– Vi er kommuner som er veldig opptatt av frivillighet, og jeg synes det er kjekt å se at Lister-regionen og kommunene her er langt fremme på dette. Som Frivillig Norge også sier, så er vi i gang med prosesser i flere kommuner for å gjøre dette samspillet enda bedre. Noe av det jeg synes var bra var det Maja Kongevold var inne på, med at dette er et vi-prosjekt, sier Per Sverre Kvinlaug til Kvinesdal24.

Maja Kongevold fra Flekkefjord- og Oplands turistforening snakket blant annet om at frivilligheten og det offentlige måtte snakke om prosjektet som et vi-prosjekt og ikke oss og dem. Foto: Olav Hoel

– Avhengige av hverandre

Onsdag formiddag var representanter fra KS Agder, Vest-Agder Fylkeskommune, Frivillighet Norge, representanter fra kommunene, samt frivilligsentralene i Farsund og Lyngdal og Flekkefjord og Oplands Turistforening på scenen for å dele deres erfaringer med omlag 80 personer fra ulike Agder-kommuner. På ettermiddagen var Kvinlaug en av dem som avsluttet arrangementet. Her brukte han blant annet noe av det Kongevold snakket om før lunsj.

– For det er dette det handler om. Kommunen er et fellesskap, og vi er avhengige av hverandre og et godt samspill for at hver enkelt innbygger skal føle at det er et godt sted å være, sier Kvinlaug.

– Stor takk

Ifølge Frivillighet Norge er omfanget av frivillig arbeid i Norge 148.000 årsverk og 130 milliarder kroner i verdiskapning. Deres tall viser også at 79 prosent av befolkningen er medlem i en organisasjon og over 60 prosent av befolkningen deltar med frivillig arbeid

– Vi kan ikke få sagt nok at de fortjener en stor takk. Når vi sier det under taler, så mener vi det. Det er viktig å understreke at vi har en utrolig stor respekt og en stor takk til det frivillige arbeidet som foregår i disse kommunene. Dette sier vi på vegne av hele det politiske miljøet, sier Kvinlaug.

– Dette er limet i lokalmiljøet, noe vi hørte flere eksempler på under disse foredragene, påpeker Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen.

Bjørn Lindstad fra Frivillighet Norge ledet arrangementet. Foto: Olav Hoel

– Erfaringskonferanse

Ifølge politisk seniorrådgiver i Frivillighet Norge, Bjørn Lindstad, var elleve av 15 kommuner representert på denne konferansen, og de fikk altså høre hvordan Lister-kommunene jobbet rundt dette temaet.

– Dette arrangementet er en erfaringskonferanse basert på det samarbeidet Frivillighet Norge har hatt med Flekkefjord, Lyngdal, Kvinesdal og Farsund kommuner, hvor de har samarbeidet om hvordan man som kommune kan utvikle en kommunal frivillighetspolitikk i dialog med de lokale frivillige organisasjonene. Disse kommunene har gjennomført ulike prosesser for å komme i gang med det arbeidet, og denne erfaringskonferansen trekker frem de prosessene slik at de andre kommunene kan ta til seg lærdom av hvordan de har gjort det her, sier Lindstad.