Slik ser Wen Energy AS det for seg med solcellepark på Knaben i en av skissene deres. Foto: Wen Energy AS

Selskapet Wen Energy vurderer å utrede bygging av Norges største solcellepark. I den sammenheng ser de etter et egnet areal. Og det satte fokuset på Knaben.

- Vi vurderer å utrede et areal på Knaben, og i den sammenheng har vi henvendt oss til Miljødirektoratet for å høre om det er mulig å leie, opplyser Bjørn Helset i Wen Energy AS. Foto: Privat

– Brune arealer er av stor interesse, og sanddeponiet ved Knaben Gruve er i så måte et egnet areal til formålet, opplyser firmaet i en henvendelse til Miljødirektoratet.

De har nemlig rettet seg til direktoratet med spørsmål om leie av areal på Knaben. Dersom det lar seg gjøre, vil selskapet utrede området og mulighet for bygging av solcellepark der. Det opplyser daglig leder Bjørn Helset i Wen Energy AS.

Realistisk

– Vi vurderer å utrede et areal på Knaben, og i den sammenheng har vi henvendt oss til Miljødirektoratet for å høre om det er mulig å leie. Det er en logisk vei til målet, sier Helset til Kvinesdal24.

– Hvis det er mulighet for å få til en avtale vil vi vurdere å gjøre det. Men det blir i samråd med de som benytter seg av området, opplyser Helset.

– Hvor realistisk er det at dere etablerer solcellepark på Knaben?

– Det er ganske realistisk. Vi vet prisen på ti MW-parker og følger prisutviklingen, forteller han, og utdyper at hvis de får til en løsning med å bygge ut til fordelaktig pris, kan de ta det videre inn i prosjekt de utvikler

Wen Energy AS anser Knaben ser etter område å bygge Norges største solcellepark på. Nå har de henvendt seg til Miljødirektoratet med spørsmål om mulighet for å leie areal på Knaben. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Økt turisme

En solcellepark på Knaben kan få en installert effekt på 10 til 12 MWp, som tilsvarer 9.500.000 kWh per år til 475 boliger.

– En slik utnyttelse av et deponi kan vi tenke oss vil være positivt for både dere, naboene, miljøet og som idé for utnyttelse av andre deponier i Norge, lyder det i e-brevet fra Wen Energy til Miljødirektoratet.

Men for å komme i mål med solcellepark på Knaben, avhenger det av flere faktorer, påpeker Helset. Han understreker at de ikke har intensjoner om å trenge seg på og ta seg til rette. Samarbeid står sentralt, forklarer han.

Med en solcellepark på Knaben mener Helset at de ville sett særlig to positive ringvirkninger:

– Vi ser på det tosidig: Med Norges største solcellepark som attraksjon, ville det økt turismen, og vi ser en fordel med å få næringsinteresse på den ørkenen. For det har vært et problem der med erosjon til vassdrag, men det finnes måter for å hindre det. Og en solcellepark ville dempe for vinden, påpeker Helset.

50-årsperspektiv

Selskapet mener også at en solcellepark av nevnte dimensjoner vil gi arbeidsplasser i regionen og bidra til større fokus på fornybar energi.

– Hva er det som fikk øynene deres på Knaben?

– Det er sammensatt. Jeg har jobbet mye med fornybar energi i mange år og har jobbet kommunalt med fokus på slike områder. Så så jeg etter et stort område med brunt areal og kom i kontakt med en som jobber der (Kvinesdal, journ.anm) og fikk nyss om Knaben, repliserer Helset, og viser til at det er snakk om nylig oppgradert og sikret areal.

Gjennom kontakten med Miljødirektoratet, ønsker de i første omgang å finne ut om det er mulig med leieordning med et 50-årsperspektiv - med mulighet for forlengelse.