Manglene gjelder fareanalysen på kjøkkenet og allergenmerkingen av maten som serveres, fremgår det av en rapport som er sendt ut etter et tilsynssbesøk på aldersinstitusjonen tirsdag 16. januar.

I fareanalysen er listeria nevnt spesielt som en bakterie som kan vokse. Kjøkkenet har en skrifltig rutine for produksjon, frambud og servering hvor risikoreduserende tiltak mot vekst av listeria er nevnt. I fareanalysen er imidlertid ikke de tiltakene som er nevnt i denne rutinen tatt med som risikoreduserende tiltak i forhold til vekst av listeria i maten.

Når det gjelder allergenmerking av maten, bemerker Mattilsynet at bo- og dagsenterets kjøkken har merket noen retter i kafeen med informasjon om kun allergener, og andre med full næringsdeklarasjon på små etiketter.

– Dette kan for eldre mennesker være forvirrende og vanskelig å lese ettersom skriften på etikettene var liten, skriver Mattilsynets avdelingssjef, Nina Merete Vehus i rapporten etter tilsynet, som er sendt til Kvinesdal kommune.

Hun viser til at noe av hensikten med kravet om allergenmerking er nettopp at informasjonen skal være lett tilgjengelig skriftlig og lett å forstå. Dette for at kundene enkelt skal finne informasjonen selv uten å måtte spørre betjeningen.

– Vi anbefaler derfor at dere benytter samme metode for merking av allergener i kafeen, skriver Vehus.

I regelverket er det listet opp 14 bestemte allergener det skal informeres om. Disse er glutenholdige kornslag, nøtteslag, peanøtter, selleri, sennep, sulfitt, lupin, sesam, bløtdyr, fisk, skalldyr, soya, melk og egg.

Mattilsynets inspektør var ikke bare misfornøyd. Kjøkkensjef Merete Grøtteland, som var til stede under inspeksjonen, og hennes kolleger får også skryt.

– Kjøkkenet var i god stand og fremstod som rent og ryddig under inspeksjonen. Lokaler og utstyr var i generelt god stand, heter det blant annet i tilsynsrapporten.

Hovedkjøkkenet på Kvinesdal bo- og dagsenter lager mat til omsorgssenterets 60 beboere , samt til cirka 30 hjemmeboende eldre i Kvinesdal kommune. I tillegg har de kafé på omsorgssenteret som selger kaker og dagens middag. Middagsmaten tilberedes som kok-server.