Kvinesdal-ordfører og leder av Agder KrF, Per-Sverre Kvinlaug, var selv tilstede på landsstyremøtet på Gardermoen fredag som delegasjonsleder for Agder-delegatene, og er ikke overrasket over resultatet.

– Etter at alle fylkesårsmøtene hadde gjort sine valg i forhold til delegater, lå det til rette for et slikt resultat. Også her på Agder var det flertall for denne retningen, sier Kvinlaug til Kvinesdal24 på telefon fra Gardermoen.

– Mange følelser

Han tror mange KrF-ere er glade for at det nå er tatt en valg.

– Dette er en historisk dag, ikke bare om partiets retningsvalg, men også for hele den parlamentariske situasjonen. Samtidig har mange sett frem til at partiet kommer frem til den endelige avgjørelsen. Det har vært mange følelser hvor folk har kjempet for de ulike alternativene. Noen er også skuffet, og det skal vi ha respekt for. Det har vært lagt ned mye arbeid fra tillitsvalgte og andre siden partileder Knut Arild Hareide lanserte sitt syn for en måneds tid siden, men nå håper jeg at vi kan samle oss for å få gjennomført mest mulig gul politikk, sier Kvinlaug.

Valget ble gjort over to valgrunder. I den første runden vant Hareides alternativ om å gå i forhandlinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet med 84 mot 76 stemmer mens 30 delegater stemte for at partiet skulle stå i opposisjon. Dermed var det flertall for at partiet skulle gå i regjering, og det ble dermed stemt på nytt for hvilken retning partiet skulle gå. Her vant altså alternativet om å gå i forhandlinger med dagens regjering bestående av Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet med 98 mot 90 stemmer. To delegater stemte blankt.

– Her skal vi se på mulighetene for å få gjennomslag for vårt gule prosjekt, som er vårt fellesprosjekt. Vi har vedtatt hvilke saker som blir viktige for oss, så dette er saker det er viktig for oss å få løftet frem. Klarer vi å få et tydelig fotavtrykk på det, så tror jeg vi skal klare å få dette til. Det blir til syvende og sist stortingsgruppen som tar den siste avgjørelsen om vi velger å gå inn i dagens regjering etter at det i forkant har blitt gjort de nødvendige prosessene, sier Kvinlaug.

– Vemodig og trist

I forkant av fredagens debatt hadde partileder Knut Arild Hareide varslet at han går av som partileder om ikke hans veivalg vant. Kvinlaug synes det er trist at han nå trekker seg, og har bare gode ord å si om sin partileder.

– Det er vemodig og trist å høre han ikke kjenner at det er rett å fortsette som partileder når valget ble som det ble. Han har vist en utrolig modig ledelse, og det er noe han fortjener honnør for. Han har virkelig satt igang et brennende engasjement ute blant folk. Talen han holdt ga oss også skikkelig energi for å stå på for det vi brenner for. Selv om vi har ulik konklusjon for hvordan vi skal ta dette videre, har han virkelig skapt et fantastisk engasjement. Den ilden må vi ta med oss videre, sier Kvinlaug.