— Det er særlig nå og i tiden fremover til etter påske og utover våren, samt i september og oktober, at det er viktig at båteierne er påpasselige mot tyverier. Tyvene kan lett få med seg båter som står på henger dersom båteieren ikke har tatt sine forhåndsregler. Ikke minst i båthavner. Vi ber derfor folk om å være på vakt. Ser de noen mistenkelige personer eller biler, må de bare ta bilder av kjøretøyene, sier lensmann Anne Margrethe Ruud.

Forsøk

De senere årene har fritidsbåter og motorer for flere millioner kroner blitt stjålet langs hele kysten fra Bergen til Svenskegrensen.

Bak mange av disse tyveriene står kriminelle personer og grupperinger med tilknytting til Øst-Europa. Mange båter og påhengsmotorer som har blitt stjålet langs Sørlandskysten er blitt funnet igjen i de baltiske landene.

Med dette som bakteppe har Politiet derfor sendt ut en plakat der de advarer publikum om at utenlandske tyveribander som har spesialisert seg på å stjele påhengsmotorer og båter er aktive. Så langt har ikke politiet i Lister mottatt meldinger om at båter eller motorer er stjålet.

Natt til tirsdag fikk politiet melding om at personer forsøkte å komme seg inn i en plasthall mellom Lyngdal og Farsund som benyttes som vinterlagringsanlegg for flere fritidsbåter. Politipatruljen ankom hallen noe senere var personene.

Etter det regionavisen Lister forstår er det ikke gjort skader eller forsøk på å fjerne båter som sto lagret i lokalene.

Kan forhindre

Politiet har satt opp en liten tipsliste over ting båt og motoreierne bør gjøre for å gjøre det vanskeligere for tyvene:

  • Fjern propell og motordeksel på motoren

  • Bruk godkjent lås og vaier eller kjetting for å låse hengeren.

  • Gjør båthengeren ufunksjonell ved at en fjerner hjul, drag og lignende.

  • Sett opp bom eller annen sperre for å forhindre at kjøretøyer får adgang til området båten står lagret eller fortøyd ved.

  • Sett båten eller motoren slik at tyvene får håpløse arbeidsforhold.

  • Bruk fantasien for å gjøre det vanskelig for tyvene.

  • Sørg for at områdene er godt opplyst.

  • Noter bilnummer eller signalement på mistenkelige personer.

  • Ta bilder dersom situasjonen tillater det.

Dørselgere

Det er ikke bare båtfolket som må være på vakt, også huseiere må ha øyene åpne. Nylig fikk boliger langs Agnefestveien og Rosfjord i Lyngdal besøk av utenlandske personer som ville selge leker.

-De skal ha fortalt folk som de ringte på at de ville selge leker for å finansiere studiene siden. Opplysninger vi har fått er at de snakket gebrokkensk engelsk, og at de lurte på hvor mange personer som var i boligen. Det er et tegn på at de observerer hvordan det er i boligen og når der er folk. Vi ber folk om å være observante og melde fra om de ser noe mistenkelig, forteller lensmann Ruud.