Helsedirektoratet har gitt klarsignal til at kor, korps, orkestre og andre musikklag kan få spille sammen igjen.

Forutsetningen er to meters avstand mellom hver person, maksimum 30 personer samlet og null berøring av andres instrumenter og utstyr.

– Vi har ikke hatt øvelser siden det ble lukket 12. mars. Men på mandag skal vi møtes, så det blir gøy. Det blir ikke i det vanlige lokalet, for vi må ha et større. For oss som er under 30 medlemmer i korpset, kan vi være med alle sammen, men vi må holde avstand, sier Grimstad, og refererer da til kravene fra Helsedirektoratet.

Vi har ikke hatt øvelser siden det ble lukket 12. mars.

Foreløpig er det ikke helt klare planer for Kvinesdal musikkorps på 17. mai, ifølge leder Per Anders Grimstad. Foto: Privat

Uvisst

Kvinesdal musikkorps er foreløpig helt uvitende om hvordan programmet blir for deres del på nasjonaldagen.

– For vår del har situasjonen (med koronaviruset, journ.anm) betydd at konserter vi skulle hatt i vår ble avlyst. Og vi vet ikke hvordan det blir på 17. mai. Vi har ikke vært i kontakt med kommunen eller komiteen. Vi kommer til å spille, men jeg vet ikke hvordan programmet blir.

Etter det han vet skal de ha møte i neste uke, så da får de kanskje mer opplysninger.

Kvinesdal musikkorps i aksjon på 17. mai i 2018. Foto: Stine Grønolen
– Nå jobber vi frem mot 17. mai. Da planlegger vi å marsjere i bygda på Borhaug og på hovedveien, for der er det jo så bredt, sier dirigent Nadia Køhn (t.v). Foto: Svein Morten Havaas

17. mai-forberedelser

Borhaug musikkorps samlet seg i forrige uke for den første felles øvelsen på lenge - med god avstand mellom seg, riktignok. Borhaug musikkorps har øvelse hver mandag og onsdag, forteller dirigent Nadia Køhn. Da benytter de seg av fotballbanen, med fem og fem personer i grupper.

– Nå jobber vi frem mot 17. mai. Da planlegger vi å marsjere i bygda på Borhaug og på hovedveien, for der er det jo så bredt. Da går vi nok i tre rekker med tre på rekken. Blir vi for mange deler vi oss kanskje i to korps med 20 personer på hver. Så får vi se hvor mange som blir med.

Ifølge Køhn er det valgfritt å delta, men med den gode oppslutningen de har hatt nå ser det lovende ut.

– Det er trist at det er blitt som det er, men oppi det hele blir jo dette positivt. Det blir minner for livet, konstaterer Køhn.

Skal ikke marsjere

Lyngdal brass har sagt ja til å spille under nasjonaldagen, men takket nei til marsjering.

– Vi hadde en øvelse ute i det fine været i går med to meters mellomrom mellom oss, men jeg vet ikke hvordan vi skal gjøre det på 17. mai enda. Vi har ikke vært på skolen enda heller, det må jeg først undersøke om vi kan. Men vi har sagt ja til å spille på 17. mai, forteller formann Tanja Årnes.

Avstanden mellom Alleen og kirken i Lyngdal blir rett og slett for lang. Dessuten er det folketomme strekninger også, påpeker hun.

– Vi er en del som uansett ikke kan marsjere. Det blir litt for kort tid. Men at vi kanskje spiller noe på rådhuset når de åpner med talen, og kjører opp til kirken for å spille noe der, det kan være mulig. Noen må jo spille utenfor gamlehjemmet også, men om det blir oss, det vet jeg ikke.

Foreløpig er ingenting klargjort.

Men en ting er sikkert: det var godt å kunne samles igjen.

– Det er kjedelig å være alene så lenge! stadfester Årnes.