– Alle er egoistiske innenfor sine områder og ønsker å få mest mulig redaksjonelt stoff om seg selv. I Lister har vi fått mye stoff om Kvinesdal og ikke bare vanlige nyheter, men stoff som man har gått litt i dybden på, sier Andy Syversen, som er styreleder i Handelshuset Kvinesdal og dessuten en kjent personlighet i Kvinesdal.

– Dette er grunnen til at vi liker Lister her i Kvinesdal, tror jeg, for vanligvis kaster man jo bare gratisaviser når man får dem i postkassa, men «Listeren» blir lest av de fleste, fortsetter han.

I en medieundersøkelse som ble gjennomført av GMK Markedsanalyse på oppdrag fra mediehuset Farsunds Avis i vinter, svarer nesten 85 prosent av kvindølene som er spurt at de er fornøyd med Lister. Kun 2,8 prosent sier at de er misfornøyd med den og de resterende prosentene sier at de ikke har noen formening om den.

– Veldig bra

Det er onsdag ettermiddag og vi har satt oss ned i butikken til Andy Syvertsen i Kvinesdal, Kvina Fotosenter. I det vi sitter og prater om hvorfor det er slik at kvindølene liker Lister bedre enn noen andre, kommer det inn en kunde og Syvertsen, som virker å kjenne alle i Kvinesdal, spør øyeblikkelig:

– Hva synes du om denne Lister-avisen?

– Den er veldig bra den. Det er en avis som veldig mange går og venter på, svarer kunden.

Kundens navn er Birger Bergeslien. Han tror en av grunnene til at den er så populær, er at avisen Agder ikke kommer ut denne dagen.

– Det tror jeg er et poeng, men også det at man skriver ikke bare vanlige nyheter i avisen, gjør den populær, sier han.

– Reportasjer foran tunge nyheter, slik vil vi ha det, følger Syvertsen opp og smiler.

Mest om Kvinesdal

En ny kunde kommer inn døren til fotobutikken, og i likhet med forrige kunde, blir også denne kunden spurt av Syvertsen hvordan inntrykket deres av Lister er.

– Den er en god avis. Det står mer om Kvinesdal der enn hva det gjør i Agder, forteller Kamilla Rafoss.

– Hva leser du om i avisen da? følger undertegnede opp med.

– Jeg leser hele avisen, svarer hun raskt.

Det samme gjør Syvertsen, forteller han.

– Jeg leser samme avis flere ganger i uken. Den er nesten helt slitt når den nye utgaven kommer, ler kvindølen, før han blir litt mer alvorlig:

– Lister-utgaven er som menighetsbladet, det er noe man ikke kaster. Der står det noe man vil lese alltid.

Turid Grinlaug er av samme oppfatning.

– Lister leser jeg hver eneste uke. Det står mer om Kvinesdal der enn i Agder, sier hun.

Medieundersøkelsen

I medieundersøkelsen ble leserne spurt om hvordan de oppfatter regionavisen Lister. Ingen oppfatter avisen som mer seriøs, troverdig, overraskende, dyktig, nyhetsledende og engasjerende enn kvindølene.

Over halvparten av kvindølene som er spurt er inne på nettavisen Lister24 minst en gang i uken. Kvindølene er også de som liker Lister24 best – bedre enn farsundsfolk og lyngdøler.

– Nå har du fasiten

Over Nicos i Kvinesdal løses det hver dag verdensproblemer av en rekke pensjonister. For å få sannheten om undersøkelsen kan stemme, tok vi derfor turen hit. Spørsmålet var ganske enkelt: Er dere fornøyde med Lister?

– Ja, den leser vi hver eneste uke. Det er en den første avisen som blir lest på morgenen, dette til tross for at jeg abonnerer på Fædrelandsvennen også, sier den ene og får anerkjennende nikk fra flere andre rundt bordet.

– Alle setter pris på den, følger en annen opp.

– Ja, det står ikke bare om broen i Flekkefjord i den, sier en av pensjonistene og ler.

En av årsakene til at den er godt likt i Kvinesdal, er at den er meget distriktsvennlig, mener en av pensjonistene.

– Det står om alle kommunene i Lister og det liker jeg, selv om lyngdølene sikkert er, og det vet jeg at de er, misfornøyd med at det ikke bare står om Lyngdal i den.

Etter å ha fått noen svar fra «Nicos-gjengen», sier undertegnede takk for intervjuet.

– Nå har du fått fasiten, ler gjengen.