– Vi svært glade for å ha vunnet frem i denne saken etter å ha brukt mye tid på å jobbe mot dette forslaget siden det ble kjent. Hadde forslaget blitt vedtatt, ville det fått dramatiske konsekvenser for kraftkommunene i Norge, blant annet oss i Kvinesdal, sier Kvinlaug til Kvinesdal24.

Vi svært glade for å ha vunnet frem i denne saken etter å ha brukt mye tid på å jobbe mot dette forslaget siden det ble kjent.

Saken har blant annet blitt omtalt av Avisen Agder og Fædrelandsvennen.

37–38 millioner

Høsten 2019 foreslo et ekspertutvalg å avvikle ordningen som gir vertskommunene for vannkraftverk direkte skatteinntekter. Ifølge Fædrelandsvennen ville kraftkommunene totalt miste rundt tre milliarder kroner i inntekter fra vannkraftverkene om utvalgets forslag ble vedtatt. For Kvinesdal ville dette betydd et tap i skatteinntektene på flere titalls millioner kroner.

– Ifølge beregninger vi har gjort, blant annet i samarbeid med KS, viser at dette ville handle om 37-38 millioner kroner årlig, noe som ville vært dramatisk for Kvinesdal om den politikken ble gjennomført. Det har derfor vært viktig for oss bruke våre kanaler og interessefellesskap for alt det er verdt, så vi er glade for å ha nådd frem og at de har lyttet til oss og nådd frem. Hadde forslaget gått gjennom, så ville det vært et brudd på en 100 årig samfunnskontrakt som har vært med kommuner med vannkraft, så derfor er det viktig at dette forslaget nå blir lag vekk, sier Kvinlaug.

Forutsigbarhet

Han forteller at både kraftkommunene og Energi Norge, som representerer kraftbransjen har stått sammen om motstanden mot dette forslaget da de mener at forslaget kraftskatteutvalget kom med ville gitt urimelige konsekvenser for kommunene. Han pustet naturlig nok lettet ut da beskjeden kom, og er glad for at det har kommet en avklaring i denne saken.

– Det gjør at vi nå kan legge vekt på forutsigbarhet i tiden fremover, blant annet i forhold til budsjettering, sier Kvinlaug.