Leserinnlegg

Listerskjell AS reagerer på uttalelsene til næringssjefen i Kvinesdal, Liv Øyulvstad, avdelingssjef for Matilsynet Sør og Vest, Nina Merete Vehus og Kystverkets Geir Solberg i forbindelse med den nylige reportasjen i Lister24 om blåskjelldyrking i Fedafjorden. Her er det mange bortforklaringer. Hele denne, snart 3 år lange, prosessen begynner nå å likne en farse. Skal vi si fiskefarse? Og det blå skiftet ser ut til å være langt ute i det blå

Det er riktig som vi hevder, at det eneste næringssjefen i Kvinesdal kunne bidra med, var å henvise oss til en person som kunne bistå med å fylle ut akvakultursøknaden. Dette var imidlertid noe vi kunne ordne selv.

Ut fra næringssjefens uttalelse ser det ut som om hun har arbeidet med å få omdirigert søknaden til rette vedkommende, nemlig fylkeskommunen i Rogaland og hun «skjønner det er en del frustrasjon over hvor kompetansen ligger». En slik frustrasjon har aldri vært et tema for oss.

Denne omdirigeringen har lenge vært rutine hos tidligere Vest- Agder fylkeskommune siden de ikke hadde kompetanse til slike søknadsbehandlinger. (Etter fylkeskommunesammenslåingen er denne saksbehandlingen tilbakeført til nye Agder fylkeskommune).

Mattilsynet påla Listerskjell AS å gjennomføre en områdeanalyse før de ville avgi høringsuttalelsen sin. Nesten ett år seinere gjør de helomvending og sier at analysen kan komme etter at akvakultursøknaden vår er godkjent. Denne desinformasjonen knyttet til områdeanalysen har skapt mye merarbeid og store forsinkelser i arbeidet vårt. I reportasjen sier Mattilsynet at de har beklaget dette. Listerskjell AS har aldri har fått en slik beklagelse.

Når det gjelder Kystverket som forklarer at de har stanset saksbehandlingen hos seg på grunn av manglende opplysninger, kan vi opplyse følgende: Vi har sendt geografiske koordinater for anlegget vårt til Kystverket. Dette for at Kystverket skulle ta stilling til om anlegget vårt kom i konflikt med skipsfarleden. Det gjorde det ikke. Vi fikk aldri noen beskjed fra Kystverket om at de hadde stanset sin saksbehandling på grunn av manglende opplysninger. Etter ett år fikk vi beskjed om at det vi hadde «glemt», var å informere om kvalitetssikring av fortøyningene. Vi hadde allerede oppgitt koordinater for fortøyningene, og spurte derfor hva denne kvalitetssikringen gikk ut på. Vi fikk da opplyst at vi også måtte oppgi koordinatene for de 4 ytterste blåsene som skulle flyte i sjøen. Disse koordinatene ble så sendt, og vi forstod på Kystverket at alt nå var i orden.

Det neste som skjer et at vi i januar 2020 får beskjed om at Fiskeridirektoratet vil komme på tilsyn, for å se om den 50 meter lange bærelina vår for prøvedyrking er ulovlig - et tema som ikke har noe med akvakultørsøknaden vår å gjøre. Dette skjer etter at vi har gjort alt som står i vår makt for at prøvealegget skal være lovlig. Vi har sendt koordinater til Kvinesdal kommune og Kystverket slik reglene var ifølge Fiskeridirektoratet. Vi har til og med sendt søknad til Fiskeridirektoratet for 1,5 år siden og fått beskjed om at søknaden ville bli behandlet innen 6- 10 uker. Vi har ennå ikke fått svar.

Prøvedyrkingen som vi nå har holdt på med i snart tre år, har gitt oss svært viktig informasjon om blåskjelldyrking i Fedafjorden.

Listerskjell AS syns det er meningsløst å kaste bort tre år på et tungrodd byråkrati.

Listerskjell AS syns det er meningsløst å kaste bort tre år på et tungrodd byråkrati. Vi så for oss at vi skulle bruke energien vår på å utforme og drive et bærekraftig, miljøvennlig og framtidsretta blåskjellanlegg.

Mon tro hva det neste blir?

Med miljøvennlig hilsen

Listerskjell AS

v/Steven Treland

Kvinesdal