Salget av nye boliger var 38 prosent lavere i september enn i samme måned i fjor, ifølge Boligprodusentenes Forening.

Igangsettelsen av nye boliger i september var 62 prosent lavere enn i samme periode i fjor. For tredje kvartal er tallet for igangsetting 50 prosent lavere enn i fjor. Det er ny bunnotering.

– Tredje kvartal i 2023 er det laveste nivået på igangsetting siden målingene startet i 1999, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene, ifølge E24.

Han omtaler de ferske tallene som langt under normalen. I august var nyboligsalget 19 prosent lavere enn i samme måned i fjor.

Nedgang i hele landet

Nedgangen i salg og byggestart gjelder for hele landet. Foreningen påpeker også at over 64.000 ukrainere trenger tak over hodet i Norge.

– Vi er ikke i nærheten av å dekke behovet. Dette skaper ikke bare problemer nå, men også om et år eller to, sier Hiim.

Salgstallene viser imidlertid store forskjeller i salg av boligtyper. I tredje kvartal var salget av eneboliger ett prosent lavere enn samme periode i fjor. For småhus var salget 17 prosent lavere, mens det var 41 prosent færre leiligheter som ble solgt.

Lavest igangsetting i Oslo

– Vi er spesielt bekymret for Oslo og Akershus, som på årsbasis mangler 5000 boenheter for å nå beregnet boligbehov. Vi registrerer at Oslo i tredje kvartal har den laveste målte igangsettingen i hele landet med kun ti enheter, sier Hiim.

Så langt i 2023 er det solgt 9606 boenheter, noe som er 36 prosent mindre enn samme periode i fjor.

(©NTB)