MANDAL – Jeg har jobbet her fem-seks år alene som fysioterapeut. Så begynte jeg å snakke med Geir (Due) og gjengen, og vi ble enige om å starte et helsesenter her. Etter mange kvelder med jobbing og planlegging kan vi endelig ha den offisielle åpningen, sier fysioterapeut og akupunktør Anne Rachel Lohne-Bø til Lindesnes.

Torsdag var det duket for offisiell åpning av Sanden Helsesenter, som ligger vegg i vegg med Sanden Treningssenter. Lohne-Bø jobber sammen med kiropraktor Geir Due og fysioterapeutene Eline Sunde-Dahl, Kari Kristensen, Solveig Ask Hansen, Heidi Andersen og Inger Støle, som også holder på med psykomotorisk fysioterapi, på det nye helsesenteret.

Allerede i gang: Her er gjengen som fra august har drevet Sanden Helsesenter. Foran fra venstre Anne Rachel Lohne-Bø, Inger Støle, Solveig Ask Hansen og Kari Kristensen. Bak fra venstre Eline Sunde-Dahl, Geir Due og Heidi Andersen. Foto: Jens Saanum Bessesen

– Vi har jobbet sammen og vært i full drift siden første august. Det har vært fullt på mange av gruppene og vi har startet flere og flere underveis. Men nå har vi fått på plass egen inngang og heis, og det har vært en del småting hele veien. Derfor er det godt endelig å kunne åpne, sier Lohne-Bø.

Hun mener også at kombinasjonen av fagpersonellet gjør Sanden Helsesenter unikt.

– Folkehelseløft

Mange hadde møtt opp for å få med seg åpningsfesten, som startet med en gruppetreningsøkt i flerbrukshallen på senteret. Blant dem som hadde tatt turen for å være med på treningen var kommunelege Stein Grytten, som i tillegg fikk æren av å klippe snora og offisielt åpne helsesenteret.

– Det er et fantastisk flott konsept og noe det er et kjempestort behov for. Det gir et folkehelseløft i byen, sier Grytten.

Han mener Mandal er gode på trening.

Snorklipp: Kommunelege Stein Grytten stod for den offisielle åpningen. Foto: Jens Saanum Bessesen

– Det er utrolig mange som trener i denne byen. Det henger sammen med at det finnes mange bra tilbud. Steder som dette gir et kick til å komme i gang, og kombinasjonen av folkene her gjør at folk vil fortsette. Det er viktig for helsa, sier Grytten.

Gir nye muligheter

Kiropraktor Geir Due har over 30 år med erfaring. Da han i fjor vår var på utkikk etter et nytt sted kom han i kontakt med Lohne-Bø, og han mener teamet som ble satt sammen utfyller hverandre godt.

– Og med 2000 kvadratmeter plass har vi mulighet til å dele inn i grupper, slik at de som er i litt dårligere forfatning slipper å trene rett ved siden av de aller sprekeste, sier Due.

Behandling og trening tett i tett: Noe av det Geir Due mener gjør helsesenteret spesielt er muligheten til å gå rett ut av behandlingsrommet - og rett i trening. Foto: Jens Saanum Bessesen

Han mener også at det å ha mange forskjellige treningsrom og apparater like utenfor kontordøra gir muligheter som ikke finnes andre steder.

– Alle som plages med kroppslige ting kan få svar på hva det kan være og gjøre noe med det på samme sted. Da kan man også komme til trening hver uke og finne ut at det blir bedre når man trener enn når man ikke gjør det, sier Due.

Trening som medisin

Hardøkt: Stein Grytten og de mange andre frammøtte fikk en hard treningsøkt som start på åpningsdagen. Foto: Jens Saanum Bessesen

I tillegg til treningsøkten ble det også servert suppe og kake for de frammøtte. Videre ble det holdt foredrag i fysisk aktivitet som medisin, introduksjon til Aktiv med Aktrose og skadeforebyggende trening.

– Alle har spesialiteter i et vidt spekter, og det er ingen som har det samme. Målet er at man skal kunne lære å leve med plagene og bruke treningen som medisin, forteller Lohne-Bø.