Den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba har oppfordret verden til å anerkjenne Holodomor som en folkemordshandling mot befolkningen i Ukraina.

– Jeg oppfordrer alle nasjoner til å støtte Ukraina ved å anerkjenne Holodomor, Stalins styrte hungersnød i 1932-1933, som folkemord på det ukrainske folket. Vi skal markere dets 90 år i november. Anerkjennelse er veldig viktig nå, når Russland begår et nyttfolkemord, lød det i denne oppfordringen.

– Når en spør folk om de vet hva Holodomor er, er det får som kan gi svar i dag. Hvert år, vanligvis den fjerde lørdagen i november, minnes det internasjonale samfunnet de millioner av ofrene for Holodomor i 1932-1933 i Ukraina – et av de største folkemordene i menneskets historie organisert av det sovjetiske totalitære regimet mot det ukrainske folket, sier Per-Kaare Holdal i Support to the people of Ukraine, som er arrangør av minnedagen i Lyngdal lørdag.

Lørdag formiddag 3. desember vil minneseremonien Holodomor finne sted i Lyngdal kulturhus og Klokkegården med ordfører Jan Kristensen og dr. Liliia Honcharevych, Charge'd affær ved Ukrainas ambassade i Norge som hovedtalere.

– Deltakelse i minneseremonien er gratis og det vil bli utdelt fakkel for de som ønsker delta i fakkeltoget fra kulturhuset til Klokkergården, opplyser Holdal.

Det vil i tillegg bli arrangert et fakkeltog fra kulturhuset til Klokkergården hvor det skal legges ned kornaks ved det ukrainske minnesmerke.

– Lyngdal kommune var den første i Norge som reiste et ukrainsk minnesmerke over den innsats som ukrainske soldater gjorde for oss under 2. verdenskrig. Lyngdal har vist en solidaritet og støtte til den ukrainske folket som er beundringsverdig, avslutter Per-Kaare Holdal.

Lørdag vises for øvrig også utstillingen «Vikingene i Kyiv» i Lyngdal kulturhus. Det blir bare en visningsdag.

Utstillingen består av 18 store plakater, og gir innblikk i hvordan de historiske båndene mellom Skandinavia og dagens Ukraina ble dannet for mer enn tusen år siden. Publikum kan også se filmen museet har produsert til utstillingen, og se en av de få mynter som fant veien fra Kyivriket til Norge.

– Vi i S2pU ble kontaktet av Den ukrainske ambassaden i Oslo med forslag om å lage denne utstillingen i samarbeid med Lyngdal kommune og vi er nå stolte over å kunne presentere den, sier Holdal.