– FHI har stor forståelse for at stengte skoler har gjort det vanskelig å gjennomføre skolevaksinasjoner som normalt de siste månedene. Vi vil likevel minne om Helsedirektoratets anbefalinger om å opprettholde eller gjenopprette normal aktivitet i helsestasjon, skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom, slik at vaksinasjoner i henhold til barnevaksinasjonsprogrammet blir gjennomført, skriver seksjonslege Are Stuwitz Berg og seniorrådgiver Jeanette Stålcrantz fra Folkehelseinstituttet til alle landets ledere for helsestasjons- og skolehelsetjenestene, kommuneleger og rådmenn.

Det er tallene fra Nasjonalt vaksinasjonsregisteret SYSVAK som taler om nåværende status på skolevaksinasjon, som er forsinket på grunn av skolestenging ved covid-19-utbruddet.

– Etter gjenåpning av skolene er det nå viktig at det legges til rette for at vaksinasjon med andre dose HPV-vaksine blir gjennomført før sommeren i alle kommuner. Mange har sannsynligvis allerede lagt planer for dette. På grunn av overgang fra barne- til ungdomsskole etter 7. klassetrinn kan det bli mer utfordrende å følge opp disse barna til høsten enn nå før sommerferien. Det samme gjelder vaksinasjon av elever i 10. klassetrinn som mangler sin siste dose vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio (DTP-IPV), før de forlater grunnskolen, opplyser de.

Folkehelseinstituttet har laget en veileder for helsestasjons-og skolehelsetjenesten med råd for gjennomføring av konsultasjoner og undersøkelser i denne delen av helsetjenesten.