EM-kvalifiseringskampen mellom Sverige og Belgia stanses og spilles ikke ferdig etter at to svensker er drept i en skyteepisode i Brussel mandag kveld.

To svenske borgere har mistet livet og flere personer er skadd i skyteepisoden i sentrum av den belgiske hovedstaden, opplyser lokalt politi til Reuters.

Gjerningsmannen er foreløpig ikke pågrepet, skriver Het Laatste Nieuws. SudInfo sier skytingen skjedde litt etter klokken 19, og at det var én mann som skjøt.

Sveriges EM-kvalifiseringskamp mot Belgia i Brussel startet 20.45 i Brussel. Minst ett av ofrene for skytingen skal ha hatt en svensk trøye på seg. Skytingen skjedde rundt fem kilometer fra kamparenaen.

Spillerne sa nei

Lagene spilte 45 minutter av kampen, men kom ikke på banen til annen omgang etter et kvarters pause. Ifølge Viaplay skal én eller flere av de svenske spillerne ha sagt i pausen at de ikke ønsker å spille de 45 minuttene som gjenstår.

Het Laatste Nieuws hevder å sitte på de samme opplysningene.

Det er Det europeiske fotballforbundet og myndighetene i Brussel som definitivt avgjorde at kampen ikke skal fullføres.

De belgiske og svenske rettighetshaverne skal ha fått beskjed om å stanse sine sendinger fra kampen i pausen. Årsaken ble oppgitt å være hensynet til sikkerheten.

Ifølge øyenvitner skal publikum på kamparenaen ha blitt anmodet om å holde seg på tribunene, framfor å reise hjem eller søke til sine hoteller.

– Akkurat nå er dette det tryggeste stedet dere kan oppholde dere, sa speakeren på King Baudouin Stadium på belgisk.

Svensk melding

Like etter kom en likelydende melding lest opp av en svensk stemme.

– Bli på plassene deres. Akkurat nå er dette det tryggeste stedet dere kan være ifølge belgisk politi. Vi følger utviklingen og kommer tilbake til dere med mer informasjon, het det da ifølge Aftonbladet.

Ledelsen i Det svenske fotballforbundet, med president Fredrik Reinfeldt i spissen, skal ha sittet i krisemøter underveis i første omgang etter at dødsskytingen ble kjent.

– Vi har fått informasjon om en eller annen form for attentat og er kalt inn til et møte med belgisk politi og arrangørene her på stedet, sa det svenske fotballforbundets sikkerhetssjef Martin Fredman til svenske medier før møtene tok til.

Uten betydning

Gjerningsmannen i Brussel skal ha ropt «Allahu akbar» da han hoppet av scooteren sin og begynte å skyte rundt seg med et kalasjnikov automatgevær eller lignende våpen, skriver SudInfo.

Den mistenkte stakk fra stedet på scooter.

Etter de nylige koranbrenningene i Sverige er terrortrusselnivået i landet hevet. Fredman ønsker ikke å spekulere i om skytingen kan ha sammenheng med dette.

Fotballkampen i Belgia har ingen sportslig betydning. Belgia er allerede klare for EM-sluttspillet neste sommer, mens Sverige ikke har noen sjanse til å nå sluttspillet.

Stillingen var 1-1 halvveis i Brussel.

(©NTB)