Steffanies mor er fra Borhaug og hennes far fra Lyngdal. De flyttet til Chicago etter at de traff hverandre. Her etablerte de familie, Steffanie og søsknene, før de flyttet tilbake til Lister etter 15 år. Først bodde i seks år i Lyngdal - deretter flyttet de til Borhaug. Henning er vokst opp i Farsund.

I oktober kjøpte paret hus i Kanelia i Farsund. De flyttet hjem.

Bodde i Stavanger

Tall fra SSB viser at paret går mot strømmen. Det flytter flere fra Farsund kommune enn det kommer tilflyttere. I perioden 2000 til 2019 flyttet 7307 personer fra Farsund. 7142 flyttet til kommunen. Farsund og Hægebostad er de eneste Lister-kommunene hvor flere flytter fra enn til.

– Vi har vært sammen siden ungdomsskolen, og har tatt journeyen sammen. Jeg ville bli tatovør. Da var det lettere for ham som forskalingssnekker å dilte etter meg der jeg så mulighet for å få den type jobb. Vi flyttet til Stavanger siden vi begge hadde våre eldre søsken der, forteller Steffanie.

– Det var ikke opprinnelig planen vår å komme til Farsund, sier Steffanie og Henning, her med datteren Zelda (2) på armen. Foto: Cecilie Nilsen

I Stavanger var hun lærling som tatovør, før hun var med på starte opp sin egen tatoveringsbedrift sammen med to andre. Her jobbet hun i fem år. Samtidig med jobb, kjøpte de et hus fra 1919, som de totalrenoverte.

En sommerdag for snart et år siden spurte Henning forloveden om de skulle flytte hjem til Farsund. Hennes svar var kontant «nei».

– Men etter fem minutter endret jeg mening, og svarte «jo - jo!», smiler Steffanie.

Roligere liv

– Det var ikke opprinnelig planen vår å komme til Farsund. Men tatoveringslivet var stressende og hardere enn det yrket blir ansett som. Jeg følte også at jeg mistet tid med datteren og kjæresten.

Etter år med fulltid på jobb og fulltid oppussing, ønsket paret å roe ned.

– Farsund ble en god plass å flytte hjem til. Når vi ser tilbake var det mer stress i Stavanger; alle folkene var så på farten og hadde ikke tid. Vi liker å ta det mer med ro. Da vi var på ferie her, før avgjørelsen om å flytte hjem, var alle så avslappet her, sier Steffanie.

– Før likte jeg ikke det med at man kjente alle på butikken, på bussen - og så videre. Men nå liker jeg å se nesten bare kjente fjes. Det er noe trygt i at alle kjenner alle.

Det er noe trygt i at alle kjenner alle.

– Familie er også en stor grunn til at vi kom hjem, sier paret. Foto: Cecilie Nilsen

Barndom på lite sted

Paret antar at de ville fått den samme hjemmefølelsen om de hadde bosatt seg i Lyngdal eller Farsund.

– Foreløpig har få av vennene våre flyttet hjem, bortsett fra opphold hjemme på grunn av koronasituasjonen. Men det blir spennende å se om det smitter at vi flyttet hit. Vi vet at mange har lyst til å flytte hjem, smiler paret.

Det blir spennende å se om det smitter at vi flyttet hit.

Siden den lille familien flyttet til Kanelia merker de mest forandring på Zelda.

– Familie er også en stor grunn til at vi kom hjem. Og særlig da vi fikk Zelda, følte vi på behovet for å være nærmere besteforeldre, sier Henning.

– På Zelda har vi merket stor forskjell. Hun har blitt mye blidere. Vi tror hun merket stresset på oss da vi bodde i Stavanger. Vi er glade for at hun skal få vokse opp på et lite sted, slik vi gjorde.

381 fra Stavanger

Tilflyttere fra utlandet topper statistikken i alle Lister-kommunene, med unntak av Audnedal. Deretter kommer flest tilflyttere til Farsund fra Lyngdal. Videre flyttet det 511 personer fra Kristiansand til Farsund mellom 2000 og 2019, 381 fra Stavanger, 349 fra Oslo, 183 fra Kvinesdal, 175 fra Sandnes, 130 fra Mandal, 125 fra Flekkefjord og 114 fra Bergen.

2021: Antall innbyggere etter kjønn og alder i Lister. Skyggen viser hvordan fordelingen på kjønn og alder er i Norge. Foto: Regional analyse, Telemarksforskning

– Da er det håp!

– Lister opplever som mange andre distriktsregioner en nedgang i tallet på personer i aldersgruppe 20-40 år. Det som er viktig å merke seg i denne figuren er at det likevel en stor andel barn i befolkningen. Det er takket være den høye fruktbarheten i regionen. Det er derfor gledelig og svært positivt når yngre folk velger å flytte tilbake. Da er det håp! sier Svein Vangen, daglig leder for Lister interkommunale politisk råd og Listersamarbeidet.

Lister opplever som mange andre distriktsregioner en nedgang i tallet på personer i aldersgruppe 20-40 år.

– Det er gledelig og svært positivt når yngre folk velger å flytte tilbake. Da er det håp! sier Svein Vangen, daglig leder for Lister interkommunale politisk råd og Listersamarbeidet. Foto: Cecilie Nilsen

Farsunds ordfører Arnt Abrahamsen mener tilrettelegging er kommunens viktigste oppgave.

– Det er viktig å tilrettelegge for at våre unge blir og at unge og arbeidsføre fra andre kanter av Norge og verden, kan komme til Lister og sikre seg et godt liv; der de har trygt arbeid, betaler sin skatt og der familiene kan føle på et godt liv, sier Abrahamsen.

Folketallet i Lister fra 2000 til 2021. Lister hadde vekst i folketallet fra 2007 til 2016. Etter det har veksten stoppet opp og i de siste tre årene har folketallet sunket. Ved inngangen til 2021 var det 38.520 innbyggere i Lister. Foto: Regional analyse, Telemarksforskning
Figuren viser befolkningsveksten i kommunene i Lister fra 2000 til 2019, fordelt på fødselsoverskudd og nettoinnflytting (inkludert innvandring). Lyngdal har hatt klart sterkest vekst i disse årene. Foto: Regional analyse, Telemarksforskning
Figuren viser befolkningsveksten dekomponert i fødselsoverskudd, netto innenlands flytting og netto innvandring i 12-måneders perioder, målt hvert kvartal i Lister. Foto: Regional analyse, Telemarksforskning