– Vi har vurdert mottatte innspill og kommentarer, og kan ikke se at disse gir grunnlag for å endre våre tidligere vurderinger. NVE finner ikke, ut fra dagens kunnskap, grunnlag for stans i anleggsarbeidene ved Buheii vindkraftverk, skriver seksjonssjef Øyvind Leirset og rådgiver Magnus Tandberg Holth ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Alltid være usikkerhet

Det er en rekke momenter som gjennomgås i saken, som hensyn til naturmangfold og naturmangfoldloven. Motstanderne av Buheii vindkraftverk-arbeidet mener blant annet at arbeidet bryter Naturmangfoldloven.

– Det vil alltid være usikkerhet knyttet til virkningene av vindkraftverket. NVE satt derfor vilkår om kartlegging, forelegging av resultater og forslag til eventuelt avbøtende tiltak og restriksjoner i anleggsarbeidet av hensyn til hønsehauk, hubro og kongeørn, for å avbøte denne usikkerheten og den samlede belastningen for fugl, skriver NVE blant annet.

De formidler også at NVE ikke har holdepunkter for at tiltaksplan for hekkende kongeørn ikke følges, eller at det sprenges nærmere enn 1000 meter fra det aktuelle redet.

Beklagelig

Kravet om stans ble sendt inn av Naturvernforbundet, Naturvernforbundet i Agder, La Naturen Leve og Norsk Ornitologisk Forening Vest-Agder om anleggsstans for Buheii vindkraftverk.

Leder for Naturvernforbundet i Agder, Peder Johan Pedersen, sier til Lister24 at vedtaket er beklagelig.

– Vi finner det høyst forunderlig fordi det er påvist hekketid, og avstanden til reir er vi alle enige om. De som driver anleggsarbeidet er langt innenfor avstandsgrensen som NVE bør legge til grunn og som legges til grunn i MTA-planen. De har bare pålagt stans i sprenging innenfor hensynsgrensen. Men all annen aktivitet har pågått i flere uker og vil pågå fremover. Det blir graving, planering av vei, utkjøring av tømmer og mer, så vi frykter at det vil påføre Naturmangfoldloven - og særlig hekkende fulger - skade. Vi er redd for at kongeørnparet vil oppgi reiret sitt, sier Pedersen.

– Dårlig

Han mener det er altfor dårlig registrering av andre arter i samme område og lenger inne som ikke er påvist.

Pedersen legger også til at de finner det uakseptabelt at det har blitt opp til Bukken & havresekken å vurdere i saken, og at ikke det tillegges et uavhengig og frittstående organ.

– Et annet moment er at denne saken viser hvor svak rettsvern og beskyttelsesvern naturen har i Norge. Her har vi påviselige brudd på avstandsregler som staten har fått av faglige organ som har vurdert dette, og de vil ikke ta hensyn til det. Vi sliter med forståelse for sårbarheten til naturen.

Pedersen formidler at de vil gå videre med denne saken på flere måter.

Dokumentert

NVE begrunner at de finner det dokumentert at arbeidet med Buheii vindkraftverk skjer innenfor rammen til konsesjonen, godkjent i detaljplanen/MTA og øvrige tillatelser gitt av NVE. De finner derfor ikke grunnlag for stans i anleggsarbeidene.

Beslutningen om ikke å ta anmodningene til følge er ikke et enkeltvedtak som kan påklages, opplyses det.