Bruken av diabetesmedisinen Ozempic har eksplodert i Norge og ellers i Europa de siste årene. Nå har det dukket opp falske og potensielt livsfarlige utgaver.

Ozempic er egentlig ment for behandling av diabetes type 2 – men den aktive ingrediensen i produktet er semaglutid, som kan redusere appetitten og medføre vektreduksjon. Det har derfor blitt svært populært som slankemiddel, også i Norge.

Dette har ført til mangel på diabetesmedisinen og nå også til falske utgaver som inneholder vanlig insulin og som kan være farlig for helsen. I Østerrike er flere innlagt på sykehus med symptomer som hypoglykemi (svært lavt blodsukker som kan føre til bevisstløshet) og anfall, skriver Dagbladet.

Til avisen opplyser Legemiddelverket at det så langt ikke er avdekket at falske Ozempic-pakninger har blitt tatt inn i legal legemiddelkjede i Norge.

Ifølge Tolletaten har de registrert flere forsendelser av Ozempic fra utlandet til Norge. Det er ukjent om forsendelsene av Ozempic var falske ettersom de ble destruert uten å undersøkes nærmere.

(©NTB)