hvis det er noe jeg er opptatt av, så er det å få fram fargene, sier Kauffman.

Lister24 møter Kauffman på Lindesnes Havhotell. Andre dager er det Rosfjorden hun kan se ut av kontoret sitt.

For mange er hun relativt ukjent. Men for dem som har jobbet sammen med henne vet at hun er et arbeidsjern som jobber hardt for å gjennomføre oppgavene hun blir tildelt.

Kiersten Kauffman skal sørge for at innholdet i Knertenlandet og restauranten UNDER blir en unik opplevelse for de besøkende.

I NOVEMBER I FJOR kom hun i kontakt med Ubostad-brødrene gjennom sin tidligere sjef ved Kristiansand dyrepark, Reidar Fuglestad. Noen måneder tidligere hadde han gått over i jobben som direktør for Sørlandets kunstmuseum som kan bli lokalisert i Kunstsiloen i Kristiansand.

Han mente 42-åringen ville passet inn som en viktig ressursperson for Stig og Gaute Ubostads arbeid med å få realisert Knertenland i Lyngdal og verdens største undersjøiske restaurant ved Spangereid.

– I et møte med Reidar (Fuglestad, red.anm.), mente han at jeg burde jobbe med Gaute og Stig Ubostad for å få realisert Knerten og ikke minst UNDER. Han var veldig begeistret for dem og sørget for at vi fikk kontakt. Etter intervjuet sa Gaute: «Reidar (Fuglestad, red.anm.) har aldri anbefalt noen så sterk før! Han hører jeg på, og nå skjønner jeg det!», forteller hun.

TILBAKE TIL bakgrunnen hennes. I 17 år turnerte hun over store deler av verden i en internasjonal underholdningstropp som foreldrene hennes hadde opprettet. Hun deltok i store internasjonale artistproduksjoner, der i blant show til inntekt for Unicef og andre organisasjoner.

Samtidig med at hun fullførte High School, bestemte hun seg for å lære seg et nordisk språk. I 1993 førte dette til at besøkte Norge og Kristiansand for aller første gang. Der skulle hun bidra med oppsett av en produksjon ved Kristiansand katedralskole. I løpet av tre av de fem månedene hun var i Kristiansand lærte hun å snakke norsk.

– DU VET, jeg er veldig sta! Selv om jeg skulle bare være her noen få måneder, var jeg fast bestemt på at jeg skulle lære meg norsk. For vil jeg noe, skal jeg gjøre det! Den første måneden sa jeg ikke et ord dersom det ikke var på norsk. Det var den mest ensomme måneden i mitt liv, for jeg er glad i å snakke. Hver gang noen forsøkte å forklare hva ting på norsk betydde på engelsk, svarte jeg bare «Vær så snill, kun på norsk»! I løpet av den andre måneden forstod jeg ganske mye, mens i den tredje måneden kunne jeg si det jeg ville, sier hun.

– Jeg har alltid vært en «do-er» (med amerikansk uttalelse, red.anm.)! Det vil si at har jeg bestemt meg for noe, så skal det gjennomføres. Helt siden jeg var liten har jeg alltid tenkt veldig fort, men heldigvis har jeg tenkt masse forskjellige vinkler før jeg tar en beslutning, forteller Kauffman.

ETTER GJENNOMFØRT utdannelse og flere jobber over hele verden innenfor underholdning, opplevelser og helse, flyttet Kiersten til Norge i 1999.

Et nytt vendepunktene i livet hennes kom i 2003 da hun fikk sitt første barn og måtte bli i Kristiansand mye mer. Det var da hun for første gang kom i kontakt med Kristiansand dyrepark. På dette tidspunktet var dyreparken kun en av mange kunder hun hadde i underholdnings- og opplevelsesporteføljen sin.

Den første tiden var hun koreograf for noen forestillinger i parken, men fra 2010 og frem til 2017 var landsdelens største reiselivsmagnet hovedoppdragsgiveren. I denne perioden hadde hun en sentral rolle i underholdningsprosjekter som «Herli Land», «Hakkebakkeskogen» og «Kaptein Sabeltanns univers». I tillegg sto hun for mange av Dyreparkens andre opplevelsesprodukter.

Når Lister24 får møte Kauffman jobber hun denne dagen med UNDER. Inntil kaien utenfor hotellet holder forskalingssnekkere på med å montere formen hvor flere tusen tonn med betong skal helles i og formes til et av de mest unike reisedestinasjonene her til lands. I mars 2019 skal formen ta i mot de første betalende restaurantgjestene i det som skal bli verdens største undersjøiske restaurant.

 MIN JOBB HER på UNDER og med familieparken, blir med innholdet og regi. Det er bare litt over ett år til restauranten åpner, og det er SUPER spennende! Når det gjelder Anne-Cath. Vestly parken kan jeg foreløpig ikke fortelle så veldig mye, men det kommer snart store nyheter der også, forteller hun.

– Hva slags forhold har du til Anne-Cath- Vestly?

– Etter som jeg jobbet sentralt i teamet bak Hakkebakkeskogen, måtte jeg bli kjent med Thorbjørn Egners verk. Han kunne jeg nesten ikke uttale navnet på da vi begynte. Og det er litt i samme gate når det gjelder Anne-Cath. Vestly. Men, jeg leste faktisk hennes bøker om «Ole Aleksander Filibom-bom-bom» for min eldste sønn. «Knerten» har jeg lest og «Mormor og de åtte ungene». Hadde jeg ikke vært i Dyreparken og lært så mye om Thorbjørn Enger, er det ikke sikkert jeg hadde visst noe om Anne-Cath. Vestly, forteller hun før hun må løpe til et nytt møte.