Feda.

Det sier Ove Larsen, som jobber som lærer i realfag ved Flekkefjord videregåene skole og er leder i styret for bygdas samlingspunkt og nye menighetshus og grendehus, Huset.

PÅ FEDA stiller man opp for hverandre og man er gode til å ta i mot nye folk. Det er stor takhøyde, og det er et allsidig foreningsliv, er noen av svarene vi får mens vi jakter på Fedas sjel. Hva er det som karakteriserer fedabuen?

I desember 2016 var alles øyne rettet mot flomrammede Feda. Synnefloden ble den kalt. Hus ble gravd ut ved grunnmuren, og flere av sjøbodene raste ut i elva på grunn av de voldsomme vannmassene. Det ble meldt om den største vannføringen på 52 år. Selv Kronprins Haakon ankom dette lille tettstedet før jul i 2015, sammen med daværende justisminister Anders Anundsen (Frp), for å vise sin støtte og ta skadene nærmere i øyesyn.

Fortsatt er ikke alt på stell, men hverdagen har for lengst vendt tilbake. Men hvor er deres sjel forankret? Første stopp er et relativt nytt menighetssenter, Huset, som sto ferdig for fire og et halvt år siden. Her inviteres vi til Supertorsdag da vi ankommer. Supertorsdag vil si at man hver torsdag kan kjøpe middag for en 50-lapp. Etterpå kan småbarnsfamiliene la sine håpefulle være med i en såkalt hobbygruppe, som er myntet på yngre barn. Og her er noe de kaller småbarnsang.

Toppdommer Tore Hansen skulle aldri bli boende på Feda. Nå vil han ikke flytte derfra.
Idrettslaget Feda IL betyr mye for bygda. Bak inngjerdingen finner vi hjemmebanen, Oddekjerra.

DELER av lokalet fylles raskt opp, og det er en trivelig atmosfære. En som har vært med å bidra på ulikt vis i bygda er Ove Larsen.

— Jeg er egentlig født på Hidra, men har bodd på Feda i 30 år, sier han innledningsvis.

— Feda er et avgrenset område. Når det gjelder lynne tror jeg ikke fedabuen skiller seg veldig fra sørlendingen generelt, sier han.

Feda er i dag en del av Kvinesdal kommune. Men fra 1900 til 1963 var Feda egen kommune. Etter det ble kommunen slått sammen med Fjotland og Kvinesdal.

— Dialekten på Feda er ikke fullt så bred som den de har innover i kommunen. Det henger nok mye sammen med tilknytningen til sjøen, fortsetter Ove Larsen.

Ove Larsen og Asbjørn Grøtteland holder orden på regnskapet etter Supertorsdag på Huset, som foregår hver torsdag.
Hver torsdag har de noe som heter Supertorsdag på Huset i Feda, hvor folk skal få seg en middag for en rimelig penge, og barna kan leke, eksempelvis.

AT RØLPEBANDET fra Kvinesdal, Luxus Leverpostei, på 90-tallet sang om «å legge lokk over Feda» tok man ikke så tungt, ifølge Ove Larsen.

— Det er jo morsomt sagt. Fedabuene er ikke så sårbare at de tar seg nær av slike ting, understreker han.

Ove Larsen forteller videre at folk herfra jobber innenfor sektorer som skole, barnehage, tømrer-yrket, olje og industri, som for eksempel Eramet. Her bor også en skipsmekler, for å nevne noe.

— Befolkningen holder seg stabil, og det har i hvert fall ikke blitt færre innbyggere de siste årene. Her bor det en fin blanding av nye og eldre familier, og det er en god alderspredning, hevder han.

Les også:

AVISEN LISTER kommer også i snakk med kona Bjørg L. Nygård, som til daglig arbeider som avdelingsleder ved Flekkefjord vgs, og som også er utdannet lektor.

— Folk fra Feda er flinke til å ta godt i mot nye folk. Og de er gode til å få til ting. Og ikke minst er det en god dugnadsånd her. Jeg synes de minner litt om folk fra Kvinesdal, fordi de tør å prøve, sier hun.

Blant ting de to særlig trekker fram er idrettslaget Feda IL, som de mener gjør svært mye bra for bygda og som stadig er i utvikling. For eksempel er en ny squashhall og styrkerom på gang.

PÅ HUSET møter vi også en annen kar, en travel sådan. Han er den mest mediefokuserte fedabuen nå til dags, nemlig fotballdommer Tore Hansen. Han klarer å sette av litt tid til en prat med oss, før han skal trene den yngre garde av fotballspillere. Tore Hansen ble for eksempel kåret til Norges beste fotballdommer i 2016, og dømmer også internasjonale kamper.

— Feda er et stille og rolig sted med mange positive mennesker og hvor veldig mange er med og bidrar. Det er en idyllisk sørlandsperle på veldig mange måter. Feda er en unik plass hvor det også skjer mye hele tiden, fremholder fotballdommeren.

Men han innrømmer at han ikke har vært så positiv til bygda hele tiden.

— Da jeg vokste opp sa jeg at jeg aldri skulle bo på Feda. Jeg flyttet en periode til Mandal. Men så kom jeg tilbake hit, mens vi holdt på å selge huset. Det skulle bare vare kort tid. Da kjente jeg på hvor viktig og fint det var å ha nær familie rundt seg, for eksempel at barna mine hadde besteforeldrene boende like i nærheten. Nå kan jeg ikke tenke meg å flytte, sier Tore Hansen, som har bygd seg nytt, stort hus et lite stykke oppe i lia, og med god utsikt til resten av bygda.

Lektor og Feda-patriot Ove Larsen, kommer egentlig fra Flekkefjord, men har bodd over 30 år på Feda.
Ikke alt er oppe og står etter Synnefloden i desember 2015, og som rammet Feda hardt.

PÅ WIKIPEDIA er det nevnt sju kjente personer som kommer fra Feda, nemlig forfatter og forlegger Gordon Hølmebakk, forfatter Sigbjørn Hølmebakk, den profilerte tidligere ordføreren og prostevikaren Anders Mathias Larsen, misjonær og forfatter Gudmund Harald Vinskei, stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland, og nevnte fotballdommer Tore Hansen.

Anders Mathias Larsen, som egentlig er innflytter fra Stavanger, var ordfører for Kvinesdal på hele 90-tallet. Han har også vært prest, og fungerte et år som vikarprost i Lister. Han er nå pensjonist.

- Hva vil du si er Fedas sjel?

— Fedas sjel er forankret i sjøfarten. Dette er et folk som har blikket vendt utover. De har blant annet hatt mye kontakt med hollendere opp igjennom. Og fedabuen er stolt av stedet sitt, forklarer Anders Mathias Larsen.