– I våre øyne har årets byfest egentlig vært et eventyr. Det har vært en helg med vanvittig mye god stemning. Men samtidig er jeg veldig spent på om vi går i pluss eller ikke. Det er veldig mye arbeid og høye utgifter knyttet til det å arrangere noe så stort som en byfest over flere dager er. Og for å si det enkelt: Hvis det skulle vise seg å ikke være butikk i det, blir det ingen ny byfest. Eller så må vi se på en annen organisering av den, innrømmer Fardal Kristoffersen.

For å si det enkelt: Hvis det skulle vise seg å ikke være butikk i det, blir det ingen ny byfest.

Færre folk

For i motsetning til i fjor, da sola var påskrudd nærmest døgnet rundt gjennom alle byfestens dager - og tidenes folkefest i sentrum, var været litt mer utfordrende i år. Dette igjen førte naturlig nok til at litt færre folk møtte opp til konsertene som krevde inngangspenger.

Fredag kveld var rundt 400 mennesker innom for å få med seg Kim Larsen-tributebandet Østre Gasværk og lørdag kveld anslår Fardal Kristoffersen røft regnet at om lag 800 mennesker var og hørte på Bryggebandet. I så fall er dette rundt 400-500 færre enn på lørdagskonserten i fjor.

– I dagene før byfesten brakte løs så var værmeldingene forferdelig dårlig. Så med de prognosene som lå der på forhånd, så var vi veldig heldige med det været vi fikk. Lørdag kveld slapp vi unna med en byge. Midt på dagen lørdag var det litt regn, mens det både på torsdag og fredag var et helt eventyrlig vær med masse folk, forteller Lyngdal by-lederen.

Bryggebandet er kjent for å samle store mengder med feststemte mennesker til fiskebrygga i Kristiansand. Lørdag kveld fikk de hele Lyngdal til å synge med. Foto: Rebekka Johannessen Litland
Elise Velle Andreassen, Liv Cecilie Omland, Sarah Sakariassen og Ema Fazlagic var på byfest lørdag kveld. Foto: Rebekka Johannessen Litland
Denne guttegjengen var samlet for å ta del i den enorme stemningen som gjorde seg gjeldende i Lyngdal lørdag kveld. Foto: Rebekka Johannessen Litland

Nå skal byfestkomiteen til uken evaluere årets byfest, i håp om å forhåpentligvis gjøre den enda bedre neste år.

– Nå er det slik at det å være arrangør av en slik byfest er en skummel greie i Norge, siden været spiller så inn. Været kan vi ikke planlegge, noe som gjør at en slik byfest er en betydelig risikofaktor på det økonomiske planet, sier Janne Fardal Kristoffersen.

– Byfesten er viktig

Hun peker på at byforeningens hovedmål er å skape liv og røre og glede i byen, slik at butikkene skal tjene penger.

– Det er det viktigste. Byfesten er blitt utrolig viktig for omdømmet til Lyngdal, og en fantastisk flott måte å markedsføre byen på. Og det som er ekstra gledelig er at flere av butikkene som er medlemmer hos oss melder om omsetningsrekorder. Byfesten er viktig for et næringsliv der mange har opplevd og opplever krevende tider, påpeker Fardal Kristoffersen.

Thea Røysland (8) fra Hommersåk uttrykte ekte glede under sommerbasaren fredag ettermiddag. Basar-mester Einar Foss Kvavik løftet like godt opp vinneren så alle kunne se henne. Foto: Tom Arild Støle
Folk kjøpte mat fra de 15 matbodene som solgte mat fra alle verdensdeler. Foto: Tom Arild Støle

Pengene som brukes til å arrangere byfesten kommer fra medlemskontingenten til medlemmene av Lyngdal by.

– Byfesten kommer medlemmene til gode og er med på å bevare arbeidsplasser, legger hun til.

Lyngdal by-lederen er glad for å kunne tilby en byfest som har aktiviteter og underholdning som i stor grad er gratis og åpen for hele familien.

– Vi kunne selvsagt ha tatt inngangsbilletter til alt, ikke bare konsertene. Men da hadde det ikke kommet så mye folk. Uansett, det viktigste for fremtiden er at byfesten går i pluss økonomisk. Hvis ikke må vi se på om vi kan få med sponsorer eller kommunen til å bidra. Å nedskalere byfesten i fremtiden er uaktuelt. Vi vil jo gjerne fortsette med byfesten. Det er kjempegøy å skape noe for å gi bolyst til menneskene som bor i Lyngdal, men også for folk i nabokommunene og dem som er turister, sier Janne Fardal Kristoffersen.

God stemning i Miljøgaten under byfesten fredag kveld. Foto: Tom Arild Støle

Aktiviteter og underholdning

Men til tross for litt utfordrende værforhold, og færre folk enn i fjor, var det massevis av aktiviteter og underholdning i Lyngdal sentrum gjennom hele helgen. Fredag var det blant annet sommerbasar, der Einar Foss Kvavik sørget for mange gevinster og god stemning ved scenen.

Lørdag var det for eksempel Stjernekamp, der Belinda Jakobsen Jagedal ble stemt fram som vinner av et gavekort på 5.000 kroner, blant i alt åtte artister.

– Til vanlig så synger jeg bare i bilen og i dusjen. Og så har jeg tidligere sunget i tre begravelser. Men det har stoppet med det. Jeg har vært kjempenervøs for å være med på Stjernekamp, men det var bare såå gøy! Å vinne var bare en bonus, innrømmer hun.

I tillegg var det gjennom helgen både salsamusikk, trylleshow og dukketeater, i tillegg til matboder med mat fra alle verdenshjørner.

Janne Fardal Kristoffersen ønsker gjerne å fremheve hele byfestkomiteen, og også komiteen som samler inn penger til Tyskland-tur for tiendeklassingene ved Lyngdal ungdomsskole.

– Det er mange som er med og bidrar til å gjøre en slik fest mulig, påpeker hun.

Belinda Jagedal Johansen vant Stjernekamp-konkurransen lørdag. Her er hun på scenen sammen med sønnen Emrik Johansen og Lars Midtbø. Foto: Tom Arild Støle
Folk lot seg ikke stanse av litt regn lørdag ettermiddag. Foto: Tom Arild Støle
Det var trangt om plassen under paviljongen i Lyngdal sentrum da Stjernekamp gikk av stabelen lørdag. Foto: Tom Arild Støle
Noomi Jerstad og Iben Sophia Haddeland (med ryggen til) lekte i regnet mens artistene opptrådte. Foto: Tom Arild Støle
Einar Foss Kvavik i full vigør store deler av helgen, her i pøsregnet under Stjernekamp-showet. Foto: Tom Arild Støle