– Likevel er det et stort problem for de det gjelder. Ettersom hva jeg er klar over, er det kanskje tre-fire tilfeller vi har tatt tak i. Samtidig er det alltid mørketall på disse tingene, sier Tøri Johannessen, rektor ved Kvinesdal ungdomsskole.

Hun kommenterer fenomenet i forbindelse med at Lister24 skriver at sosionom ved Lyngdal ungdomsskole, Barbro Hauge, sist fredag sendte ut en melding til alle foresatte til elever ved skolen med informasjon om den såkalte «mobbe-appen» Sarahah. Flere elever ved Lyngdal-skolen har opplevd å få få hets og hatmeldinger via denne appen. På Lister24 gjengis blant annet en av meldingene som er sendt til en jente - med grovt og krenkende innhold.

Elever ved Lyngdal ungdomsskole har mottatt hets og hatmeldinger via appen Sarahah. Nå advarer sosionom Barbro Hauge ved skolen foreldre og foresatte. Foto: Olav Hoel

På Kvinesdal ungdomsskole har de blant annet hatt fokus på temaet i skoletimene, hvor de også annen hver måned gjennomfører elevrådets trivsels-/ mobbeundersøkelse.

– Vi synes det er kjempebra at Lyngdal ungdomsskole har sendt ut informasjon til foreldrene om dette, men vi har per nå ikke ansett det som nødvendig hos oss. Det betyr ikke at det ikke kan bli aktuelt hos oss på et gitt tidspunkt. Vi har til nå jobbet forebyggende i klassene og tatt det med elevene, sier Johannessen.

Selv om de driver med forebyggende tiltak og jobber for å begrense omfanget, ser hun ikke bort fra at tendensen på sosiale medier vil øke.

– Det er en skremmende utvikling. Man føler seg hjelpeløse, ikke bare elevene og de som opplever det, men også de rundt. I dag er man omgitt av sosiale medier og kanaler som kan brukes ødeleggende, og som for elevene nesten er umulig å slå av. Men selv om man kan føle seg hjelpeløse er det desto viktigere å fokusere med uforminsket kraft på dette problemet, sier Johannessen.