Dét sier fungerende politistasjonssjef Jan Åge Sakariassen i Farsund og Lyngdal til Lister24. Han opplyser fredag at politiet har noen mistenkt etter brannen i Lyngdal, men at ingen er pågrepet ettersom politiet ikke pågriper mindreårige. Han kan ikke si noe mer om dette utover at den/de mistenkte er beboer på institusjonen.

Det var like etter klokken 20.00 onsdag at både politi og brannvesen opplyste via Twitter om en brann i et hus i Nordliveien i Lyngdal.

Det ble etter hvert mye røyk fra og store flammer i bygget, som ble totalskadet i brannen. Røyken fra brannen kunne sees i stor avstand. Nærliggende hus ble også evakuert i en periode på grunn av fare for spredning. Brannvesenet jobbet med slukking og etterslukking i flere timer for å hindre ny oppblussing.

Mange avhør

Fungerende politistasjonssjef Jan Åge Sakariassen i Farsund og Lyngdal opplyser til Lister24 torsdag at det fremdeles gjenstår en del arbeid før man kan si noe mer nøyaktig om hvor og hvorfor det begynte å brenne i barnevernsinstitusjonen.

– Vi holder på med etterforskningen nå. Vi kartlegger de faktiske forhold før og etter brannen. Det var flere personer i huset da brannen startet, i alle fall tre ungdommer og en ansatt, kanskje flere. Vi bruker en del tid til avhør, blant annet. I tillegg er krimteknisk på stedet og gjør undersøkelser for å se om de kan si noe om årsaksforholdene, sier Sakariassen.

Det som imidlertid er kjent, er at det også var et branntilløp i samme hus så sent som dagen før. Da begynte det å brenne i en madrass.

– Det er klart vi ser dette i sammenheng, sier Sakariassen.

Det var flere personer i huset da brannen startet, i alle fall tre ungdommer og en ansatt, kanskje flere.

Flammene stod opp av huset og røyken kunne sees fra lang avstand da brannen var på sitt mest heftige onsdag kveld. Foto: Lister24-tipser

Oppfordres til å tenne på

Brannen i Nordliveien i Lyngdal onsdag kveld er den andre brannen i en barnevernsinstitusjon i politidistriktet på få uker. Bare knappe tre uker tidligere, 11. august, ble en enebolig i Bekkevik i Spind i Farsund kommune totalskadet i brann. Huset var leid ut til en barnevernsinstitusjon.

Dette huset i Spind ble leid ut til en barnevernsinstitusjon, og stod i fyr 11. august. Foto: Lister24-tipser

Sakariassen bekrefter at politiet ser de to husbrannene i sammenheng.

– Det er bekymringsfylt, slår han fast.

– Vi er kjent med et rykte som sier at ungdom som bor på barnevernsinstitusjoner over hele landet utfordrer hverandre til å sette fyr på stedet der de bor. Dette skjer for eksempel på Snap og TikTok, forteller han.

– Vi er kjent med et rykte som sier at ungdom som bor på barnevernsinstitusjoner over hele landet utfordrer hverandre til å sette fyr på stedet der de bor, sier fungerende politistasjonssjef Jan Åge Sakariassen i Farsund og Lyngdal. Foto: Cecilie Nilsen

– Hvorfor?

– Nei, det lurer vi også på. Det er uforståelig at de vil tenne på det eneste stedet mange av dem kan få hjelp, sier Sakariassen.

– Det er både trist, skremmende og utrygt å oppleve dette for både andre barn og unge som bor der, ansatte og naboer. Brannene kan utgjøre fare for liv, helse og omgivelser, påpeker han.

– Er det mistanke om at samme person kan ha tent på både i Farsund og Lyngdal?

– Nei, det har vi ingen mistanke om.

Politistasjonssjefen opplyser at selv om flere av beboerne på barnevernsinstitusjoner er under den kriminelle lavalder, så kan det være aktuelt med erstatningskrav i etterkant av denne type branner hvis de er påsatt med vilje. Foto: Torrey Enoksen

Jobber forebyggende

Ifølge den fungerende politistasjonssjefen er det totalt fem-seks private og offentlige barnevernsinstitusjoner i Farsund og Lyngdal. Noen av dem ligger i strøk med andre hus i nærheten, mens andre ligger mer i utkanten. I tillegg kommer institusjoner i nærliggende kommuner.

Spørsmålet nå er om man risikerer at flere av dem begynner å brenne.

– Tar politiet grep overfor andre barnevernsinstitusjoner?

– Vi har en god oversikt, og har tett dialog og bra samarbeid med institusjonene. Vi regner med institusjonene tar dette alvorlig og går gjennom rutiner. Vi i politiet bruker mye tid på ungdom som bor der, og jobber målrettet forebyggende ut fra den kapasiteten vi har. Det er en prioritet. Men det er ikke alltid det lykkes. Vi klarer ikke kontrollere enhver situasjon, sier Jan Åge Sakariassen.

– Dette er en sårbar gruppe. Alle ønsker at det skal gå bra med dem, legger han til.

Dette er en sårbar gruppe. Alle ønsker at det skal gå bra med dem.

En bygning i Lyngdal er overtent. Foto: Torrey Enoksen