Onsdag klokken 12.00 testet Sivilforsvaret signalet «Viktig melding - lytt på radio» i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg. Dette for å sjekke at de faktisk virker.

Men dersom du oppholdt deg i Kvinesdal så hørte du ikke noe. Ikke fordi de ikke virker, men fordi de er fraværende.

Halvparten hører dem

Rundt om i landet er det cirka 1.250 varslingsanlegg med sirener som kan bli brukt både i fred og krig for å varsle befolkningen ved akutt fare.

– I fredstid kan varslingsanleggene blant annet brukes ved industriulykker med påfølgende utslipp av giftige eller farlige stoffer. Mens i krig kan anleggene brukes ved fare for flyangrep, ifølge sjef Tore Ketil Stårvik for Sivilforsvaret i en pressemelding i forkant av onsdagens test.

Anleggene er plassert i byer og tettesteder og kan høres av omlag halvparten av befolkningen, ifølge Sivilforsvaret.

I vår landsdel er nærmeste varslinsanlegg i Egersund i vest og Kristiansand i øst.

På dette kartet kan du se hvor i landet Sivilforsvaret har varslingsanlegg.

Kan flyttes

– Anleggene er plassert ut for å dekke størst mulig andel av befolkningen, men det er, som oppgitt i pressemeldingen, kun rundt halve befolkningen som oppholder seg i dekningsområdet for disse, opplyser seksjonssjef Geir Ellingsen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Lister24.

– Utplasseringen ble gjort på bakgrunn av konsekvens og risikovurderinger og befolkningstetthet. De enkelte sivilforsvarsdistrikt kan i samråd med lokale myndigheter vurdere plasseringen å eventuelt flytte anlegg dersom det vurderes hensiktsmessig, legger han til.

Utplasseringen ble gjort på bakgrunn av konsekvens og risikovurderinger og befolkningstetthet

Politi og kommune

– Hvordan varsles folk som bor i områder uten varslingsanlegg dersom noe skulle skje?

– Varsling og informasjon til befolkningen ved ulykker eller hendelser i fredstid gjøres av politiet eller kommunen, og vi henviser til lokale myndigheter for lokale planer for dette. I en krisesituasjon med bortfall av EKOM kan det være behov for lavteknologiløsninger som varsling og informasjon formidlet med høyttalere i biler, eller ved å gå fra dør til dør, opplyser Ellingsen.

I en krisesituasjon med bortfall av EKOM kan det være behov for lavteknologiløsninger som varsling og informasjon formidlet med høyttalere i biler, eller ved å gå fra dør til dør

Anbefaler utbygging

På spørsmål om det er planer om å sette ut varslingsanlegg litt mer jevn ut over landet, svarer seksjonssjefen at DSB ar anbefalt at antall tyfonanlegg i Sivilforsvaret bygges ut og tilpasses nye bosetningsmønster og risikoområder.

– Dette for å sikre at befolkningen kan varsles under uønskede hendelser i hele krisespekteret selv om mobilnettet er falt ut, sier ELlingsen.

– DSB arbeider også på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet (JD) med utarbeide kostnadskalkyler for et nasjonalt mobilbasert varslingssystem. Flere kommuner har tatt i bruk slike system i dag.