Rundt halvparten av de som mister noen til selvmord, oppsøker fastlege i etterkant, ifølge FHI-forskning.

– Å være pårørende til en som dør i selvmord, er en ekstrem påkjenning, og vi vet at flere får utfordringer med egen psykisk helse i etterkant, sier Sissel Belanger, stipendiat i avdeling for psykisk helse og selvmord ved FHI.

Det er flest kvinner som tar kontakt med fastlegen etter selvmord, viser forskningen.

Rundt 650 mennesker tar livet sitt i Norge hvert år. I regjeringens handlingsplan for forebygging av selvmord er det et mål at etterlatte – rundt 6500 årlig – skal få bedre oppfølging.

(©NTB)

NTB

Kvinne fra Agder omkom i trafikkulykke

En kvinne omkom etter at en personbil og en semitrailer kolliderte i Nissedal i Telemark.

– Lege på stedet har bekreftet at personen i personbilen dessverre er omkommet. Pårørende er varslet, skriver Sørøst politidistrikt på X/Twitter.

Operasjonsleder Tom Richard Skuggedal opplyser til Varden at kvinnen som er bekreftet omkommet er en kvinne i 60-årene fra Agder.

Kvinnen var fører av personbilen. Kriseteamet i kommunen er varslet.

Føreren av semitraileren ble lettere skadet i ulykken. Vedkommende ivaretas av arbeidsgiver.

Ulykken skjedde på Nissedalsvegen. Veien er stengt i begge retninger.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Snittpris for strøm på 72,2 øre per kWh tirsdag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 72,2 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 91,9 øre.

Tirsdagens snittpris per kWh er 6,9 øre høyere enn mandag og 25,7 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen tirsdag på 91,9 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 18 og 19. Den er 11,8 øre høyere enn mandag og 5,2 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 1,35 kroner.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 91,9 øre, dekkes 17,04 øre.

Minsteprisen blir på 61,5 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.

NTB

Flyplass-streik avverget – enighet hos Riksmekleren

Det blir ikke flyplass-streik etter at partene ble enige etter mekling langt på overtid. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Det er enighet i meklingen mellom NHO Luftfart og Fellesforbundet i Flyoverenskomsten langt på overtid. Dermed blir det ikke flyplass-streik.

Ved midnatt gikk meklingsfristen ut for en lønnsavtale mellom Fellesforbundet og NHO luftfart, og partene var enige om å fortsette meklingen på overtid.

De meklet videre gjennom natten og utover mot ettermiddagen før det ble enighet tidlig mandag ettermiddag.

– Dette har kostet mye, vi føler vi har strukket oss langt i forhandlingene, sier leder Erik Lahnstein i NHO luftfart.

13 timer på overtid kom partene til enighet. Fellesforbundets forhandlingsleder Dag-Einar Sivertsen sier han er fornøyd.

– Vi har vært gjennom en svært krevende mekling, men vi har sikret gode økonomiske vilkår. Samlet sett er vi fornøyde med resultatet i meklingen, forteller Sivertsen.

Dersom det hadde blitt streik, hadde til sammen 447 medlemmer i Fellesforbundet gått ut i streik ved Oslo lufthavn Gardermoen og Bergen lufthavn Flesland.

NHO Luftfart og Fellesforbundet kom til enighet. Mekler Carl Petter Martinsen sier det var tilfredsstillende å komme til mål med forhandlingene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NTB

Prøvesvar for koronavirus på helsenorge.no avvikles

Under pandemien ble svar på koronatester gjort tilgjengelig på helsenorge.no. Fra 15. juni 2024 avvikles denne tjenesten.

Det opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider. Svar på koronatester ble også gjort tilgjengelig for helsepersonell i kjernejournal. Denne tjenesten skal også avvikles 15. juni 2024.

– Etter at alle tiltak i samfunnet ble fjernet, er det ikke lenger behov for å vise prøvesvarene på helsenorge.no og i kjernejournal, derfor vil tjenesten avvikles, sier avdelingsdirektør Anne-Marte Bakken Kran i FHI.

Formålet med tjenestene var at alle innbyggere skulle få sine testresultater raskest mulig slik at de kunne iverksette tiltak dersom de var smittet av koronaviruset.

NTB

Fortsatt nedgang i byggevarehandelen – tegn til bedring i privatmarkedet

Det omsettes mindre i proffmarkedet i byggevarehandelen i årets første fire måneder enn i fjor. Privatmarkedet viser en positiv tendens. Foto: Terje Pedersen / NTB

Det er tøffe tider i byggevarehandelen. Virke melder om fortsatt nedgang i omsetning, og samtidig ser de at pila har snudd i privatmarkedet. Totalt falt omsetningen til byggevarehusene med 4,3 prosent, med størst fall i Telemark, Akershus, Buskerud, Østfold og Innlandet.

Nedgangen i proffmarkedet var på 7,5 prosent.

– Proffmarkedet fortsetter å gå tilbake som følge av den kraftige nedgangen i nye byggeprosjekter, sier Aslaug Koksvik, direktør for Virke Byggevarehandel.

Reduksjonen i etterspørselen etter byggevarer forklares med høyt rentenivå, svakt nyboligsalg og høye byggekostnader, som har ført til lav igangsetting av nye prosjekter.

Omsetningen blant privatpersoner i årets første tertial var derimot oppløftende. I de første fire månedene i år økte omsetningen i privatmarkedet med 2,8 prosent mot samme periode i fjor, viser tallene fra Virke.

– Vi ser endelig tegn til at privatmarkedet snur oppover igjen, etter en lang periode med nedgang, sier Koksvik.

NTB

Kongeparet besøker Åseral i perfekt bunadsvær

Emil Tveit Auestad (9) og Ingrid Jakobsen (11) var nervøse før de skulle overrekke blomster til kong Harald og dronning Sonja. Foto: Lise Åserud / NTB

Det blir mye lokal folkemusikk og dans når kongeparet mandag besøker Åseral. Det er ligger an til folkefest, selv om det er meldt regn i Agder-kommunen.

Kongeparet ankom Kyrkjebygd rundt klokken 11.30 og ble ønsket velkommen av vertskapet. Så gikk de til Minne Kultursenter, der de skal se en film av og om Åseral.

Kommunen har færrest innbyggere i Agder, 923 stykker. Mange hadde tatt seg fri for å delta under det kongelige besøket, som er første gang kong Harald og dronning Sonja er på offisielt besøk i kommunen.

Bunadene var hentet fram for anledningen, og stemningen var god, selv om det er meldt regn utover dagen.

– Vi må bare gjøre det beste ut av det. Det er egentlig perfekt bunadsvær, for det er lite vind og ganske varmt, sier Karina Ljosland til Lindesnes Avis.

I løpet av dagens program vil kongeparet få presentert Åserals brede og aktive idretts- og kulturliv. Minne kultursenter er samlingsstedet for kultursatsingen, og store deler av programmet for besøket finner sted der.

Åseral er en tradisjonell jordbrukskommune sentralt plassert midt i Agder. Det er dessuten mange tilreisende, med rundt 2500 fritidshytter og flere alpinanlegg. Med fire kraftverk produserer den lille kommunen nok strøm årlig til å dekke forbruket for 82 600 boliger.

Kong Harald og dronning Sonja ankom Åseral i Åseral kommune i Agder mandag i forbindelse med fylkesbesøkene til Agder og Rogaland 26.-30. mai. Foto: Lise Åserud / NTB
NTB

Opp mot 40.000 lynnedslag i Sør-Norge det siste døgnet

Det er sendt ut farevarsel om mye lyn og styrtregn for deler av Østlandet mandag ettermiddag og kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Søndag ettermiddag var det meldt tordenvær med mye lyn for deler av Sør-Norge. Totalt ble det målt mellom 30.000 til 40.000 lynnedslag, ifølge meteorologene.

– Det er vanskelig å måle helt nøyaktig med de måleverktøyene vi har, men det var et sted mellom 30.000 til 40.000 lynnedslag i Sør-Norge på 24 timer, sier vakthavende meteorolog Karen Jarstø Ervik til NTB om tordenværet det siste døgnet.

X/Twitter opplyser Meteorologene at det er sendt ut gult farevarsel om mye lyn og styrtregn for deler av Østlandet mandag ettermiddag og kveld.

– Lokalt kan nedbøren passere 20 mm i timen og det kan bli kraftige vindkast på 15–25 m/s, skriver Meteorologene.

Ervik oppfordrer folk til å følge anbefalingene for farevarselet på Yr sine nettsider.

Der står det blant annet at man bør koble fra elektriske apparater, at man bør unngå åpne sletter og store trær, og at man ikke bør svømme eller bade.

NTB

SSB: Arbeidsledigheten på 4 prosent i april

Arbeidsmarkedet ble noe svekket i april, ifølge Arbeidskraftundersøkelsen til SSB. Foto: Vidar Ruud / NTB

Arbeidsmarkedet ble svekket noe i april, med en økning i arbeidsledigheten samtidig som det var nedgang i sysselsettingen og antall jobber.

I april var ledigheten på 4 prosent, noe som er en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra måneden før, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Usikkerheten i tallene gjør imidlertid at det ikke er sikkert det faktisk har vært en nedgang, siden endringen er så liten.

– Selv om arbeidsledigheten i Norge nå er på 4 prosent, er det fortsatt et lavt nivå sammenlignet med våre nordiske naboland Sverige og Finland, hvor arbeidsledigheten er dobbelt så høy, sier seksjonssjef Tonje Køber i SSB.

Sammenlignet med april 2023 er det en økning i ledigheten på 0,5 prosentpoeng. Økningen er størst blant menn.

Foreløpige sesongjusterte tall viser en liten nedgang på 4.800 jobber fra mars til april. Det er ned 0,2 prosent. Endringen kommer hovedsakelig fra nedgang i næringene industri og undervisning.

NTB

Barneombudet reagerer på forslag mot ungdomskriminalitet

Ivar Stokkereit er fungerende barneombud og fagsjef hos Barneombudet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Fungerende barneombud Ivar Stokkereit reagerer på metodene Høyre og Arbeiderpartiet vurderer for å slå ned på ungdomskriminalitet.

Høyre ønsker egne «forvaringsinstitusjoner» for ungdomskriminelle og mulighet for fotlenke på mindreårige, skriver TV 2. Aps Tonje Brenna er åpen for å diskutere forslaget.

Fungerende barneombud Ivar Stokkereit synes lite om de to politikernes forslag, skriver Nettavisen.

– Det er svært skuffende at politikerne kappes om å foreslå inngripende og lite virkningsfulle tiltak overfor barn, og samtidig ikke er villig til å satse på det som man vet fungerer, nemlig det forebyggende arbeidet, skriver Stokkereit i en melding til avisen.

Arbeiderpartiets nestleder Tonje Brenna opplyser til Nettavisen at hun vil holde døra på gløtt for Høyres forslag.

– Jeg mener vi trenger nye verktøy for å håndtere de yngste lovbryterne. Jeg har ingen partipolitiske skylapper for gode forslag – dette er for viktig til å kjekle, sier hun.

Brenna understreker at det er viktig å strupe rekruttering til kriminelle miljøer samtidig som man sørger for å gi folk mulighet til utdanning og å komme i arbeid.

NTB

Kraftig fall i tallet på menn som vil bli lærere

Menn utgjør bare 25 prosent av de ansatte i grunnskolen. Foto: Berit Roald / NTB

Tallet på menn som vil bli lærere i grunnskolen, har falt med 57 prosent på fem år, viser tall for utdanningene.

Menn utgjør bare 25 prosent av de ansatte i grunnskolen. Den andelen ligger an til å bli enda mindre, skriver Klassekampen.

Søkertall for grunnskolelærerutdanningene (1. til 7. trinn og 5. til 10. trinn) viser at antall menn som har grunnskolelærerutdanning som førstevalg, har sunket fra 1746 i 2019 til 753 i 2024.

Det er en nedgang på 57 prosent på fem år.

Siden 2019 har mannsandelen av søkere til grunnskolelærerutdanningene sunket fra 33,2 prosent til 27,1 prosent.

Regjeringens mannsutvalg anbefaler i sin rapport, som kom i april, at grunnskolelærerutdanningene blir en del av en langsiktig nasjonal satsing for å øke mannsandelen i yrket.

NTB

Flyplassmeklingen fortsetter inn i morgentimene

NHO Luftfart og Fellesforbundet kom ikke til enighet innen fristen i meklingen i Flyoverenskomsten. Mandag morgen sitter partene fortsatt hos riksmekleren. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

NHO Luftfart og Fellesforbundet kom ikke til enighet innen fristen i meklingen i Flyoverenskomsten. Ved 6-tiden pågikk meklingen fortsatt.

Ved midnatt gikk meklingsfristen ut for en lønnsavtale mellom Fellesforbundet og NHO luftfart.

Partene var enige om å fortsette meklingen på overtid og ved 6-tiden mandag morgen satt partene fortsatt hos riksmekleren.

Riksmekler Carl Petter Martinsen opplyser til NRK at det har vært progresjon, men at det fortsatt er mye som gjenstår.

– Helheten i oppgjøret er sentralt for begge parter, skriver Martinsen i en melding.

Om det ikke blir en avtale med motparten NHO Luftfart, går til sammen 447 medlemmer i Fellesforbundet ut i streik ved Oslo lufthavn Gardermoen og Bergen lufthavn Flesland.

Tom Arild Støle og Signe Marie Rølland

To biler involvert i trafikkulykke

To biler kolliderte ved Rafoss i Kvinesdal søndag kveld. Foto: Tor Olav Rydlende

Politiet fikk like over klokken 18.30 melding om en trafikkulykke ved Rafoss i Vesterdalsvegen i Kvinesdal.

- To biler har kollidert. En person i hver bil. Begge er ute av bilene og oppegående. Trafikken kan passere, opplyser operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder politidistrikt.

Klokken 19.28 sier Hægeland til Lister24 at politiet er på stedet. Brannvesenet var også på stedet.

- Det er ikke behov for ambulanse. En bil har krysset kjørebanen fordi den skulle kjøre av veien. Det er dermed gjort en feilvurdering, og det er ikke snakk om høy fart. Vi oppretter sak, og det kan bli en reaksjon på brudd på vikeplikten, sier Hægeland.

To biler kolliderte ved Rafoss i Kvinesdal søndag kveld. Foto: Tor Olav Rydlende
Tom Arild Støle

Promillekontroll på E39

Politiet gjennomførte natt til søndag promillekontroll på E39 ved Austad i Flekkefjord. 20 sjåfører ble kontrollert. Alle kjørte lovlydig.

Tom Arild Støle

Måtte ta hånd om mindreårige

Politiets patrulje kom like før klokken 01 natt til søndag over to mindreårige som var overstadig beruset i Flekkefjord sentrum.

De ble ifølge operasjonsleder Tom Einar Gausdal i Agder politidistrikt hentet av verger.

Tom Arild Støle

Ble tatt i 125 km/t - mistet førerkortet

Politiet beslagla natt til lørdag førerkortet til en sjåfør som ble tatt for å kjøre for fort.

Hendelsen fant sted klokken 02.14 ved Feda i Kvinesdal.

Det var en politipatrulje som stanset en bil etter fartsmåling på 125 kilometer i timen i en 80-sone.

Politiet oppretter sak på forholdet, ifølge operasjonsleder Tom Einar Gausdal i Agder politidistrikt.

NTB

Kraftig væromslag i sør – venter kraftige byger

Søndag snur været i Sør-Norge og det er meldt kraftige byger og torden. Foto: Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Godværet i Sør-Norge ser ut til å ta slutt i denne omgang. Søndag snur været og mandag er det meldt kraftige byger og torden.

– Det tar seg opp søndag ettermiddag og kveld. I store deler av sør er det muligheter for kraftige byger og torden, sier statsmeteorolog Jule Solsvik Vågan til VG.

Dermed gjelder det å nyte de siste solstrålene før været gjør en helomvending. For etter søndagens væromslag venter det våte dager.

– Mandagen ser ut til å få kraftige byger og mulighet for torden, sier Vågan som forteller at det ikke kommer til å stoppe med det første.

Hvor store mengder nedbør som er ventet tør ikke meteorologen å spå.

Neste uke kommer til å bli en våt affære for hele landet. I Nord-Norge går det fra snø til regn, med temperaturøkning i hele regionen.

Åse Astri Bakka

Stor beredskapsøvelse

Onsdag 29. mai skal det holdes en stor beredskapsøvelse i Flekkefjord i regi av Norsk Luftambulanse.

I den anledning kommer det til å være stor aktivitet med flere blålysetater, helikopter og redningsskøyte.

Blant de som deltar er Flekkefjord brannvesen, politi, ambulanse, sykehuset, Flekkefjord kommune, redningsskøyte, redningsdykkere og Norsk Luftambulanse, opplyses det på kommunens hjemmeside.

Øvelsen pågår hele dagen. Først skal deltagerne ha en teoridel på Flekkefjord beredskapssenter og så en økt i Trøngsla.

Om kvelden og natten blir det stor aktivitet på Grønnes - her skal det øves fra 21.30 til 02.00.

NTB

Aftenposten: Tre av Ingebrigtsen-brødrene klager på politiets henleggelse

Trener Gjert Ingebrigtsen under friidrettsstevnet Trond Mohn Games på Fana stadion i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Da Gjert Ingebrigtsen ble tiltalt for mishandling av ett av barna sine, henla politiet sakene til flere av de andre. Tre av barna klager på henleggelsen.

– Vi mener politiet har vurdert faktum opp mot straffeloven feil, og at alle de tre øvrige har vært utsatt for fysisk og psykisk vold i nære relasjoner, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til Aftenposten.

Politiinspektør Terese Braut Våge bekrefter at det er kommet inn flere klager på henleggelsene, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Gjert Ingebrigtsens forsvarer, John Christian Elden, er uenig.

– Vi er uenige i hennes (Larsens) påstand om at det overhodet har funnet sted noe straffbart fra fars side mot sønnene og kan ikke se grunnlag for klagen, sier Elden.

Gjert Ingebrigtsen er tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 282, som gjelder mishandling i nære relasjoner, mot én av de fornærmede i saken. Gjert Ingebrigtsen erkjenner ikke straffskyld.

De resterende sakene politiet har etterforsket, er henlagt. Sakene mot fem av de fornærmede er henlagt på bevisets stilling, og én av sakene er henlagt på foreldelse.

Åse Astri Bakka

Kongeparet innom Flekkefjord

Kongeparet ankommer Farsund via sjøveien med kongeskipet mandag for å dra videre til Åseral.

Dagen etter skjer det samme i Flekkefjord; kongeskipet ankommer byen og kongeparet går kjapt i land for på dra videre. Denne dagen skal de til Lund i Rogaland.

Selv om Flekkefjord ikke er hovedmålet for besøket denne gangen, påpekes det på kommunens hjemmesider at besøket likevel en betydningsfull begivenhet for Flekkefjord.

- Dette er en stor dag for vår by, og vi håper at flest mulig vil være med på å gi Kongeparet en varm velkomst, sier havnesjef Sébastien M. Hille på nettsiden - der dagen beskrives slik:

Slik kan du oppleve besøket

  • Kongeparet forventes å ankomme Flekkefjord havn ca. kl. 11:00 den 28. mai, og forlater Flekkefjord igjen ca. 13.20. Det vil altså være to muligheter for å vinke til Kongeparet.

  • Det lages publikumsområder på Tollbodbrygga, hvor de som ønsker kan observere ankomsten og avreisen. Dersom det blir trang plass på Tollbodbrygga anbefaler vi publikum å spre seg på fortauet langs Elevgaten og Brogaten. Vi anbefaler også å være tidlig ute!

  • Vi oppfordrer også publikum til å følge beskjed fra politiet og å være gode mot hverandre, særlig med tanke på barnehagebarn og skolebarn som kommer til å være til stede denne dagen.

  • Etter ankomst vil Kongeparet kjøre bil til det offisielle program på Moi.

  • Båtfolk og andre som ferdes på sjøen bes om å holde tilstrekkelig avstand fra Kongeskipet Norge og Kongesjaluppen.

  • Tollbodbrygga vil være stengt for trafikk og bilparkering mandag 27. mai og tirsdag 28. mai.

  • Elvegaten vil være stengt for bilparkering både mandag 27. og tirsdag 28. mai.

  • På Tollbodbrygga vil småbåthavnen, gjestehavnen og kaifronten være stengt for båter i samme perioden. Båteierne i området bes flytte sin båt til Elva eller andre offentlige brygger.

  • Det er fly- og droneforbud over Flekkefjord sentrum under hele kongebesøket.

NTB

Makspris på 66,3 øre per kWh for strøm lørdag

Lørdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 20 og 21 vil strømprisen der ligge på 66,3 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 35,7 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 24,09 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,039 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen lørdag blir mellom klokken 14 og 15 i Vest-, Sørøst- og Sørvest-Norge, da på 0 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Midt- og Nord-Norge 2,2 øre.

Torsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 86,08 øre per kWh og 4,9 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 80,5 øre per kWh og -4,009 øre per kWh.

Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.