MANDAL – For oss ser det veldig fint ut fremover. Vi har godt med arbeid, sier Vetnes, som for tiden holder for tiden på å sette opp to fritidsboliger på Høksås utenfor Mandal.

Når man ser på antall snekkerfirmaer i Mandal og regionen er det liten tvil om at Vetnes har usedvanlig stor konkurranse.

Enormt snekkermarked

Et søk i databasen til Bisnode viser 173 registrerte aksjeselskap og enkeltmannsforetak i bransjene «oppføring av bygninger» og «snekkerarbeid» i Mandal.

Totalt i Lindesnesregionen finnes det hele 322 forskjellige aktører.

– Det er mange som konkurrerer om de samme jobbene. Vi konkurrerer ofte med 20–30 andre snekkere om oppdragene. Flere av de større firmaene har lagt ned én etter én de siste årene. Det viser at konkurransen er tøff, sier Vetnes.

I vrimmelen av snekkere har Vetnes slått seg frem med en voldsom vekst de siste årene.

Vekst på 325 prosent

I 2012 hadde firmaet inntekter på under én million kroner. Fire år senere hadde inntektene økt hver eneste år til 8,4 millioner kroner. På samme tid økte overskuddet før skatt fra 16.000 til nesten 600.000 kroner i 2016.

Startet alene: Fra én til tolv ansatte på seks år. Vetnes Bygg og leder Torje Vetnes har hatt mye å henge fingrene i de siste årene. Foto: Espen Sand

En vekst på 325 prosent over fire år sendte snekkerfirmaet opp på 20. plass på Dagens Næringslivs kåring av de mest suksessrike selskapene i Vest-Agder i 2017.

Det hjelper ikke å ha store inntekter om utgiftene er større

– Veldig gøy å være med på listen. Kåringen baserer seg på de fire foregående årene, og stiller krav til økte inntekter og resultater. Det er aldri lett å gå i pluss, og det hjelper ikke å ha store inntekter om utgiftene er større, sier Vetnes.

Vetnes Bygg er det eneste byggfirmaet i Lindesnesregionen som oppfylte kravene om å bli en av Dagens Næringslivs såkalte «gasellebedrifter». Noen av kravene er doblet omsetning over fire år og positivt driftsresultat.

På mange av jobbene vi har fått har vi ikke nødvendigvis levert det rimeligste anbudet

Blant de 13 byggfirmaene fra Vest-Agder på listen, har ingen hatt større vekst enn mandalsfirmaet.

Nøkkeltall – Vetnes Bygg AS

(tall i hele tusen)

År201420152016
Omsetning420364388480
Resultat før skatt147230588
Sum eiendeler87117253018

Med en egenkapitalandel på 28,83 % regnes soliditeten som god.

Kilde: Bisnode

Ikke rimeligst – men får jobbene

– Hva er det som gjør at du har klart deg så bra i et marked med mange aktører?

– Det finnes vel ingen fasit på det, men arbeidsvilje og stor interesse for faget er kanskje det viktigste. Vi har også fått litt erfaring og et godt rykte som gjør at kundene stoler på oss. På mange av jobbene vi har fått har vi ikke nødvendigvis levert det rimeligste anbudet. Før vi gir anbud pleier jeg å spørre kunden om de har tenkt å hente inn anbud fra halve byen. Da er det ikke sikkert det er like interessant for oss, sier Vetnes, som eier 100 prosent av aksjene i byggselskapet.

Trives med arbeidet: Arbeidsvilje og interesse for faget er de to egenskapene Torje Vetnes mener har hatt mest å si for hans suksess i snekkerbransjen. Foto: Espen Sand

Oppveksten på gård på Vetnes, noen kilometer øst for Valand, mener Torje har hatt stor betydning i arbeidslivet.

– Fra barndommen av har jeg fått med meg en bra arbeidsmoral, og så har jeg kanskje fått de rette genene også, smiler han.

Ble advart

– Hva er din drivkraft?

– Jeg er glad i arbeid, samtidig er det gøy å få noe til og lykkes i konkurranse med andre. Når jeg startet for meg selv var det mange som rådet meg til ikke å gjøre det. Det gir meg en «boost» å motbevise de som ikke trodde jeg kunne få det til, sier han.

Da Torje Vetnes startet firmaet sommeren 2011 jobbet han ett år alene før han tok sjansen på å ansette en snekker. I dag har han tolv mann i sving, der åtte er fast ansatte, i tillegg til lærlinger og én person som er utplassert fra Nav.

Godt miljø: Alexander Granholt (24) fra Mandal ble nylig fast ansatt i Vetnes Bygg. De unge snekkerne trives sammen på jobb. Torje Vetnes til høyre. Foto: Espen Sand

Snekkersjefen er selv 30 år og firmaets eldste mann. Han har valgt å satse på unge, ivrige, lokale snekkere, en filosofi han mener har vært svært viktig for fremgangen.

Jeg tror de fleste kundene setter pris på at det kommer en norsktalende snekker

– Jeg har kun ansatt folk jeg har en viss kjennskap til og som jeg ser er flinke til å jobbe. Jeg har ikke vært nødt til å ansatte, men ventet til jeg har funnet de jeg mener er riktige for meg, sier han.

Dropper utenlandsk arbeidskraft

– Mange satser på å leie inn billigere arbeidskraft fra utlandet. Hvorfor gjør ikke du det?

– Vi har planer om å holde på lenge i markedet, og jeg tror de fleste kundene setter pris på at det kommer en norsktalende snekker. Personlig ønsker jeg også aller helst å bruke lokal arbeidskraft, svarer Vetnes.

Alexander Granholt (24) fra Mandal er firmaets siste ansatte snekker. Han fikk fast jobb hos Vetnes for 3–4 måneder siden.

– Det er tøft å få jobb når man kommer rett fra skolen, så jeg er glad for å ha fått fast jobb her, forteller han.

Nyansatt: Tømrer Alexander Granholt (24) fra Mandal trives i det unge snekkermiljøet. Foto: Espen Sand

Fremover har Vetnes Bygg flere oppdrag i Mandal og Kristiansand, blant annet oppføring av to nye boliger på Justneshalvøya.

Må ha kontroll på alt

Vetnes sier oppdragstypen har endret seg kraftig de siste årene.

Har man ikke kontroll på det administrative hjelper det ikke å være flink snekker

– Tidligere hadde vi flest oppdrag innen rehabilitering, men det har snudd veldig. Nå har vi nesten kun nybygg og tilbygg, sier Vetnes.

Hans arbeidsdag har gått fra selv utføre snekkeroppdragene til å skaffe nok jobber til de ansatte, holde orden på papirer og administrere firmaet.

– Hvor krevende er det å drive et middels stort firma med tolv mann?

– Folk tror det er så lukrativt å drive eget firma, men det er enormt mye jobb som ligger bak. Har man ikke kontroll på det administrative hjelper det ikke å være flink snekker. Da har man ikke en sjanse, sier 30-åringen.

– Tøft å starte opp

Byggmester Harald Tobias Lund fra Mandal har drevet i den lokale byggebransjen i en mannsalder. Lederen for Mandal og Omegn Tradisjonshåndverksforening mener det er tøft å etablere et nytt firma i Mandal.

God, gammel oppskrift: Leder for Mandal og Omegn Tradisjonshåndverksforening, Harald Tobias Lund, mener de snekkerfirmaene som leverer tjenester av høy kvalitet vil overleve i lengden. Foto: Geir Nerhus

– Markedet har veldig mange små firmaer og det er helt klart tøft for de som starter opp. Man får gjerne en jobb eller to før man starter opp firma, og går dermed i optimistisk i gang, men de fleste som starter er nok avhengig av å ha vært i markedet en stund og gjerne opparbeidet seg en kundekrets, mener Lund.

– Hvordan er det plass til 173 firmaer i samme bransje i Mandal?

– Tynt erfaringsgrunnlag

– Godt spørsmål. De fleste jeg kjenner har drevet på veldig lenge. Skal du leve av dette må du først skaffe deg en fagutdanning. Før man går i gang med eget firma må man opparbeide seg flere års erfaring. Jeg har følelsen av at en del starter med noe tynt erfaringsgrunnlag. Snekkere må bestrebe seg på å levere kvalitet og rette opp i feil så fort som mulig. Det er mine råd, poengterer byggmesteren.

Jeg har en følelse av det generelt er litt rolig nå

– Er det nok jobber å få lokalt?

– Jeg driver mest med restaurering og rehabilitering, og har selv har jevn tilgang på jobber. Men jeg har en følelse av det generelt er litt rolig nå, sier Lund.

Foreningen han er leder av har i dag 30 tilknyttede byggmestere og håndverkere.

Startet betongfirma

I løpet av 2018 har Torje Vetnes også planer om å etablere seg i betongmarkedet. I januar startet han opp Vetnes Betong AS sammen med Simen Møll.

– Planen er å etablere seg så smått i løpet av året. Det finnes mange snekkerfirmaer, men ikke så mange innen betong. Firmaet skal i hovedsak serve byggfirmaet, og vi har tidligere hatt fryktelig mange betongjobber. Planen er at firmaene skal gå hånd i hånd, sier Vetnes.

Vetnes tror det kan bli mer betongarbeid ved fritidsboliger i skjærgården i fremtiden.

– Vi har gjort en del bryggejobber i skjærgården, men det ofte så værhardt der at jeg tror folk ønsker å bygge brygger i betong fremover. Det koster mer penger, men blir langt mer holdbart og vedlikeholdsfritt, sier han.

Satser i nytt marked: Torje Vetnes blir daglig leder for sitt andre selskap. I januar startet han Vetnes Betong sammen med Simen Møll. Foto: Espen Sand