Leserinnlegg

Fra mitt ståsted er det positive toner å spore fra lokale politikere i Lister angående den massive utbyggingen av vindkraft mange av oss frykter.

Overskriften er en spissformulering. Som vindkraftmotstander må man for tiden ta i litt for å skille seg ut fra mengden. Jeg vil peke på en problemstilling mange kanskje glemmer. Som grunneier i Flekkefjord og Kvinesdal har jeg gjennom de ti siste årene blitt alt for godt kjent med disse prosessene.

Til alle lokalpolitikere med et standpunkt mot videre utbygging av vindkraft på land vil jeg si følgende:

Løft det opp på sentralt, nasjonalt plan. Bruk energien på egne partier, programkomitéer, valgkomitéer og egne kontakter. Det er på Stortinget dette vil avgjøres, og det gjelder også våre lokale prosjekter.

Lokale vedtak kan bli en farlig sovepute som til sist får liten verdi. Så lenge det ikke gis en lovfestet kommunal vetorett, eller enda bedre – et stortingsvedtak mot vindkraft på land, vil område etter område bygges ned ettersom de politiske vindene skifter. Nylig viser blant annet Åseral og Siragrunnen at til og med avslåtte konsesjoner ikke avskrekker utbyggere fra å prøve på nytt, kun 2-3 år etter forrige avslag på konsesjon. Vern må man kjempe for kontinuerlig. Utbygging skal bare vedtas én gang, så er det gjort. At de sentrale føringer begrenses til at kommunene skal ha «nest siste ord» og «sterk innflytelse» blir fort en forbigående trøst. Det føles som trygt og farbart farvann, men skjuler en farlig felle: Til nå har 90 av 91 bygde og konsesjonerte vindkraftanlegg har hatt lokal støtte. Med godt tilfang av prosjekter med kommunal støtte, er det ikke noe problem for NVE og departement å gi kommunen «nest siste ord» og «stor innflytelse». Ofte nok har kommunens ord vært «JA». Nå er vinden kanskje i ferd med å snu. Man kan forvente at kommune etter kommune stemmer «NEI», og at område etter område får lokale vedtak mot utbygging. Jeg regner ikke med at NVE og deres kumpaner da vil sitte stille, løfte lokaldemokratiets fane og se at vindkraftsatsningen deres stagnerer. Jeg frykter at kommunene i større og større grad vil overkjøres, i takt med at lokal motstand øker.

Så kjære politikere – og alle dere andre – løft dette inn på Stortinget. Det er der det skjer. Veien fra Lister til Løvebakken er mye kortere enn mange tror, og det finnes motstand i alle partier. Fortsett å fatte lokale vedtak mot vindkraft på land, men ikke stol på at kommunestyrevedtak gir et varig vern!

Hans Are Vatland