De små og store endringene på statsbudsjettet for 2020 blir merkbare for privatpersoner dersom alle forslagene blir vedtatt.

Blant annet vil barn som har behov for briller for å rette opp visse synsfeil, og diagnoser som er fastsatt av øyelege vil, merke at støtten vil bli kraftig redusert. Fra 1. mars neste år vil regjeringen ikke gi mer enn 1.200 kroner i støtte til ordinære briller og 2.400 kroner til spesialtilpassede briller.

Det blir endringer i tannregulering til barn. Regjeringen vil fjerne støtten til tannregulering med kosmetiske begrunnelse og reguleringer som ikke har betydning for tannhelsen. Innstrammingen vil ikke ramme dem som allerede er i gang med tannregulering.

Ny tollgrense på klær

Toll og momsfritaket på 350 kroner som har vært på netthandel fra utlandet, vil bli fjernet fra nyttår. Staten vil i stedet innføre en ny grense på tollfri import av klær.

Fra 1. januar må en betale moms og toll på import av matvarer. Fra 1. april blir det toll og moms på alle andre varer, med unntak av klær. På tekstiler vil det bli innført moms, men en slipper å betale toll på varer inntil 3.000 kroner.

Mindre i AAP

Unge mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP), det vil si stønadsmottagere under 25 år, vil få 65.000 kroner mindre enn i dag. Dagens støtte er på 199.700 kroner, men er foreslått redusert til 133.000 kroner.

Regjeringen vil også fjerne et tillegg på nesten 44.000 kroner som gis unge uføre som mottar AAP. Endringen vil gjelde alle nye stønadsmottagere.

Billigere SFO - økt barnetrygd

Lavtlønte med første og andreklassinger vil neste år få rimeligere skolefritidsordning (SFO). Regjeringen foreslår å innføre samme regel i barnehagene.

Elever på femte til sjuende skoletrinn med særskilte behov vil få gratis SFO neste skoleår.

Fra 1. mars vil barnetrygden øke fra 970 kroner i måneden til 1054 kroner. I september neste år vil barnetrygden for barn under seks år øke med 3.600 kroner i året.

NRK-skatt

Neste år vil NRK-lisensen forsvinne og bli erstattet av skatt. Minstepensjonister vil slippe å betale for å se NRK neste år, men husstander med flere skattebetalere og samlet inntekt må betale. Eksempelvis må en person som bor alene og som har 350.000 kroner i inntekt, betale 1.700 kroner i NRK-skatt. For en husstand med to personer som hver for seg tjener over 350.000 kroner i året, vil samlet betale 3.400 kroner.

CO2-avgift opp

I løpet av 2020 vil det bli endringer i engangsavgiften på bil. Dette vil føre til at enkelte bilmodeller vil bli dyrere.

CO2-avgiften settes videre opp med fem prosent. Bilistene vil merke lite til dette ettersom drivstoffavgiftene vil bli justert tilsvarende.

Flypassasjeravgiften på flyvninger i Norge og Europa vil øke fra 75 til 76,5 kroner per

Ingen endringer i formueskatt

Egenandelen til lege, psykologer og mer vil fra juli neste år bli satt opp med fire prosent.

Det er foreslått ingen reelle endringer i formuesskatten. Satser og bunnfradrag i formuesskatten blir stående uendret neste år.