Dét sier generalsekretær Hans Morten Lossius i Norsk Luftambulanse.

Appen han snakker om, er «Hjelp 113». Fra denne kan man ringe alle nødnummer med én knapp, og appen sender din nøyaltige posisjon til nødsentralen. Dette sparer redningsmannskapene verdifull tid på.

– Det er frustrerende. Vi vet at en person trenger vår hjelp, og vi har utstyr og kompetanse. Vi er i området, men må bruke verdifull tid på å lete etter vedkommende, uttaler pilot Geir Arne Mathiesen i Norsk Luftambulanse i en pressemelding.

Han snakker da om folk i nød som ikke bruker appen.

– Ofte vet ikke folk hvor de er, og i en stresset situasjon kan det være vanskelig å forklare selv kjente plasser. Da er det enkelt å trykke på en knapp og vite at 113-sentralen automatisk får nøyaktig informasjon om hvor du er, vektlegger piloten.

Da er det enkelt å trykke på en knapp og vite at 113-sentralen automatisk får nøyaktig informasjon om hvor du er

Liv og død

Appen er aktuell nå med tanke på høstferien og at mange kommer til å bevege seg mer ute i naturen enn vanlig. Skulle man havne i en situasjon som krever hjelp, kan minuttene være kritiske.

– Vi har hatt mange situasjoner der det står mellom liv og død hvor vi ikke vet hvor innringer er. Samtidig som vi skal veilede i førstehjelp på stedet, må vi forsøke å finne ut hvor vedkommende befinner seg. Å få hjelpen raskt fram er det som til syvende og sist ofte er avgjørende for om pasienten overlever, sier sykepleier Thomas Christensen ved 113-sentralen i Oslo.

Vi har hatt mange situasjoner der det står mellom liv og død hvor vi ikke vet hvor innringer er

Kan redde 20 liv i året

Appen er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse og har allerede blitt lastet ned over 1,4 millioner ganger. Den er en del av dugnaden «Sammen redder vi liv» i samarbeid med Helsedirektoratet.

Direktoratet oppfordrer alle til å ha appen på smarttelefonen sin.

– Vi kan faktisk redde rundt 20 liv hvert år hvis alle ringer 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans kan det bety forskjellen på liv og død, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet i pressemeldingen.

Vi kan faktisk redde rundt 20 liv hvert år hvis alle ringer 113 fra denne appen

Hjertestartere

I appen er det også en oversikt over tilgjengelige hjertestartere i området. Dette er et offentlig hjertestarterregister som er implementert i appen.

– Vi vet at rask hjerte- og lungeredning og bruk av hjertestarter redder liv. Ved å komme raskt til med en hjertestarter kan man bidra til å redde liv. Samtidig er det viktig å presisere at man bør være en eller to personer som gjør hjerte- og lungeredning mens en tredje person kan løpe for å finne nærmeste hjertestarter, sier Lossius.

Ved å komme raskt til med en hjertestarter kan man bidra til å redde liv

Hvis du klikker på denne linken, så finner du mer informasjon om appen og en video som viser hvordan man installerer den.