Oppgaven de hadde fokus på var å fortelle hvilken bedrift de ville startet i Lundevågen som kan ta imot aluminium til videre foredling, hva de ville produsere og hvordan. Deretter skulle de presentere ideen for klassen og en jurye.

– Vi tenkte å lage spesielle drikkeflasker, termos, matboks og skåler til hundemat ved hjelp av aluminium. Bakgrunnen for ideen vår var at jeg hadde med meg kakao på en termos, og tenkte å lage en ide ut av dette. Her tenkte vi å lage en bedrift ved siden av Alcoa som får spillvarme og aluminium fra dem for å lage disse produktene, sier Liva Talleraas.

Juryen, bestående av Håkon Handeland, Arnt Abrahamsen og Jens Albrektsen, var ikke i tvilom hvem de skulle kåre som vinnere. Foto: Olav Hoel

– Føles kjempebra

Ifølge juryen, bestående av Jens Albrektsen og Håkon Handeland fra Alcoa, samt ordfører Arnt Abrahamsen, var det lite diskusjon rundt vinnerlaget. De trakk blant annet frem gruppens gode presentasjon og at ideen er gjennomførbar som noen av grunnene til at de kåret nettopp deres ide som den beste, og stakk av med en sjekk på tusen kroner, som gruppen får på deling. At gruppen gikk til topps synes de var moro.

– Det føles kjempebra. Det er stort for meg å se at vi kan jobbe bra sammen som en gruppe, sier Sean Aakre Gundersen.

Slik så lagets presentasjon ut. Foto: Olav Hoel

Selv om alle på gruppen synes det var moro med en annerledes skoledag. Gundersen er derimot den eneste på gruppen som kunne tenkt seg å satse videre innen entreprenørskap.

– Det hadde vært kjempegøy å jobbe videre med dette og gjort det stort, og kanskje få det ut både i Norge og utlandet, så dette er noe jeg godt kunne ha jobbet med når jeg blir voksen, sier Aakre Gundersen.

Rådgiver Lill-Margrethe Stene fra Ungt Entreprenørskap Agder skryter av vinnerlaget. Foto: Olav Hoel

– Treningsleir i kreativitet

Lill-Margrethe Stene er rådgiver i Ungt Entreprenørskap i Agder, og stod bak onsdagens opplegg på Farsund ungdomsskole.

– Vår oppgave er å være en brobygger mellom næringlivet og arbeidslivet og skolen. Vi kaller dette programmet for en treningsleir i kreativitet, fordi vi i fremtiden ser at det vil være større krav til folk som jobber i bedrifter, både på det å være kreative og tenke forbedringer og innovative. Rollen i en bedrift vil endre seg. Vi ser at elevene byr på seg selv og er gode til å samarbeide for å komme frem til gode løsninger, og det er egenskapene fremtiden trenger, sier Stene.

Hun lot seg imponere av laget som stakk av med seieren blant de åtte gruppene som deltok fra 9. klasse på Farsund ungdomsskole.

– Jeg synes ideen deres var spennende. De tenkte veldig annerledes enn de andre, og hadde med flere viktige faktorer, som det å ta utgangspunkt i turistnæringen og styrke den. Det å lage en merkevare i regionen synes jeg var flott, samtidig som de tenker på gjenbruken og sirkuleringen av materialet i dette. De har tenk på flere sider ved produksjonen og hvordan produktet kan gi næring, sier Stene.

Torsdag kjører hun samme opplegg på Lista ungdomsskole.

– Så skal vi prøve å få til en finale mellom de tre beste fra hver av skolene, hvor vi drar ut til Alcoa for å presentere forslagene fra innovasjonscampen for enda flere, og kanskje kåre den beste av de seks finalistene. Men her er ting fortsatt litt uklart, avslutter Stene.

Vetle Berstad Mosby forklarer her gruppens forslag om et utendørs basseng i Alcoaparken mens Marius Abrahamsen, Sunniva Rudlende og Niklas Järvinen står i bakgrunnen. Sandra Wormsen kom ikke med på bildet. Foto: Olav Hoel
Samtlige åtte lag fikk tre minutter hver til å presentere forslaget sitt for juryen og klassen for øvrig. Denne gruppen, bestående av Mathias Haaland-Jensen, Anna Åtland, Martine Sletta Skår, Jakob Breiland Hetland og Angelica Tangvald-Olsen, foreslå endringer på Lomsesanden. Foto: Olav Hoel