Det uttaler lokalforeningslederne i Røde Kors i Lister-regionen, Bente Skeibrok, Lyngdal, Tone Brækken, Farsund (Lista), John Høyland, Kvinesdal og Kristin Sagen Storbukås, Hægebostad (Lygna) i en utsendt pressemelding som omhandler førstehjelp og folks kunnskap om dette viktige temaet.

Ifølge en ny en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Røde Kors oppgir hver fjerde person at de ikke tør å gi førstehjelp hvis uhellet inntreffer. De fleste oppgir at de er redde for å gjøre feil.

Det tar alltid litt tid før ambulanse kan være på plass. For å redde liv, er det derfor avgjørende at noen starter med å gi førstehjelp og hjerte-lunge-redning så fort som mulig.

– Sjansen for å overleve hjertestans øker 3 til 4 ganger dersom man kommer raskt i gang med livreddende førstehjelp, sier Skeibrok.

Ifølge tall fra Helsedirektoratet tar det i Lyngdal i snitt 17 minutter, i Farsund i snitt 15 minutter, i Kvinesdal i snitt 27 minutter og i Hægebostad i snitt 20 minutter fra man ringer til en ambulanse er på stedet, men det er store variasjoner.

Den største feilen man gjør når ulykken er ute, er å ikke gjøre noe. Derfor bør alle friske opp førstehjelpskunnskapene sine. Foto: Olav A. Saltbones /Røde Kors

Uansett om det tar 4, 14 eller 34 minutter til ambulansen kommer, er det avgjørende at noen setter i gang hjerte-lunge-redning så raskt som mulig. 30-2 redder liv

– Dersom noen faller om, skal man straks sjekke om de puster. Hvis ikke, må man ringe 113, sørge man for åpne luftveier, og sette i gang hjerte-lunge-redning. 30 brystkompresjoner og to innblåsinger er riktig rytme, men når man ringer nødnummeret får man veiledning over telefonen mens ambulansen er på vei, sier lokalforeningslederne.

Ifølge undersøkelsen har bare hver tredje nordmann gjennomført førstehjelpskurs siste tre årene.

– Førstehjelpskunnskap er ferskvare, og bør gjenoppfriskes minst hvert tredje år. For å redde flere liv, må flere ta førstehjelpskurs og friske opp kunnskapene sine. Dette kan sikres gjennom for eksempel ved at alle elever får et grunnleggende førstehjelpskurs gjennom skolen, og at arbeidslivet tilrettelegger for at ansatte kan ta kurs i regi av jobben, uttaler lokalforeningslederne.