— Det er veldig rart at det har vært skjulte forbindelser her, sier tidligere politietterforsker og etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt, nå forfatter, Jørn Lier Horst til regionavisen Lister.

De siste ukene er det kommet fram opplysninger fra etterforskningen som knytter fire menn fra Lyngdal til Tina Jørgensen, som ble drept i Stavanger høsten 2000. Alle de fire nekter straffskyld, og er foreløpig kun siktet i saken.

13.000 navnPolitiets opprinnelige etterforskningsmateriale inneholdt 13.000 navn. De drapssiktede lyngdølenes navn var fram til saken ble gjenopptatt i sommer ukjent for politiet.

Av bevis i saken er det nå blant annet trukket fram at politiet fant en lapp med navn og telefonnummer til en av de siktede i Tina Jørgensens leilighet for 15 år siden. Ifølge VG skal lappen ha ligget framme og vært lett tilgjengelig da den ble beslaglagt.

Den drapssiktede 36 år gamle mannen, som er oppført på lappen, ble aldri sjekket opp mot drapet eller kontaktet i tiden etterpå. Politiet mener nå at 36-åringen er en av de to drapssiktede som de tror fulgte Tina hjem mot leiligheten drapsnatten.

— Underlig

— Det er underlig at politiet i sin tid la bort denne saken uten å gjøre undersøkelser. Når man legger bort en drapssak gjør man det fordi det ikke er flere steiner å snu. Her har man tydeligvis ikke gjort alt. Alle steiner ble ikke snudd, sier Lier Horst.

Han peker på at Tina Jørgensen kun hadde bodd i leiligheten sin i seks måneder, og at lappen som ble funnet derfor må ha vært relativt fersk. Lappen skal ha ligget lett tilgjengelig da den ble funnet. På lappen sto det flere navn og telefonnummer.

— I den første delen av etterforskningen kan den åpenbart ikke ha blitt tillagt vekt, og blitt oppfattet som ubetydelig og irrelevant. Samtidig var fokuset den gang rettet mot kjæresten, som også ble siktet, men løslatt. Da kan det ha vært lett å overse andre ting, mener den tidligere politietterforskeren.

De siste dagene er det er også kommet fram opplysninger om at en eller flere av de drapssiktede møtte Tina Jørgensen på et utested i Stavanger sentrum samme natt som hun forsvant.

Tidligere har privatetterforsker Tore Sandberg kritisert etterforskningen, og uttalt at han synes det er spesielt at ikke forbindelsen til Lyngdal ble viet mer oppmerksomhet.

Nysgjerrighet

Finn Abrahamsen, tidligere leder for politiets voldsavsnitt i Oslo, har overfor VG uttrykt at han er overrasket over at politiet ikke gikk videre med informasjonen som sto på lappen som ble funnet i Tinas leilighet.

Abrahamsen mener mangel på erfaring, kvalifiserte folk og nysgjerrighet kan ha vært en årsak til at politiet overså sporet.

Etterforskningsekspert og doktorgradsstipendiat Ivar Fahsin, som har 20 års bakgrunn som drapsetterforsker, uttaler til samme avis at de mest åpenbare sporene i en etterforskning kan gå tapt dersom man mangler den riktige teorien.

— Den menneskelige evnen til å utelukke alle andre spor er ekstrem, selv om de etterpå kan slå en i øynene. I ettertid fremstår det som inkompetent, sier han.