Helsetilsynet har konkludert med at Esben Esther Pirelli Benestad ikke får være lege. Benestad vil klage på avgjørelsen.

Benestad bekrefter Helsetilsynets konklusjon overfor Fædrelandsvennen.

– Jeg har fått tre ukers klagefrist som jeg kommer til å benytte meg av. Det koker i hodet mitt nå, sier Benestad til avisen.

Statens helsetilsyn startet sin gransking av Benestad i fjor høst. Begrunnelsen var at Statsforvalteren i Agder konkluderte med brudd på helselovgivningens krav til forsvarlighet, informasjonsplikt og journalføring.

Statsforvalteren varslet også om bekymring for behandling av pasienter med kjønnsinkongruens, som er uoverensstemmelse mellom kjønnsidentitet og fødselskjønn.

Benestad, som selv er transperson, har i 37 år tatt imot personer fra hele landet som opplever kjønnsinkongruens – altså en uoverensstemmelse mellom kjønnsidentitet og kjønnet man har fra fødsel.

Ifølge 73-åringen har hen totalt hatt 1.800–2.000 klienter som har henvendt seg om kjønnsinkongruens.

(©NTB)

Tom Arild Støle

Bortvist fra sentrum

En person ble natt til lørdag bortvist fra Flekkefjord sentrum på grunn av ufin oppførsel.

Hendelsen er loggført hos politiet klokken 03.29.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Skudd fra bolig i Tvedestrand – mann pågrepet

En mann i Tvedestrand er pågrepet etter at det natt til søndag ble avfyrt skudd fra en privatbolig. I mannens leilighet ble det funnet flere våpen.

Politiet opplyser at mannen er siktet for uforsiktig omgang med skytevåpen. Ifølge vitner ble det avfyrt et skudd fra en privat adresse.

– Han er pågrepet og skal avhøres slik at vi får høre hans forklaring, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt Miriam Stausland til NTB.

Avhøret vil trolig ikke finne sted før søndag.

Stausland forteller at de fikk melding fra vitner som mener de har observert våpen og hørt skudd. I mannens leilighet ble det også tatt beslag i flere våpen, men operasjonslederen ønsker ikke gå nærmere inn på hva slags våpen det er snakk om, eller antall.

Hun sier selve pågripelsen forløp uten dramatikk.

Politiet meldte om hendelsen klokken 1.09. Ingen personer ble skadd i hendelsen.

NTB

Politiet skryter av russen i Kongeparken: God stemning

Ifølge politiet har det ikke vært noen store problemer under årets russetreff i Kongeparken på Ålgård. Foto: Arkivfoto: Carina Johansen / NTB

Politiet gir rusen ros for god oppførsel under årets Landstreffet i Kongeparken utenfor Stavanger. Kun mindre hendelser har måttet håndteres.

Rundt 15.000 russ fra hele landet har denne helgen vært samlet i Kongeparken på Ålgård. Ifølge politiet rapporteres det om god stemning og ingen store problemer.

– Det har vært noe småtteri som ordensforstyrrelser og beruselse, men det har gått veldig greit, sier operasjonsleder Thomas Nordvik i Sørvest politidistrikt til NTB.

Han sier alt har gått slik de forventet og passer på å skryte av årets russ i Kongeparken.

– Russen har oppført seg veldig bra. Det har vært god oppførsel med tanke på at det er så mange til stede. Det har ikke vært noen store problemer, sier operasjonslederen.

Det er samme tilbakemelding som politiet ga natt til lørdag. Også da fikk russen skryt for å ha oppført seg på en ordentlig måte – og det var kun noen mindre tilfeller av ordensforstyrrelser og beruselse som måtte håndteres.

Mopedfører til legevakt etter trafikkulykke

Ambulanse og politiet rykket like før klokken 19 lørdag kveld ut til en trafikkulykke på Ballestadheia, mellom Lyngdal og Spangereid lørdag kveld.

Ifølge operasjonsleder Tom Einar Gausdal i Agder politidistrikt var det snakk om en enslig moped som hadde kjørt ut av veien.

Mopedføreren skal ha blitt tatt med til legevakten for en sjekk. Gausdal opplyser at det ikke fremstår som en alvorlig ulykke og at føreren var oppegående etter hendelsen.

- Opplysninger på stedet tyder på at mopeden har svingt unna for en bil som kom midt i veien, sklidd og kjørt ut. Vi har ikke id på denne bilen. Patruljen oppretter sak, sier politiets operasjonsleder.

Det oppstod ikke trafikale problemer på veien som følge av ulykken.

Tom Arild Støle

Ble bortvist fra sentrum

En person ble like før midnatt natt til lørdag bortvist fra Kvinesdal sentrum på grunn av beruselse, opplyser politiet i sin journal for natten.

Tom Arild Støle

Anmeldt for urinering på offentlig sted

Politiet har anmeldt en person på offentlig sted natt til lørdag.

Hendelsen fant sted i Kvinesdal sentrum rett før klokken 03, ifølge operasjonsleder Miriam Stausland i Agder politidistrikt.

Tom Arild Støle

Rykket ut etter melding om fyrverkeri

Politiet rykket like før klokken 22 fredag kveld ut til Grønnes i Flekkefjord etter at de hadde fått inn melding om bruk av fyrverkeri i området rundt badeplassen.

- Vi er ikke kommet i kontakt med personer som har drevet med fyrverkeri på stedet, opplyser operasjonsleder Tom Einar Gausdal i Agder politidistrikt.

Lars Erik Larsen

Avduker minneplankett

I anledning frigjøringsdagen 8. mai vil det bli avduket en minneplankett for å hedre motstandshelten Einar Korsvig Rasmussen. Det skjer i Flekkefjord, hvor Rasmussen ble født 1895.

- Det er viktig å bruke selveste frigjøringsdagen å hedre de som kjempet, og døde i kampen for Norges frihet, skriver Stig Eie i en pressemelding.

Eie er kontaktperson for den frivillige gruppen Flekkefjord 1940-45 som setter søkelys på okkupasjonsårene 1940-1945 i Flekkefjord. Gruppen arrangerer foredrag i samarbeid med museet. De lager også minnemynter og minneplaketter å hedre sivile- og militære motstandskjempere under okkupasjon. Det er denne gruppa, sammen med Flekkefjord museum, som står bak onsdagens arrangement.

- Vi håper flest mulig møter opp for å hedre Flekkefjords ukjente grunnlegger og pioner innen motstandsarbeidet og militær etterretning på nasjonalt plan. Denne dagen blir det også gitt ut minnemedaljer for Gunvald Tomstad, Tor Njaa og Rasmussen ved kveldens foredrag på museet.

Det nevnte foredraget er med Eivind Stø, forfatteren av boka «Uten å nøle». Han skal snakke om Tor Njaa og Einar K. Rasmussens arbeid i motstandsbevegelsen.

Lars Erik Larsen

Inviterer til inspirasjonskonferanse

14. mai blir det inspirasjonskonferanse i Spira kulturhus i Flekkefjord. Tema for konferansen er «hvordan vi vil bo i fremtiden», opplyser prosjektleder Gøril Onarheim i en pressemelding.

- Helen & Hard arkitektfirma presenterer spennende Vindmøllebakken byggeprosjekt og deler kunnskap om ulike måter å bygge med sosial bærekraft. Sørlandet boligbyggelag presenterer prosjekter og borettslagsmodellen og Husbanken informerer om sin rolle og virkemidler i boligutvikling for fremtiden, skriver hun.

Resultatet fra innbyggerundersøkelsen hvor flekkefjæringene ble spurt om hvor og hvordan man vil bo i fremtiden, vil også bli presentert på konferansen.

- Det er et sted for å få og dele kunnskap – og for å la seg inspirere, skriver Onarheim.

Lars Erik Larsen

Mehl: Legalisering av narkotika skjer ikke med oss i regjering

Unge Høyre har foreslått at hasj skal selges på Vinmonopolet. Det er fullstendig uaktuelt, sier justisministeren.

– Legalisering skjer ikke med oss i regjering, sier Emilie Enger Mehl (Sp) til VG.

Tidligere torsdag gikk Unge Høyre-leder Ola Svenneby og uttalte at de ønsker at hasj kan selges på Vinmonopolet eller apoteker, i stedet for at det selges av kriminelle på gata.

– Det er fullstendig uaktuelt med hasj eller kokain på Vinmonopolet. Det er naivt å tro at dette vil stoppe gjengene fra å tjene penger på narko. En ting er hasj, men vi ser stadig nye og sterkere stoffer som kommer inn i markedet. Hasj er bare en liten del av det markedet, sier Mehl.

Hun får støtte fra Frp-leder Sylvi Listhaug, som tar kraftig avstand fra forslagene.

– Det er en naiv hippiedrøm å tro at gjengkriminaliteten vil forsvinne hvis du legaliserer hasj og nedprioriterer politiet, sier Listhaug.

(©NTB)

Tom Arild Støle

Kolliderte med elg på fylkesvei 43

Slik så bilen ut etter det kraftige sammenstøtet med elgen. Foto: Elias Havaas

Politi og ambulanse rykket ved 22-tiden torsdag kveld ut etter at en bil med en person i skal ha kjørt på en elg.

Hendelsen fant sted på fylkesvei 43 ved Følsvika i Farsund.

Operasjonsleder Ronny Aateigen Andersen i Agder politidistrikt opplyser at føreren er uskadet, men at han selv vurderer å kontakte legevakten for en sjekk.

- Elgen løp fra stedet, uvisst i hvilken tilstand. Viltnemnda er kontaktet for å følge opp den, sier Aateigen Andersen.

Bilen ble stående utenfor veibanen og hindret ikke forbipasserende trafikk.

Foto: Elias Havaas
Foto: Elias Havaas
Tom Arild Støle

Rykket ut til trafikkulykke

NTB

PST har avdekket russisk etteretning i Vestland – flere agenter avslørt

PST har avdekket russisk etteretning i Vestland, hvor flere agenter er avslørt, skriver NRK.

PST har avslørt flere agenter, opplyser PST-sjef i Vestland, Torgils Lutro, til NRK. Han vil imidlertid ikke si hvor mange.

Målet til Russland er å skade Norges omdømme overfor allierte, opplyser han.

– Det er tydelig at et av Russlands mål er sette oss i et dårlig lys. De vil forsøke å vise at vi ikke har kontroll selv, eller at vi ikke kan bistå våre allierte med eksportering under potensielle fremtidige situasjoner, sier han.

NTB

Trolig litt mangel på norske egg ut året

Flere dagligvarebutikker er tidvis tomme for egg. Nortura, som har fått mye pes for eggmangelen, sier at dagligvarebutikkene selv kan importere egg og varsler at mangelen kan komme til å vare ut året. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Norturas prognoser tilsier at det trolig blir en liten mangel på norske egg i butikkene ut 2024. Mangelen dekkes inn med importerte egg.

Årsaken er at det produseres for få egg i Norge, ifølge matprodusenten.

– Norge trenger flere eggprodusenter. I et forsøk på å rekruttere flere har Nortura økt prisen vi betaler for eggene til våre produsenter. Vi håper at dette fører til at flere etablerer seg, og at eggproduksjonen går opp og leveransene fra Nortura øker, sier kommunikasjonsrådgiver Matilda Aronsson i Nortura i en pressemelding.

Nortura er markedsregulator for egg. I januar lovet de landbruksminister Geir Pollestad (Sp) å levere like mye egg til påsken i år som de gjorde i fjor, noe de ikke klarte på grunn av et høyt gårdssalg.

Matprodusenten påpeker at de allerede i fjor anmodet om åpning for import av egg. Det betyr at alle aktører som vil, kan importere egg – det inkluderer også dagligvarebutikker.

Tom Arild Støle

Til sykehus etter ulykke på el-sparkesykkel

En mann i 40-årene er fraktet til sykehus i luftambulanse etter å ha ramlet på sparkesykkel i et boligfelt i Flekkefjord torsdag ettermiddag.

Skadeomfang og hendelsesforløp er uavklart. Men operasjonsleder Ronny Aateigen Andersen i Agder politidistrikt opplyser til Lister24 at vedkommende først ble fraktet i ambulanse, før han ble tatt med videre til sykehus i luftambulanse.

- Ingen vitner til hendelsen har foreløpig meldt seg, og hendelsesforløp er fremdeles uklart. Vi har heller ikke fått snakket med den skadde, sier Aateigen Andersen.

Ulykken skal ha skjedd like over klokken 15.

Politiet har vært på stedet og sikret spor. Det er tatt beslag i en elektrisk sparkesykkel som lå på stedet.

Politiet oppretter sak på forholdet, noe som betyr at de vil etterforske hendelsen videre.

NTB

Fare for ild i tørt gress

Vær spesielt forsiktig med åpen ild der det ligger tørt gress eller løv fra i fjor, melder Yr. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

Gult farevarsel om gress- og lyngbrannfare er sendt ut for deler av Østlandet og Sørvestlandet.

I varmt og tørt vær tørker det fort opp på bakken. Vær spesielt forsiktig med åpen ild der det ligger tørt gress eller løv fra i fjor, melder Yr.

Varselet gjelder fra Austevoll i Vestland fylke og langs kysten og inn i landet helt ned til Agder. På Østlandet omfattes hele Oslofjord-området godt inn i landet og videre opp til Lillehammer-traktene.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) setter ekstra beredskap med ett helikopter på sin base i Værnes og ett på basen i Sauda/Voss kommende helg, fra 3.–5. mai.

Den faste beredskapsmaskinen er på Torp, opplyser DSB.

NTB

Mann funnet hardt skadd i Vennesla – politiet etterlyser vitner

Agder politidistrikt ber vitner om å melde seg etter at en mann ble funnet hardt skadd i veibanen i Vennesla søndag.

Mannen ble funnet ved 23.30-tiden søndag kveld og fraktet til Sørlandet sykehus. Politiet ble varslet om hendelsen av en lege ved sykehuset mandag kveld, opplyser politiet på sine nettsider.

– Vi har allerede snakket med vedkommende som fant mannen og andre vitner, men vi håper at andre som kan ha sett mannen, ringer politiet på 02800, sier politiadvokat Liv Jorunn Hovda i Agder politidistrikt.

Hovda opplyser at politiet gjør undersøkelser for å finne ut om det har skjedd noe straffbart, men påpeker at hendelsen også kan ha en naturlig forklaring.

– Politiet er usikre på hva som har skjedd med mannen, og det er derfor vi nå går ut og etterlyser vitner som kan ha opplysninger i saken, forklarer Hovda.

Mannen skal trolig ha gått i Vennesla sentrum mellom klokken 22.30 og 23.30, opplyser politiet. Han var iført en mørk jakke, stripete genser og dongeribukse og skal ha hatt ustø gange.

– En høy mørkkledd person skal ha stått ved idrettshallen da mannen ble funnet, og vi ønsker å komme i kontakt med vedkommende da denne personen kan ha opplysninger i saken, sier Hovda.

NTB

Unge Høyre-lederen vil ha hasj på Vinmonopolet

Unge Høyre-leder Ola Svenneby ønsker at hasj kan selges på Vinmonopolet eller apoteker, i stedet for at det selges av kriminelle på gata.

– Vi må innse at flere politifolk ikke er løsningen for å knekke gjengkriminaliteten, sier Unge Høyre-leder Ola Svenneby til VG.

Han sier at dersom det var sant at mer politi er veien å gå, ville alle land gjort det.

– Men det har ikke funket noe sted. Vi må fjerne markedet i stedet, sier Svenneby.

Han mener det er umulig å brekke ryggen på de kriminelle gjengene uten å angripe markedene deres.

– Det kan vi gjøre ved å legalisere hasj og cannabis, sier Unge Høyre-lederen, som tror folk etter hvert vil se at det er bedre at eksempelvis hasj selges på Vinmonopolet eller eventuelt apoteker.

– Jo farligere et rusmiddel er, desto vanskeligere burde det være å få tak i. I dag kjøper du hasj og heroin på samme gatehjørne. Da er noe veldig feil, sier han.

(©NTB)

NTB

Flere støtter ikke prinsessens presse-boikott

37,6 prosent i en undersøkelse støtter ikke prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts valg om å kutte kontakten med pressen så lenge hun bruker prinsessetittelen.

Det kommer fram i en undersøkelse InFact har gjort for ABC Nyheter.

Av de 1382 personene som deltok i undersøkelsen, svarte 28,7 prosent at de støtter valget til prinsessen og Verrett. 33,7 prosent at de er «usikker».

– I dag setter vi en strek. Vi vet at deler av pressen vil intensivere løgnene om oss, idet bryllupet vårt kommer nærmere. Mens vi forbereder vår store dag, er vi dedikert til å ta vare på hverandre, skrev prinsessen på Instagram for snart to uker siden.

I august skal prinsessen og Durek Verrett gifte seg i Geiranger i Møre og Romsdal.

Mest støtte får det kommende brudeparet i aldersgruppen mellom 18 og 29 år, der fire av ti støtter presseboikotten. Det er de over 65 år som er mest imot parets valg. Her svarer 45 prosent at boikotten er upassende så lenge hun bruker prinsessetittelen.

(©NTB)

Tom Arild Støle

«Rambo» stakk av

En hund, brun staff med hvitt på brystet stakk av fra innhegningen ved Kvavik i Lyngdal onsdag ettermiddag.

Det er snakk om en hannhund uten bånd.

- Hunden lyder navnet «Rambo». Ta kontakt med politiet om du ser eller har kontroll på hunden for å få kontaktinformasjon til eier, opplyser operasjonsleder John Repstad i Agder politidistrikt.