Leserinnlegg

Ser at Kvinesdal kommune skal gjennomgå konsesjon gitt til Buheii vindkraftverk på nytt. Det er veldig bra, for vi trenger ikke denne vindkraften.

Norge har de siste 10 årene hadde store overskudd på strøm, og har derfor eksportert ca 10 prosent av produksjonen hvert år. Det antatt at dette kraftoverskuddet vil øke i årene framover.

Utbygging av Buheii vil rasere naturen og naturmangfoldet, gi mye støy og skyggekast, samt visuell forurensing.

Utbygging av Buheii vil rasere naturen og naturmangfoldet, gi mye støy og skyggekast, samt visuell forurensing.

I henhold til NVE egen rapport om Nabovirkninger antas det også at eiendomsprisene vil bli redusert i områder der det bygges ut vindkraftverk.

Undersøkelser viser at det blir liten lokal verdiskapning, da styringen av vindturbinene kan gjøres fra hvor som helst, og vedlikehold blir normalt gjort av produsenten i Danmark.

Det er mulig at kommunen vil få litt i eiendomsskatt, men det er bare promiller at det vindkraftselskapet vil få i subsidier via grønne sertifikater. Norske skattebetalere og strømkunder betaler inn ca 3 milliarder i året til grønne sertifikater. Disse pengene deles så ut igjen til vindkraftselskapene, og dette vil fortsette i 15 år har Stortinget bestemt. Det er vanskelig å anslå hvor mye eierne av Buheii vil få utbetalt, men det kan lett bli 3-400 millioner skattekroner ila av 15 år.

Det heves også at vindkraft nå er lønnsomt før subsidier, med det gjør jo bare saken mye verre. Da går jo våre skattepenger rett i lommen til de utenlandske eiere som en ekstrafortjeneste.

Etter at konsesjonen er utløpt, må det ryddes opp.

I Energilovforeskriften § 3.5 står det:

«Ved nedleggelse plikter den tidligere konsesjonæren å fjerne det nedlagte anlegg og så langt det er mulig føre landskapet tilbake til naturlig tilstand»

NVE stiller krav til at utbygger skal stille garanti for dette, men som NRK nylig har avdekket er det ingen utbyggere som har gjort det.

I Stortinget stilte Gisle Meininger Saudland Frp fra Flekkefjord spørsmål om dette tidligere i år og Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg FrP kom da med et dårlig og ullent svar:

«Hvis det rent unntaksvis skulle oppstå insolvens for konsesjonæren før det tolvte driftsåret, og tilstrekkelige midler ennå ikke er avsatt, vil dette behandles på vanlig måte rent privatrettslig.»

I praksis betyr det at hvis Buheii Vindkraft AS går konkurs, må Kvinesdal kommune eller grunneierne saksøke konkursboet for å få fjernet vindturbinene, fundamentene, veiene etc.

Men et konkursbo har som oftest ingen penger, så da blir det kommunen og grunneierne som må betale. Det er liten erfaring med slike kostnader i Norge, men for Buheii kan det lett bli 50-100 millioner.

Ved en rask sjekk av regnskapet for 2018 viser det seg at Buheii Vindkraft As hadde en negativ egenkapital på nesten 18 millioner og ingen ansatte. Så det er verken penger eller folk til å rydde opp.

Så selv om det skulle være nødvendig å rasere norsk natur, påføre naboer helseskader fra støy og skyggekast og reduserte eiendomsverdier osv for å redde verden, så kan det da det ikke være sånn at norske skattebetalere skal betale til vindkraftselskapene for dette.

Bjarne Jensen