– Dette blir ikke noen snobbeplass, da må de til en annen øy. Vi er ikke så glad i snobberi, men vi takler det jo, så vi får prøve å jekke dem litt ned, sier Bent Sandvand.

– Har det i blodet

Han og partner Jimmi Neiiendam, duoen bak de gammeldagse konseptene på Simonhuset på Feda og Paulsens hotell i Lyngdal, skal overta driften av spisestedet på Verftet i Ny Hellesund. Det var N247 som brakte nyheten først.

– Vi har det jo i blodet, og samtidig blir dette noe nytt for oss. Alt blir som å begynne på scratch, men vi kan ikke begynne å lage en helt egen stil på innredningen når det bare er snakk om tre sommermåneder i første omgang. Så får vi se etter det om vi har lyst å bli der lengre, sier Sandvand.

Det er lyngdølen Rune Torsøe som eier restauranten som inntil nylig huset anerkjente Bølgen & Moi. Kvindølen Trond Moi kastet imidlertid inn håndkleet i høst, da han ikke klarte å få til helårslønnsomhet på den idylliske øyperlen i Søgnes skjærgård. Nå hankes fedabuene inn for å drifte stedet i sommer, og deres første grep er å nedjustere konseptet fra restaurant til kafé.

Verftet (til høyre) ligger idyllisk til i Søgnes skjærgård. Foto: Privat
Det var ingen drift ved restauranten i vinter, men til sommeren blir det igjen liv i lokalene. Foto: Privat
Slik ser det ut innvendig i restauranten som nå skal bli kafé. Foto: Privat

Dansk millionbøff

– Vi har fått en god deal med Rune (Torsøe). Og vi får lønn, det er vi ikke alltid vant med. Vi er eventyrlystne og vil gjøre noe galskap som vanlig, og tenker litt av det samme som tidligere med mye fjas med gjestene. Skuldrene skal senkes. Dette skal ikke bli en stiv, fin plass, det skal være bondeheimenstil, sier Sandvand.

– Men passer dette konseptet for det potensielle klientellet som tar luksusbåtene over fra hytta i Blindleia?

– Det velger de jo selv. Hos oss blir det uansett jordnært.

– Da snakker vi kanskje også om jordnære retter som hakkebøff og kjøttkaker?

– Det må jo bli en begrenset meny når det er midt i høysesongen og alt er nytt. Men vi kommer til å kjøre på med litt av det vi hadde tidligere, som Jimmis danske millionbøff. Det blir selvfølgelig fiskesuppe, og så skal vi ha et godt utvalg for ungene.

– Ny Hellesund, navnet forplikter nærmest til stive priser?

– Vi skal ikke ha restaurantpriser, men kan ikke legge oss langt under de andre rundt heller. Det er dyrere å drive der ute med transport og alt, men vi skal ikke ha priser som er langt ute på vidda.

I seks år drev de Paulsens hotell i Lyngdal, Jimmi Neiiendam og Bent Sandvand. Foto: Tom Arild Støle
Jimmi Neiiendam og Bent Sandvand ser fram til å ta bondeheimenstilen sin ut til skjærgården. Foto: Vidar Falkum

Verftarbeider-stil

Sandvand lover også videreføring av underholdningsbiten fra Paulsens.

– Silje Torsøe skal synge nesten hver onsdag i sommer. Og så sleper vi med oss divaen (Monika Fossing) fra København. Og det blir kviss med grammofontuten som vanlig.

Og selvsagt tar Sandvand og Neiiendam den helt ut når det gjelder arbeidsantrekk på sin nye arbeidsplass.

– Klesstilen skal være verftarbeider-stil. Vi snakker selebukser med oljekluten hengende ut av lomma.

På kafeen vil det være plass til rundt 70 gjester i førsteetasje inne og 70 utenfor. I tillegg er det kurslokaler til opp mot 40 gjester i andre etasje.

– Vi overtar i begynnelsen av juni, og åpner for fullt når skoleferien begynner. Vi er jo spente. Det er noe annet å drive ute på ei øy. Det kan godt være det bare blir et sommerprosjekt. Time will show, avrunder Bent Sandvand.