Listerskjell AS ved Alf Ingebretsen er frustrert etter at han og kompanjongene hans møter motbør i den planlagte etableringen av et oppdrettsanlegg for blåskjell i Fedafjorden i Kvinesdal. Dette gir han uttrykk for i en klage til Mattilsynet.

Han beskriver en tungrodd prosess siden prosessen startet.

Prøveanlegg

Ifølge Ingebretsen fikk initiativtagerne muntlig beskjed fra Fiskeridirektoratet at det ikke var nødvendig med søknad for prøveanlegg for blåskjell. Det eneste som krevdes var en melding til Kystverket og Kvinesdal kommune med opplysninger om anleggets nøyaktige posisjon. Denne meldingen ble sendt i mars i fjor.

Anlegget ble først plassert i Rørvikbukta, der det ble gjennomført et positivt prøveprosjekt. Men på grunn av vær- og grunnforhold ble anlegget flyttet til Sagebukta i juni i år, noe Kystverket og kommunen fikk informasjon om. Tilbakemeldingen fra Kystverket var at det måtte søkes dem om tillatelse til et prøveanlegg.

– Undertegnede fortalte at søknad om permanent konsesjon ville bli sendt Rogalands fylkeskommune innen kort tid, og at prøveanlegget var tenkt å bli en del av denne konsesjonen, skriver Ingebretsen, som fikk forståelsen av at dette ble akseptert.

Alf Ingebretsen i Listerskjell føler seg ført bak lyset av myndighetene. Foto: Tom Arild Støle

Venter ennå

Søknad om prøveanlegg ble sendt 12. juni. Gründerne fikk informasjon om at behandlingstiden var 6–10 uker på grunn av ferieavvikling. De har fremdeles ikke fått svar.

Heller ikke Kvinesdal kommune har vært spesielt behjelpelige, ifølge Ingebretsen. Selskapet hadde blant annet spørsmål om forurensningssituasjonen i Fedafjorden, og fikk ifølge Ingebretsen råd om å engasjere en reguleringsarkitekt - noe de ikke hadde økonomi til.

De fikk også først nei til omregulering av det omsøkte arealet i Sagebukta, men sakebehandler snudde senere i saken og forvaltningsutvalget ga enstemmig dispensasjonen.

Omfattende krav

I august ble det søknad om akvakultur for den ønskede området sendt Rogaland fylkeskommune. Siden det tidligere hadde vært blåskjellanlegg samme sted foretok de ikke strømmålinger.

– Men det var ikke godt nok. Strømmåling måtte foretas over en to måneders periode av godkjent firma. Resultatet av målingene viste at vanngjennomstrømmingen var god. Det kostet 30.000 kroner å få konstatert at vannet i Fedafjorden flytter på seg, heter det blant annet i brevet.

Det kostet 30.000 kroner å få konstatert at vannet i Fedafjorden flytter på seg.

Søknad om akvakulturtillatelse ble lagt ut til høring av fylkeskommunen 22. oktober. To dager dager senere var Mattilsynet klar med sin uttalelse. Listerskjell AS fikk da servert en rekke krav, blant annet at Mattilsynet må få tilsendt analyseresultatet av en rekke tungmetaller i skjell, samt en omfattende områdeanalyse. Her skurrer det for gründerne ettersom Mattilsynet friskmeldte Fedafjorden i 2011.

Ansvarlig?

– Prosjektleder Terje Åmot i «Rene Listerfjorder» var også til stede i Kvinesdal formannskap og orienterte om hvor trygt det var å spise fisk og skalldyr fra fjorden. Vi stolte på utsagnene fra prosjektleder og Mattilsynet da vi fikk ideen om blåskjelldyrking. Nå kan det se ut som vi har blitt grundig lurt eller ført bak lyset, heter det i klagen.

Nå kan det se ut som vi har blitt grundig lurt eller ført bak lyset.

De gir også uttrykk for at de trodde det var det offentliges ansvar å undersøke forurensningssituasjonen i norske fjorder, og ikke en privatsak.

Ingebretsen påpeker at de har lagt ut 80.000 kroner pluss arbeid for å realisere prosjektet.

– Spørsmålet er hvem som skal holdes ansvarlig hvis vi ikke kommer videre med planene. Det kommer ikke på tale å bruke flere hundre tusen kroner på undersøkelse av fjorden slik Mattilsynet tilsynelatende krever, heter det blant annet i brevet.

De minner også om strømmålingen, som de mener kan vise seg å være bortkastet, og gir uttrykk for at de synes Mattilsynet burde vært inne i prosjektet tidligere.

– Dersom Mattilsynet finner å ville opprettholde kravene som er stilt i uttalelsen av 24. oktober, vil vi måtte vurdere en ytterligere anke til departementet – eller eventuelt finne ut hvem vi skal holde ansvarlig for den situasjonen vi har havnet opp i, skriver Alf Ingebretsen.

Vi har vært i kontakt med Ingebretsen, som viser til nevnte klage og takker nei til å la seg intervjue, avbilde og gi ytterligere kommentarer til avisen.