– Dette er en bolig som ble åpnet i 2012, som het «bolig 2015». Og plutselig var vi i 2017 og tenkte at den måtte vi enten avvikle eller gjøre noe nytt. Og da er det alltid gøy å gjøre noe nytt, så vi bestemte oss for det, sier Torhild Kvinlaug, som er enhetsleder i åpen omsorg og rehabilitering og har vært kontaktperson for Kvinesdal med velferdsteknologi i Lister.

De fikk hjelp av firmaet BRKLYN - med nytt navn og logo. Den nye boligen fikk navnet «KVINAvita», hvor de fire siste bokstavene er forkortet for velferd, innovasjon, trygghet og ansvar.

Enhetsleder Torhild Kvinlaug opplyser om at den nyåpnede visningsboligen har mye teknologi samlet på et sted. Her kan små ting tas med og testes ut for den tiltenkte brukeren. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Inspirasjonsbolig

Kvinlaug forklarer at boligen skal fungere som en inspirasjon.

– Her er mye teknologi samlet på et sted. De kan ta med seg små ting, som spisehjelpemidler, og teste om det er noe som fungerer for den brukeren som de tenkte på. Det skal være enkelt å ta i bruk og teste ut. Det er alt fra helt enkle ting, som for eksempel en kost med lenger skaft til spyl- og føn-toalett, for det er ikke alle som synes det er like gøy å få besøk av hjemmesykepleien og få hjelp til vask og slik. Ofte vil de jo klare det selv.

Enhetslederen påpeker at de er helt avhengige av teknologi for å kunne ivareta omsorgstjenesten i 2030, 2040.

– Vi blir veldig mange færre antall yrkesaktive per pensjonist i forhold til det vi har vært til nå, forklarer hun.

Ordfører Per Sverre Kvinlaug overrekker blomster til enhetsleder Torhild Kvinlaug. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Stort engasjement

Ordfører Per Sverre Kvinlaug åpnet for teknologiboligen tirsdag.

– Det skjer veldig mye spennende innenfor helseteknologi og velferdsteknologi. Og vi har i lang tid hatt et stort engasjement i regionen, og ikke minst i Kvinesdal, knyttet til velferdsteknologi, innledet ordføreren, og roste det lokale helsenettverket for den positive utviklingen.

Brit Olimstad fikk teste ut en multifunksjonell seng. Her med Ole Martin Olsen fra Varodd i Kristiansand. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Brit Olimstad har jobbet i helsevesenet tidligere, og sitter i dag i eldrerådet i Kvinesdal. Hun påpeker at de er opptatt av eldres ve og vel, og derfor engasjerer denne nyåpningen av teknologiboligen henne.

– Jeg anser velferdsteknologien som å være et stort hode, og jeg har tillit til at personalet bruker det godt, forteller hun til Kvinesdal24, etter selv å ha fått teste ut en multifunksjonell seng.

Ole Martin Olsen fra Varodd i Kristiansand ba ordfører Per Sverre Kvinlaug prøve den multifunksjonelle sengen. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Tirsdag ble teknologiboligen KVINAvita åpnet. Foto: Malene Sørensen Lundberg