Med bakgrunn i det økende trusselbildet vedrørende koronaviruset (les: Covid-19) har Folkehelseinstituttet sendt ut en oppdatering til landets kommuneleger om deres risikovurdering, anbefalte tiltak og deres støtte.

– Det oppdages nå enkelte importtilfeller av covid-19 i Norge. Vi vurderer at det de nærmeste ukene er høy risiko for import av flere tilfeller av covid-19 til Norge, lyder det i brevet fra Folkehelseinstituttet.

Betydelig andel

Foreløpig er det moderat risiko for spredning nasjonalt, men det forventes svært høy risiko ved ukontrollert spredning i andre europeiske land.

– En betydelig andel av befolkningen kan etter hvert bli smittet av det nye koronaviruset slik at sykdomsbyrden og belastningen på helsetjenesten kan bli stor, informeres det.

Målet er å utsette starten av innenlands smitte av viruset lengst mulig ved å stanse videre smitte fra de første importtilfellene.

– Når epidemien er i gang i landet, kan belastningen på helsetjenesten bli stor. Vi vil derfor forsøke å bremse spredningen slik at epidemikurven avflates, epidemien spres over en lengre periode og færre smittes totalt, forklarer avdelingsdirektør Line Vold og overlege Preben Aavitsland i brevet.

Når epidemien er i gang i landet, kan belastningen på helsetjenesten bli stor.

Tiltak

Et tiltak er at smitteverntiltakenes antatte nytte må veies mot deres sekundære effekter på enkeltpersoner og samfunnslivet. - Nå er vi i en fase der hvert tilfelle skal oppdages og isoleres, og videre smitte stoppes. Det krever aggressiv gjennomføring av tiltak (journ.anm: se faktaboks), oppfordrer Folkehelseinstituttet.

Nå er vi i en fase der hvert tilfelle skal oppdages og isoleres, og videre smitte stoppes.

Ved en ytterligere neste fase opplyser Folkehelseinstituttet om at de vil komme tilbake med råd for å bremse spredningen når epidemien er i gang i landet.