MANDAL Mandal Maskinering AS nådde bunnpunktene i 2011 og 2012 da underskuddet lød på rundt 11 millioner begge år. Tallene bedret seg betraktelig de påfølgende to årene, men fremdeles tapte bedriften penger.

– Årene 2013 og 2014 tapte fremdeles bedriften penger og mye av grunnen var at vi hadde for gamle og lite effektive maskiner. Vi kvittet oss derfor med halvparten av maskinparken, og begynte å investere i nye og effektive maskiner. Vi måtte dermed si opp halve arbeidsstokken for å holde det gående. I den perioden var vi nede i 10–12 ansatte. Men så har vi forsiktig bygget oss opp igjen, sier daglig leder Rune Fredriksen.

I 2016 kom et gjennombrudd i form av en stor tiårskontrakt med Volvo. Dette har sikret Mandal Maskinering en solid grunnomsetning i årene framover.

– Så skal vi bygge videre sten på sten. Vi har investert i nye og moderne maskiner og dette må vi også fortsette med i årene fremover - det er vi nødt til om vi skal være konkurransedyktige. Vi prøver å automatisere så mye som mulig. Samtidig trenger vi menneskene, sier Fredriksen.

Måtte ta grep: Rune Fredriksen forteller at det måtte flere grep til for å snu underskuddet til overskudd. Og han visste det ville ta tid. Foto: Jens Saanum Bessesen

Vil over 40 mill.

Årene fra 2008 til og med 2016 viser kontinuerlig underskudd på alt fra 800.000 kroner til drøye elleve millioner. I 2017 var endelig overskuddet et faktum – med et positivt resultat før skatt på 853.000 kroner.

– Vi har fått ned kostnadsnivået og snudd skuta. Vi gikk fra 20 millioner i omsetning i 2016 til 34 millioner i 2017. I år skal vi klare 40 millioner, sier han.

Nøkkeltall – Mandal Maskinering AS

(tall i hele tusen)

År201520162017
Omsetning24.79220.34533.742
Resultat før skatt-1687-949853
Sum eiendeler23.50629.67132.472

Med en egenkapitalandel på 41,79 prosent regnes soliditeten som meget god.

Kilde: Bisnode

Senest for en uke siden investerte Mandal Maskinering i en ny maskin. Totalt vil de i år investere syv til åtte millioner kroner på å oppgradere og modernisere maskinparken.

Slike investeringer har vært helt nødvendig. For på et tidspunkt var mandalsbedriften som holder til på Jåbekk akterutseilt på teknologifronten i forhold til konkurrentene.

– Selv om menneskene her var flinke, gikk maskinene for sent. Nå kan de ansatte gjøre jobben på dagtid, mens maskinene surrer og går utover kvelden og natta. Da blir det mye mer effektivt, sier Fredriksen.

Moderne: De nye maskinene tar seg av mye av arbeidet som før tok unødvendig mye tid. Mens de ansatte går hjem durer maskinene både dag, kveld og natt. Foto: Jens Saanum Bessesen

Oljekrisa hell i uhell

Da snuoperasjonen begynte hos Mandal Maskinering fikk de seg et nytt skudd for baugen i form av oljekrisa. Mye av jobbene som ble gjort var inn mot oljebransjen. Men krisa skulle vise seg å bli hell i uhell for bedriften.

– Jobbene forsvant nesten over natta. Dermed var vi nødt til å lete etter andre segmenter som kunne kompensere for omsetningen. Det har vi jobbet veldig med, og nå har vi flere bein å stå på, sier Fredriksen.

Nå har de spesialisert seg i fire segmenter – skipsindustri og verft, olje- og gassindustri, industri og bergverk og automotive-bransjen.

– Så selv om det ene markedet skulle reduseres, vil ofte andre segmenter kompensere for det markedet som svekkes, sier han.

Fredriksen nevner også at de for tiden holder på med sin første ordre for Cern. Dette tror han kan bli en fremtidig referansekunde.

Tålmodig eier

I 2011 ble Mandal Maskinering kjøpt opp av Nøsted Kjetting AS og ble en del av paraplyorganisasjonen Nøsted Gruppen. Da Fredriksen kom inn i 2012 var oppkjøpet fullført. Men overskuddet lot vente på seg.

– Det at vi har eiere som har hatt tålmodighet er utrolig viktig. De har hatt troa på oss og anerkjent at ting tar tid. For denne prosessen har tatt lengre tid enn vi trodde. At Nøsted er eier er vi veldig glad for. Ikke bare hadde han tålmodighet og så potensialet hos oss, men han har også lokal tilhørighet, noe som er veldig bra, sier Fredriksen.

Til Lindesnes sier Alf Arne Nøsted at de som eiere har beholdt troen på at det skulle snu.

– Det er tydelig at de har jobbet godt. Det har tatt sin tid å få det i orden siden vi overtok i 2011, men det ser mye bedre ut nå, sier Nøsted som er styreleder i Mandal Maskinering AS.

Han mener bedriften nå fortjener litt medgang.

– Det har vært en engasjert gjeng som har tatt mange harde runder i form av salg av maskiner og oppsigelser av ansatte. De har fått føle på hvordan det er i motgang. Så hvis de kan ha litt medgang er det dem vel unt, sier han.

– Hvordan ser du på tiden framover?

– Inneværende år ser det veldig bra ut med økning på budsjettene. Volvo er en stor kunde, og etter omstillingen til andre segmenter har de nå også fått fart flere steder. Det ser vesentlig bedre ut, sier Nøsted.

Mindre fysisk arbeid

Lærling Ole Peder Berge, som har vært hos Mandal Maskinering i rundt tre år, sier at de høymoderne maskinene har sørget for med trivsel og mindre stress på jobb.

Mer tid til programmering: For Ole Peder Berge og de andre på gulvet er det blitt mindre fysisk belastning. Nå kan han gå i gang med den neste oppgaven mens maskinen ferdigstiller den forrige. Foto: Jens Saanum Bessesen

– Maskinen sviver hele tiden. Med det kan vi ta fatt på nye programmeringer mens den pågående jobben produseres. Nå slipper vi også mye unødvendig arbeid, og livet på jobb har blitt greiere og raskere totalt sett, sier Berge.

Jakob Ramvik på fabrikken har vært på kurs i Tyskland og på UiA Grimstad og lært seg å bruke en stål-3D-printer – landets første av sitt slag.

– Vi har sett viktigheten av å være i forkant med ny teknologi, og samtidig ha mennesker med rett kompetanse, sier daglig leder Fredriksen.

For selv om maskinene nå gjør mye av arbeidet, er det menneskene som fremdeles er viktigst.

– Og da vil vi aller helst ha lokale, og forsøke å sikre oss de beste menneskene som bor i Mandal. Det er litt for galt når vi må leie inn svenske operatører i stedet for å ha en ekte «mandalsgud» inn. I dag er vi nesten 30 ansatte og er dermed tilbake der vi var. Men vi trenger flere, og da ønsker vi helst mandalsungdommer som har høy kompetanse i cnc-faget, sier Fredriksen.

Ser resultatene

Snuoperasjonen er ikke komplett, men 2018 har fortsatt i det samme sporet som 2017. Mandal Maskinering har holdt seg innenfor budsjettet i årets fire første måneder.

I fremgang: All grunn til å smile for Mandal Maskinering. Fra venstre kvalitetsleder Geir Johnsen, produksjonskoordinator Merhawi Berhe, driftsleder Tor Edwin Engedal og daglig leder Rune Fredriksen. Foto: Jens Saanum Bessesen

Som leder har Fredriksen nå en langt lettere hverdag på jobb.

– Det kan være tungt å lede en bedrift i motgang, selv om man lærer mye. Det har vært viktig å beholde optimismen og tålmodigheten overfor de ansatte. Det ser vi resultatene av nå, sier han.

Fredriksen er også positiv til alt det spennende som skjer i Mandal.

– Det er en optimisme i hele regionen. Den holdningen smitter over på oss og de ansatte, sier han.