Tyrkia og Syria ble mandag rammet av et nytt kraftig jordskjelv. Sørøst i Tyrkia meldes det om omkomne og flere hundre skadde.

Jordskjelvet hadde en styrke på 6,4, var om lag 2 kilometer dypt og hadde sitt episenter i byen Defne i den tyrkiske Hatay-provinsen, som grenser til Syria. Skjelvet inntraff ved 20-tiden lokal tid, og i timene etterpå ble det registrert en rekke etterskjelv.

I Hatay-provinsens hovedstad Antakya og flere andre byer har mange bygninger som hadde fått skader i skjelvene for to uker siden, rast sammen. Øyenvitner forteller om tilløp til panikk i byen, der støvskyer på nytt stiger opp fra ruiner.

Ifølge Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu er det hittil funnet tre omkomne og registrert over 200 skadde etter mandagens etterskjelv.

Folk er redde

Også i de syriske provinsene Idlib og Aleppo skal bygninger ha rast sammen og mange mennesker være skadd.

Seniorrådgiver Olav Andreas Saltbones Røde Kors forlot Aleppo tidligere mandag, men har vært i kontakt med hjelpeorganisasjonens samarbeidspartnere i byen der det bor rundt 5 millioner mennesker.

– Folk er redde og oppholder seg ute i gatene av frykt for nye skjelv, forteller han til NTB på telefon fra Damaskus.

Lever på gata

– Ambulanser kjører rundt og leter etter skadde, og bybildet er preget av lyden av sirener, forteller han.

Mottakssentrene er fulle av hjemløse, og fortsatt kommer det folk til sykehusene i Aleppo med skader de fikk 6. februar.

– På et av sykehusene som vi støtter, møtte jeg en bestemor som etter 13 dager kom for å få behandling for en brukket skulder. Hun fortalte at hun passet på sju foreldreløse barn, men at alle omkom i skjelvet. Nå lever hun på gata, forteller Saltbones.

Mange etterskjelv

Tyrkiske myndigheter har registrert over 6.000 etterskjelv siden det første kraftige jordskjelvet rammet grenseområdet mellom Tyrkia og Syria 6. februar.

Det offisielle dødstallet fra jordskjelvkatastrofen har passert 46.000. Av dem er over 41.000 mennesker funnet omkommet i Tyrkia, ifølge tyrkiske myndigheter.

Det fryktes at tallet på omkomne i Syria er langt høyere enn hittil kjent, men dette ønsker Saltbones ikke å spekulere i.

– Fokuset vårt er å hjelpe de overlevende, sier han.

NTB-Reuters-AFP

(©NTB)

NTB

Statsoppgjøret: Akademikerne og Unio går ut i streik

Riksmekler Mats Ruland informerer om den pågående meklingen i lønnsoppgjøret for statsansatte. Partene statsoppgjøret har frist til midnatt for å komme til en enighet i årets lønnsoppgjør. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Akademikerne og Unio går ut i streik etter at meklingen med staten ikke førte fram. Streiken rammer blant annet flere departementer, politiet og høyskoler.

– Vi aksepterer ikke at staten overkjører våre medlemmer med tvang, sier forhandlingsleder Guro Lind for Unio Stat i en pressemelding.

– Vi streiker for å beholde en avtale som sikrer at utdanning gir uttelling på lønnsslippen, sier leder Kari Tønnessen Nordli i Akademikerne stat.

Det er ennå ikke bekreftet enighet eller brudd når det gjelder LO og YS per 8.30 fredag morgen.

Trappes opp på mandag

Akademikerne har i forkant varslet at de vil ta ut 1240 ansatte i store deler av staten, blant annet i politiet og flere departementer. Fra mandag vil antallet trappes opp med totalt 1930 ansatte ute i streik.

Unio har varslet at de vil ta ut et lite knippe i streik fredag med en kraftig utvidelse fra mandag – med 1600 medlemmer.

Riksmekler Mats Ruland sa torsdag til TV 2 at det kanskje er det vanskeligste statsoppgjøret han har ledet.

– I en tid med prisstiging og høye renter, må vi sørge for at folk får bedre råd. Derfor har vi gitt et godt økonomisk tilbud, helt i tråd med frontfaget. Dette har dessverre Akademikerne og Unio takket nei til. Vi har strekt oss langt for å komme til enighet, men de har ikke vært villig til å komme oss i møte, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.

Disse blir tatt ut i streik:

Akademikerne:

* Arbeidstilsynet

* Finansdepartementet

* Kripos

* Landbruk- og matdepartementet

* Mattilsynet

* Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

* Oslo politidistrikt (OPD)

* Samferdselsdepartementet

* Statens jernbanetilsyn

Unio:

* Sametinget

* Arbeidstilsynet

* Norges miljø- og biovitenskapeligen universitet

* Norges teknisk – naturvitenskapelige universitet

* Oslo politidistrikt

* Oslo Met

* Sørøst politidistrikt, Øst politidistrikt, Finnmark politidistrikt

* De samiske videregående skoler

Kilder: Unio og Akademikerne

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

En ny undersøkelse viser at 70 prosent av befolkningen er for å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

En ny undersøkelse viser at 70 prosent av befolkningen er for å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier.

På spørsmålet «bør det være 15-årsgrense for sosiale medier i Norge», har derimot 15 prosent svart nei, mens 14 prosent er usikre. Undersøkelsen er utført av Sentio for Klassekampen. 1000 personer ble spurt mellom 18. og 24. april.

I dag er det en aldersgrense på 13 år for å opprette en profil i sosiale medier, men det er lett å omgå denne grensa. Nesten halvparten av norske 9-åringer bruker sosiale medier, ifølge en undersøkelse gjort av Medietilsynet.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) varslet i april at de vil se på muligheten til å sette og håndheve aldersgrenser for sosiale medier for barn.

– Jeg synes det er positivt at så mange ser at det er grunn til å sette noen tydeligere aldersgrenser. Det er i tråd med det jeg og Senterpartiet mener og er opptatt av, og det viser at det arbeidet vi gjør nå, er viktig, sier Toppe til Klassekampen om resultatene i undersøkelsen.

– Det at så mange støtter en høyere aldersgrense, viser hvor viktig det er at regjeringen tar tak i dette, sier Nordtun.

NTB

Fortsatt ingen enighet i statsoppgjøret – tikker mot streik

Riksmekler Mats Ruland er i tøffe forhandlinger i statsoppgjøret. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Partene har forhandlet gjennom natta, men seks timer på overtid, er det fortsatt ingen enighet i lønnsoppgjøret for statsansatte. Fristen gikk ut ved midnatt.

Klokken 21, tre timer før meklingsfristen gikk ut, sa riksmekler Mats Ruland at partene var langt fra hverandre.

– Vi er ikke i nærheten av å komme i mål. Det er veldig vanskelige og store problemstillinger som gjenstår, sa han til NRK.

«Kanskje det vanskeligste statsoppgjøret» han har ledet, sa han til TV 2 halvannen time tidligere.

Like etter midnatt bekreftet han til begge kanalene at meklingen ville fortsette på overtid. Seks timer senere er det fortsatt ingen enighet mellom partene, og det tikker mot streik i staten.

Dersom staten og LO, YS, Unio og Akademikerne ikke blir enige, kan opptil 2700 ansatte i staten gå ut i streik fra fredag morgen.

Meklingen kompliseres ytterligere av at partene er uenige om tariffavtalestrukturen. I dag er det to avtaler i staten – én for ansatte organisert i YS og LO og én annen for Akademikerne og Unio. Slik har det vært siden 2016. LO, YS og statens forhandlere ønsker å samle alt i én avtale, slik det var tidligere. Akademikerne og Unio ønsker to avtaler.

Åse Astri Bakka

Sau i veien

Natt til fredag fikk politiet melding om at det gikk sauer i og langs E39 på Romskogen i Lyngdal.

Operasjonsleder John Repstad opplyste om dette klokka 04.30.

Eier ble varslet og skulle ta hånd om sauene.

NTB

Store Telia-problemer løst etter at mange mistet internett

Flere Telia-kunder hadde torsdag problemer. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Flere Telia-kunder mistet torsdag kveld internett, og nettsidene var en periode nede. I natt ble feilen løst, melder selskapet.

Ifølge nettsiden Downdetector var det ved 22-tiden torsdag kveld over 5500 rapporterte problemer. 84 prosent av problemene var da knyttet til internett.

Problemene ble løst rundt klokken 1.45 natt til fredag.

– Vi beklager på det sterkeste ulempene feilen medførte for berørte kunder. Vi fortsetter å overvåke tjenestene nøye og anbefaler at kunder som fortsatt skulle oppleve problemer om å ta en omstart av utstyret, opplyser informasjonssjef Daniel Barhom i Telia til NTB.

Tom Arild Støle

UP knep seks fartssyndere

Utrykningspolitiet hadde torsdag kveld fartskontroll i 70-sonen på E39 ved Rekevik i Flekkefjord.

Seks sjåfører ble tatt for å kjøre for fort. Høyeste målte hastighet var 87 kilometer i timen.

Tom Arild Støle

Rykket ut etter branntilløp i båt

Brannvesenet i Flekkefjord og politiet rykket like over klokken 15 torsdag ut på kontroll av et branntilløp i en båt ved Lauvika.

- Melder har selv slukket brannen. Skadeomfanget er ikke kjent. Brannen har trolig startet i motorrommet. Politiet snakker med vitner og gjør undersøkelser på stedet, opplyser operasjonsleder Linn Andresen i Agder politidistrikt.

Hun legger til at politiet har opprettet sak på forholdet, noe som betyr at de etterforsker saken videre.

110-sentralen i Agder opplyser på X at det har vært åpne flammer i motorrommet, og at dette ble slokket før brannvesenet kom fram til stedet.

NTB

Regjeringen stenger grensen for russiske turister til Norge

Grensestasjonen ved Storskog. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

Fra 29. mai strammer regjeringen inn tiltakene langs grensen mot Russland, som blir stengt for russiske turister.

– Beslutningen om å stramme inn innreisereglene er i tråd med norsk linje om å stå sammen med allierte og partnere i reaksjonene mot Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

Politiet kan bortvise russiske borgere som omfattes av instruksen.

Våren 2022 strammet regjeringen inn praksisen knyttet til visum for russere. De nye innstrammingene gjelder både de som har visum utstedt av Norge før visumpraksis ble strammet inn våren 2022 og for visum utstedt av andre Schengenland.

Regjeringen opplyser at det vil bli gjort noen unntak, for eksempel når det gjelder besøk til nær familie bosatt i Norge eller for russiske borgere som skal arbeide eller studere i Norge eller andre Schengenland.

– Norske myndigheter følger godt med på grensen og grensetrafikken over Storskog, og vil ta grep hvis det skulle bli nødvendig, skriver regjeringen.

NTB

Flere steder fikk onsdag årets varmeste dag så langt

Foto: Frederik Ringnes / NTB

Flere steder her i landet fikk onsdag målt sin høyeste temperatur så langt i år. Torsdag fortsetter varmen, og flere årsrekorder kan stå for fall.

Onsdag ble nok en varm dag sør for polarsirkelen, skriver meteorologene på X. De ramser opp en rekke utvalgte steder som onsdag målte sin høyeste temperatur så langt i år.

Den høyeste temperaturen som onsdag ble målt på disse stedene, var Værnes med 27,8 grader. Like bak følger Sunndalsøra med 27,6 grader.

Også følgende steder er med på meteorologenes liste (grader i parentes): Buholmsråsa (26,5), Ørsta-Volda (26,4), Namsskogan (26,2), Lærdal (26,0), Sola (25,9), Mosjøen (25,5), Råde (25,3), Flesland (24,8), Tjøme (24,7), Florø (24,7), Bjørnholt (24,3), Sula (23,4), Kjevik (22,7), Utsira (22,6) og Mo i Rana (22,1).

Ifølge Yr meldes det enda høyere temperaturer på en rekke steder torsdag.

Tom Arild Støle

18 ble tatt for å kjøre for fort

Utrykningspolitiet (UP) knep til sammen 18 fartssyndere da de onsdag kveld hadde fartskontroll i 70-sonen på E39 ved Skoland i Lyngdal.

Høyeste målte hastighet var 90 kilometer i timen. Sjåføren av dette kjøretøyet endte opp med et forelegg på 7.050 kroner, ifølge bøtesatsene.

Ingen personer mistet førerkortet i fartskontrollen. Grensen for å miste førerkortet i en 70-sone er 106 kilometer i timen.

NTB

MC-fører hentet av luftambulanse etter ulykke i Sandnes

En MC-fører er fraktet med luftambulanse til sykehus etter å ha kjørt av veien i Sandnes. Ulykken framstår som alvorlig, opplyser politiet.

Politiet i Sørvest meldte klokken 19.45 at nødetatene hadde rykket ut etter melding om at en motorsykkel hadde kjørt av veien i Søredalen.

– Ulykken framstår som alvorlig, skriver politiet på X.

Ifølge politiet var motorsykkelen en del av et større følge.

– MC-føreren er hentet av luftambulansen og fraktet til Stavanger universitetssjukehus, skriver operasjonssentralen.

NTB

Maskert person med machete i Kristiansand sentrum

Politiet rykket onsdag ut til Wergelandsparken i Kristiansand sentrum etter melding om en maskert person med machete. Politiet har kontroll på personen.

Politiet er på stedet og har kontroll på person, opplyser politiet i Agder på sine nettsider klokken 16.07.

Politiet opplyser at vedkommende har oppholdt seg i parken og var i besittelse av en stor kniv.

– Kniven er ikke brukt, eller truet med på noen måte, skriver politiet.

NTB

Fall i salg av trelast

Treindustrien er bekymret for at man mister produksjonskapasitet av trelast i Norge på bekostning av tømmereksport. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

I april ble det et fall i salg av trelast, opplyser Treindustrien. Samtidig når tømmerprisene nye høyder.

– Mange sagbruk melder om røde tall på bunnlinjen og vansker med å skaffe råvarer i form av tømmer. Samtidig sendes tømmer ut av landet til rekordhøye priser, og et prisnivå som ikke matcher det sviktende markedet i norsk byggenæringen, sier administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien.

I april var salget i volum rundt 4 prosent lavere enn samme måned i fjor. Salget av trebaserte byggevarer som konstruksjonsvirke og øvrig hvit trelast økte med 2 prosent sammenlignet med forrige periode.

Samtidig falt eksporten av trelast med 4 prosent, mens eksporten av sagtømmer som råvare fortsatte å øke. I april steg denne med 4 prosent.

– Det er fare for å miste produksjonskapasitet av trelast i Norge, på bekostning av eksport av tømmer som råvare. Kortsiktige gevinster i råvaremarkedet internasjonalt kan fort få langvarige konsekvenser for norsk verdiskaping, sier Finstad.

Tom Arild Støle

Fikk kontroll på skogbrann etter to og en halv timer

Foto: Flekkefjord brannvesen

To og en halv timer etter at brannvesenet fikk melding om en gressbrann ved Skogetjern, vest for Sira i Flekkefjord, fikk brannvesenet kontroll på brannen.

Like før klokken 18.30 kunne brannvesenet opplyse om at de hadde kontroll og at de vil fortsette med etterslokking i området.

Det var like før klokken 16 onsdag brannvesenet rykket ut til det som ble meldt å være en gressbrann. Ifølge brannvesenet var det åpne flammer og mye vind på stedet, og man hadde ikke kontroll.

Brannen oppstod ved en badeplass i nærheten av Tronåsen.

Brannvesenets utrykningsleder Jørgen Tele kunne opplyse til Fædrelandsvennen ved 17.30-tiden at det brant i et område på rundt ti mål og at de hadde ni personer ute for å slokke brannen.

Brannen i Flekkefjord var den tredje gress- og krattbrannen i Lister onsdag. Onsdag formiddag ble det meldt om brann i terrenget i Eiken mens brannvesenet onsdag ettermiddag rykket ut til en gressbrann ved E39 i Lyngdal.

Operasjonsleder Linn Andresen i Agder politidistrikt opplyser at politiet ikke oppretter sak på forholdet.

Tom Arild Støle

Rykket ut til gressbrann ved E39

Brannvesenet hadde raskt kontroll på gressbrannen, like ved E39, nord for Åtlandstunnelen, onsdag ettermiddag. Foto: Torrey Enoksen

Brannvesenet i Lyngdal rykket onsdag ettermiddag ut til en gressbrann i enden av Røyskårsletta, like nord for Åtlandstunnelen på E39.

Flammene var slått ned like før klokken 14.30, ifølge brannvesenet.

Skadene var minimale og begrenset seg til noen få kvadratmeter i veikanten.

Foto: Torrey Enoksen
NTB

Første fugleinfluensatilfelle hos menneske i Australia

Fugleinfluensaviruset H5N1 har tatt livet av milliarder av tam- og villfugler over hele verden siden utbruddet i 2020. Et barn i Australia har også fått påvist smitte, men har blitt friskt igjen, ifølge myndighetene der. Foto: Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB

For første gang er det påvist fugleinfluensa hos et menneske i Australia. Personen er et barn som ble smittet i India, men som nå har blitt friskt.

– Dette er det første bekreftede tilfellet av høypatogen fugleinfluensa hos et menneske i Australia, sier Claire Looker, som er leder for helsemyndigheten i delstaten Victoria, der tilfellet ble påvist.

– Barnet fikk en alvorlig infeksjon, men er ikke lenger dårlig og har blitt helt frisk, understreker hun.

Det er foreløpig ikke påvist flere smittetilfeller blant mennesker. Helsemyndigheten i Victoria tror heller ikke at det er sannsynlig, ettersom viruset ikke lett spres mellom mennesker.

Det påviste tilfellet av fugleinfluensa i Victoria er av virustypen H5N1, men typen er ikke den samme som har spredd seg i USA, sier Looker.

En gårdsarbeider i delstaten Texas i USA testet positivt for viruset tidligere i år da det spredte seg til amerikansk storfe.

Oseania er det eneste kontinentet i verden der pattedyr så langt ikke har blitt smittet av fugleinfluensaviruset H5N1. Men australske myndigheter advarte onsdag om at en annen type av den høypatogene fugleinfluensaen er påvist hos en eggprodusent i nærheten av Melbourne.

Fugleinfluensaviruset H5N1 har tatt livet av milliarder av tam- og villfugler over hele verden siden utbruddet i 2020, samt spredt seg til flere pattedyr. Fugleinfluensaen har også tatt livet av flere ville fugler i Norge.

NTB

Politiet rammes dersom det blir streik i staten

En streik i staten vil særlig ramme politi, universiteter og høyskoler. Unio tar ut 1600 i streik dersom det ikke blir enighet om oppgjøret i staten denne uka.

Unio har allerede varslet et mindre streikeuttak fra fredag 24. mai. Nå varsler de en betydelig opptrapping fra 27. mai.

I alt 1594 medlemmer av Unio tas ut i streik dersom partene i lønnsoppgjøret i staten ikke blir enige hos Riksmekleren før fristen ved midnatt torsdag 23. mai.

De største uttakene gjøres ved NTNU, Universitetet i Bergen, Universitetet i Sørøst-Norge og hos politiet.

Streiken få konsekvenser for avvikling av eksamen. Hos politiet rammes flere politidistrikt, utrykningspolitiet, Kripos og Økokrim.

– Uttaket vil blant annet ramme flere passkontor, og flere av politiets aktiviteter blir betydelig redusert, opplyser Unio.

NTB

Enighet i lønnsforhandlingene for kjemisk teknisk industri

IE & FLT og Norsk Industri unngikk mekling og er blitt enige i årets lønnsforhandlinger for kjemisk teknisk industri.

– Vi er svært fornøyde. Dette er et historisk godt oppgjør og resultat for kjemisk teknisk overenskomst, sier forhandlingsleder Cay Nordhaug i IE & FLT.

De brøt forhandlingene i forrige uke, men Norsk Industri ba om et møte for å prøve komme til en enighet. Partene ble blant annet enige om over en dobling av ansiennitetstilleggene, en økning på 3 kroner i fagbrevtillegget, og at minstelønna økes med 12,50 kroner.

Kjemisk teknisk overenskomst er en minstelønnsavtale, som betyr at lønnsforhandlingene fortsetter lokalt i de ulike bedriftene. Oppgjøret omfatter over 3200 IE & -medlemmer fra mer enn 160 bedrifter.

Åse Astri Bakka

Skogsarbeid førte til brann i terrenget - nå advarer brannvesenet: – Vær ytterst forsiktig!

Brannvesenet har rykket ut til gressbrann ved Verdalsveien i Eiken i Hægebostad.

Brannvesenet meldte om brannen 11.42.

Brannmannskap fra Eiken og Byremo har startet slukkingen av brannen og det blir meldt om foreløpig kontroll klokken 12.32.

- Det er et område på cirka 400 kvadratmeter som brenner. Slukningsarbeidet fortsetter, heter det i en melding fra Brannvesenet sør.

Like over klokka 13.40 oppdaterer brannvesenet med å opplyse at alle åpne flammer er slukket og at det jobbes videre med etterslukking.

Innsatsleder Terje Spilling opplyser at brannen antagelig startet som følge av skogsarbeid.

Han ber folk være ekstra forsiktige med ild ute i terrenget nå.

- Det er ekstremt tørt ute og veldig stor skogbrannfare og vind. Det er meldt noe nedbør i slutten av uka, men det er fremdeles for lite og for kortvarig - så vær ytterst forsiktig, er den klare anmodningen fra Spilling.

Foto: Tor Olav Rydlende
Foto: Tor Olav Rydlende
Foto: Tor Olav Rydlende
Foto: Tor Olav Rydlende
Foto: Tor Olav Rydlende
Runar Vassland slukker. Foto: Tor Olav Rydlende
NTB

Cloetta destruerer 850 tonn sjokolade

Da mistanken om at Cloettas produkter kunne inneholde forurenset palmeolje, stanset selskapet salget av 850 tonn varer, blant annet den populære kjekssjokoladen Sportlunch. Nå er det bestemt at hele varepartiet skal destrueres. Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Den svenske sjokoladeprodusenten Cloetta har besluttet å destruere 850 tonn sjokolade fordi palmeoljen som er brukt, kan inneholde kreftfremkallende stoffer.

Selskapet fikk melding om forurenset palmeolje før de aktuelle produktene var ute på markedet. De kunne derfor holde igjen varene på eget lager, melder SVT. De berørte produktene inkluderer blant annet Kexchoklad, Sportlunch og Polly.

Saken havnet fort på bordet til Malmö kommune, der Cloetta har sitt hovedkontoret.

– Cloetta har utført sine egne undersøkelser, og etter en dialog har vi kommet fram til at det ikke er mulig å utelukke helserisiko. De har derfor konkludert med destruering, sier Arvid Nordlund i byens miljøetat.

Sjokoladeprodusenten undersøker nå hvordan de skal destruere de mange tonnene med søtsaker.